BELGIË 2018

Ieper Ieper Leopoldsburg Antwerpen - Brussel Langemark-Poelkapelle Ieper
Leopoldsburg Hoei Doornik Eeklo Leopoldsburg Ieper
Boekhoute Ieper Wichelen - Leopoldsburg Ieper Antwerpen Langemark-Poelkapelle
Westende Leopoldsburg Rotselaar Leopoldsburg Leopoldsburg Grimbergen - Humbeek
Langemark-Poelkapelle Ieper Antwerpen Ieper    

Wie We Zijn

 

Onze Mobil

 

Onze Uitstappen

 

      België

      Frankrijk
      Italië
      Nederland

      Zwitserland

      Tsjechië
      Duitsland
      Denemarken
      Luxemburg
 
 

Links

 

Foto Album

 

Gastenboek

 

Home

 

Contact

 

Datum :  07 – 09 september

De jaarlijkse herdenking die normaal op zondag word gehouden, was deze keer uitzonderlijk op zaterdag. De reden daarvoor was het 100 jaar einde van de eerste wereldoorlog. Het Bataljon Bevrijding – 5 Linie had op vrijdag hun laatste dag oefeningen te Rotselaar en bleven zo tot zaterdag ter plaatse. Phil nam er nog een zaterdag verlof bij, zo konden we terug op vrijdag vertrekken.

Vrijdag 07 september: Fie werkte terug tot 16u30, Phil tot 17u. Deze spoedde zich naar huis, kleedde zich om en zo konden we reeds om 17u32 vertrekken vanuit de cp in Harelbeke. De GPS werd ingesteld naar Rotselaar, we hadden ongeveer 130Km te rijden. Om op de ring van Brussel te komen, hadden we een kwartier vertraging, maar we reden toch om 19u30 de cp aan het zwembad op. Toen we net de ring afreden, hadden we Philippe De Saert voorbijgestoken, maar deze had ons niet herkend. We waren afgesproken, wie het eerst aankwam, probeerde een plaats voor de andere te houden. Er waren nog twee plaatsen vrij, geen probleem dachten we, maar plots kwam er een grote Concorde opgereden. De Duitse bestuurder probeerde zich op een plaats te zetten, maar met zijn bijna 9m lengte, lukte het gelukkig niet. Ondertussen was Phil DS ook aangekomen, we deden deze een beetje wachten tot de Duitser zich verplaatst had, zo hadden we tenslotte toch beiden een stek. Na een korte babbel met de Duitser en één van de andere aanwezigen, besloten we om naar het centrum iets te gaan eten. Na een wandeling van anderhalve kilometer kwamen we aan de kerk en gingen eerst een blik werpen bij de militairen die er reeds stonden. We kenden er twee van en hadden een gezellige babbel. Nadien trokken we binnen bij “Herberg ‘t huis”, er was een biljart tornooi aan de gang dus moesten we stil zijn. We bestelden eerst een drankje en vroegen of we nog iets konden eten, dit was geen probleem. Fie vroeg Garnaalkroketten met frieten, de twee Phil’s namen een croque bolognese. We hadden deze amper weggewerkt en één van de gekende militairen kwam er binnen, zo bleven we nog een tijdje praten en was het verdorie bijna middernacht toen we terug in onze Mobil II waren.
Zaterdag 08 september: De wekker stond om 6u30, we moesten namelijk reeds om 8u30 terug in de herberg zijn voor de welkomstkoffie. Na het ontbijt vertrok Phil DS met zijn camper naar de parking van ’t Huis, daar kon hij zich dan omkleden en het traditioneel pak van het 5e Linieregiment aantrekken. Wij, Phil & Fie, vertrokken een half uur later te voet naar het centrum, we waren er om 8u15. Na de koffie was er een eucharistieviering met deze keer 2 koren die de dienst opluisterden en een korte herdenking aan het monument aan de kerk. Iets na 11u. vertrok iedereen dan in colonne naar het monument aan de Molen. Het bataljon Bevrijding – 5 Linie, oude militaire voertuigen waarvan een staf-car een vaandrig vervoerde met het Vaandel van de Koninklijke vereniging 5e Linieregiment. Ook de prominenten en veel mensen van het dorp wandelden op gespeelde marsen van de 2 harmonieën tot aan het monument. Daar volgde er een bloemneerlegging, enkele speeches, de Last Post, het Belgisch Volkslied en de mars van het 5e Linieregiment. Na dit alles vertrok iedereen terug in colonne om, eens in het centrum, nadien nog een défilé van het detachement Bevrijding – 5 Linie en de Vaandels te schouwen. Toen alle verplichtingen gedaan waren, werd iedereen uitgenodigd op de receptie op het kerkplein. Daar dronken we enkele glazen, om 12u30 waren we namelijk uitgenodigd in de Mena voor een broodjesmaaltijd. Omstreeks 15u was dit ook voorbij en konden we in het centrum van Rotselaar eens gaan kijken naar de voorstelling van de militairen en hun materiaal. Jacques Kremer, een oud gediende van het 5e Linie, had aan Burkhard, de eigenaar van het museum in Soest, de SD van Phil zijn chef gevraagd en had deze mee. Phil legde deze in Phil DS zijn camper. Achteraf gingen we nog met Hugo, Hendrik, hun echtgenotes en Phil DS iets drinken op het terras van ’t Huis. Toen iedereen begon af te druipen en we enkel nog met ons drieën overbleven, gingen we nog eens rondkijken bij de militairen die we kenden om een babbeltje te slaan. Toen deze zich ook begonnen klaar te maken om te vertrekken gingen we terug op het terras van ’t Huis zitten, plots kwamen Willy en Alida nog eens bij ons zitten, zo hadden we terug een babbel. Toen deze waren vertrokken, wist Phil DS te vertellen dat de heer met zijn twee dochters aan de tafel naast ons ook in het 5e Linie was geweest, zo hoorden we terug wat mooie anekdotes. We dronken buiten nog een aperitiefje en bestelden ons elk een pot mosselen voor avondmaal, en ze waren lekker. Het was 21u15 toen we mee reden met Phil DS naar de cp, zo had Phil de SD van zijn chef ook mee. Phil DS vertrok direct naar zijn huis in Niel. Wij keken nog kort wat tv en gingen heel vroeg slapen.
Zondag 09 september: Phil lag al een tijdje wakker en te denken aan het fototoestel, waar zouden we het achter gelaten hebben. In het slechtste geval hadden we die laten liggen in ’t Huis en had iemand anders het meegenomen of hadden de mensen die ons bedienden het opzij gelegd. Best zou het zijn blijven liggen in Phil DS zijn camper. Terwijl de fluitketel op het vuur stond, mailde Phil al eens naar Niel om te vragen of hij in de camper lag. Het duurde een tijdje voor Phil liet weten dat hij terecht was. We belden dan naar elkaar om af te spreken hoe we die terug in ons bezit konden krijgen. Er werd afgesproken om na ons vertrek, via Niel naar huis te rijden, geen probleem dus. Na een stevig ontbijt vertrokken we richting het monument aan de Molen om eens te gaan kijken of alles nog in orde was en wat foto’s te nemen zonder volk eromheen. We deden een wandeling van  een goeie 9Km, maar stopten toch eens bij ’t Huis om onze dorst te lessen, het was tenslotte bijna middag. Eens terug in onze Mobil II begon Fie onze spaghetti klaar te maken, nadien deden we samen de vaat, haalde Phil de fietsen van het rek en maakten we ons klaar voor een ritje van ongeveer 25Km. Het was de eerste keer dat we daar in de streek fietsten en het zal de laatste keer niet zijn, mooie streek en vooral heel rustige wegen. Overal zagen we ook Duitse bunkers staan, getuigen van WW2. Het was reeds 16u40 toen we terug waren, eens de fietsen terug op hun plaats namen we een beetje rust. We hadden rond 18u afgesproken bij Phil DS en Anja, we moesten ons dus kort nadien klaarmaken voor vertrek. Om 17u10 reden we weg van de cp voor de kleine 40Km. naar Niel. Het verliep vlot en iets na 18u. konden we op de belknop drukken. We dronken er een pintje en vertrokken, met fototoestel richting Stasegem. 90Km. verder stonden we onze deur en konden we het nodige uithalen en reden nadien terug naar de cp in Harelbeke.
Kilometerstand 57.062Km., Trip 271.2Km., Verbruik 8,9L., Reistijd 4u21.

Foto’s


 

© Phil en Fie 17/12/2018