FRANKRIJK 2010

Normandië Lillers Calvados Le Tréport

Berck Plage

Le Crotoy

Verlof 2010 Provence

Péronne

Bergues La Manche Duinkerke Normandië

Wie We Zijn

 

Onze Mobil

 

Onze Uitstappen

 

      België

      Frankrijk
      Italië
      Nederland

      Zwitserland

      Tsjechië
      Duitsland
      Denemarken
      Luxemburg
 

Links

 

Foto Album

 

Gastenboek

 

Home

 

Contact

 

Datum :  24 juli - 08 augustus

Oradour-sur-Glane wilden we eens zien, zo besloten we om via dit spookdorp naar Bordeaux en verder naar de Provence te trekken. Onze vakantie planden we van 24 juli tot 8 augustus. De Mh was eindelijk in orde, de remmen waarmee we reeds van in januari last hadden, waren eindelijk in orde. Via een klant van Phil, een Tsjech, waren na 7 maanden en 2 garages, de remmen volledig op punt gebracht door een particulier die ons een enorme dienst bewees. In de loop van de week voor ons vertrek kuisten we de Mh binnen en buiten zelfs een simonisatiebeurt kwam er aan te pas. Phil beweerde dat de vliegen er zo makkelijk niet bleven op kleven, en hij had gelijk…


Zaterdag 24 juli:   Na de gebruikelijke werken op zaterdag voormiddag konden we reeds in vakantiestemming vertrekken vanuit Stasegem naar de camperplaats in Paucourt. Zonder tolwegen zouden we 375km in 5u50 moeten rijden. We reden van 13u tot 18u35 met 1 plasstop onderweg. We passeerden Pèronne en besloten daar zeker eens terug te komen, niet ver en blijkbaar de moeite  om te bezoeken. Onderweg op een van de talrijke ronde punten viel een van de fototoestellen van de zetel en werkt blijkbaar niet meer honderd %. Zal afwachten zijn hoe het verder verloopt. Eens we in het dorp van bestemming waren, zagen we dat er daar eigenlijk niks was om eens te bezichtigen. Juist een klein cafeetje met één tafeltje als terras zagen we in het dorp. Het vertrouwen was er van Phil zijn kant ook niet maar Fie zag het volkomen zitten. De Mh vlakzetten, de schotel richten en we konden genieten van een glaasje champagne. Na nog eens de parking te hebben verkend en de nodige foto’s te hebben genomen kon Fie beginnen met ons avondmaal, spaghetti, zoals gewoonlijk dus. De fles champagne leeg, onze borden uit en de vaat doen. We zijn nog eens gaan kijken of er echt niets meer was in de gemeente.

Zo vertrokken we via het kerkhof, die naast de parking is gelegen op verkenning maar werden niks wijzer. Nog eens alle aangeplante bomen gaan bekijken die in een spiraal aangeplant zijn, mooi om vanboven eens te bekijken ( Google Earth )  Er was ook een huwelijksfeest in de gemeentezaal juist naast de kerk aan de gang, we hoopten op een vroege afloop, ook nu en dan kwam er een auto de parking opgereden, sommigen bleven een tijdje rondslingeren en anderen reden gewoon terug weg. Tegen het donker verduisterden we nog de cabine en keken we nog wat tv. Om 22u10 ook naar Le Tour 2010 Vive le Velo kijken en dan vlug onder de wol. Morgen onze tweede dag, slaapwel
Zondag 25 juli:  opstaan om 7u30, tegen alle verwachtingen in hadden we een rustige nacht, de mensen die het huwelijksfeest verlieten, probeerden blijkbaar zo stil mogelijk weg te rijden. Voor ons is dit dus een rustige overnachtingplaats met lozingsmogelijkheden van grijs en zwart water, men kan er ook water bijtanken. Na ons ontbijt deed Fie de vaat terwijl Phil wat tv keek. Nadat Phil zijn programma’s waren beëindigd, vertrokken we voor ongeveer 316Km en 4u19 rijden richting Oradour sur Glane, eerst moest er nog getankt worden. Enkele kilometers verder vonden we in Amelly-Viroy een Intermarché waar we onze dieseltank terug konden opvullen. Onderweg in Argent sur Sauldre stopten we om wat inkopen te doen, Brood in een lokale bakkerij en het vlees bij Sarl Lagneau, een bejaarde vrouw hielp Fie aan het gevraagde Chair a saucisse en een entrecote. Na enkele N-wegen reden we in Vierzon de snelweg op voor zo een 133km tot afrit 23 La Souterraine, waar we kort daarop een stop maakten in Cerveix om in een korte stop onze “Bagatelle” en het aangekochte Chair op te eten. Tegen 14u48 parkeerden we ons op de voorziene camperplaats in Oradour-sur-Glane. Op dit uur was er nog veel plaats. Er wordt wel een inspanning verwacht om de Mh vlak te zetten. Buiten het lozen van zwart en grijs water zijn er geen voorzieningen meer, alles is stuk… Vlak na onze aankomst kwamen nog juist 2 Belgische campers aan, die waren weinig van zegs. We vertrokken dan maar vlug naar het beruchte dorp, van daaruit niet moeilijk te vinden, gewoon rechtdoor, we vroegen het nog aan een lokale, en die beaamde dit. Na een korte wandeling kwamen we bij de ingang. De  betalende voorstelling hebben we niet gedaan maar is wel aanbevolen deze eerst te doen voor het dorp te gaan bekijken, bij veel stukken zie en weet je niet over wat het juist gaat als je de uitleg niet hebt gekregen of gezien. Na ons bezoek dat we konden beëindigen rond 17u35 kochten we ons nog een boekje in het Nederlands met de volledige historie en de belangrijkste illustraties.

Nadat we daar buiten waren, hadden we alle twee een enorme dorst en gingen we op zoek naar een terrasje, het enige dat een beetje voldeed was een PMU, café, restaurant en snackbar, alles in één. Twee 1664 van 50 cl deden hun werk en laafde onze dorst. Met vaste tred en een kleine omweg, kwamen we terug op de camperplaats die nu reeds goed gevuld was. Nadat we de stoelen en tafel hadden buiten gezet, dronken we nog een fles champagne met gerookte zalm, Fie kuiste ondertussen een ijsbergsla, witloof en sneed nog enkele tomaten om bij ons entrecote  op te eten. Na de vaat werd het ons iets te fris, zo gingen we maar naar binnen wat Tv kijken. Na de kampioenen keken we naar het verslag van de tour met Karl Vannieuwkerke. Fie was ondertussen al in dromenland. Phil daarentegen typte nog wat aan deze tekst. Tegen dat we daar waren draaide het tegen middernacht, slaapwel.
Maandag 26 juli: Opstaan tegen 7u45, Fie vertrok direct op zoek naar ons dagelijks brood, ondertussen zetten Phil de koffie en prepareerde al het een en ander tegen het vertrek. Na een poosje kwam Fie met een ‘Bagatelle’ , een ronde suisse en een chocoladebroodje terug van de bakker. Phil had een lekker bakje koffie gezet en we besloten het gewoon bij het eten van iets zoets te houden. Dus at Phil de Suisse en Fie de chocoladekoek. Zo waren we op weg om 9u10 richting Saint-Loubès, voor een rit van zowat 190 km. Deze bestemming hadden we aan onze vakantie toegevoegd om daar een wijnboer te bezoeken ‘Bois-Malot’ een wijntje, dat wij leerden kennen bij de familie in de Normandie. Na een paar km rijden tankten we eerst in een Total station in Etàgnac. Daarna moesten we een 106 tal km op een grote Départementale. Om 11u50 moesten we nog onze inkopen doen en stopten we zo aan de Intermarché van St. André de Cubzac. Zoals gewoonlijk vertrouwde Phil die parking daar niet zo en ging Fie dan maar alleen op boodschap. Natuurlijk, intussen ook al een beetje honger hebbende, kocht Fie dan weer één en ander teveel van hapjes.  Dan maar verder richting St.Loubès, nog een twaalftal kilometer te gaan. Die merkte een 4,5 km van de bestemming op, dat ze ‘Château Bois-Malot’ had zien staan. We reden dus nog verder de instructies van Tom Tom volgende, waar we uiteindelijk uitkwamen op Rue de l’Eglise 2 in Saint Loubès. Daar stond een héél mooie oude kerk, maar dus niet de wijnboer die we moesten hebben. Dus keerden we op onze stappen terug richting ’t plaatsje dat Fie had gezien. We zouden dan later nog eens terugkeren om dat kerkje te bezichtigen.  Bij de wijnboer aangekomen, geen kat te zien. Openingsuren vanaf 14 uur. Dus wij terug naar het mooie kerkje. Daar aten we het Bagatellebrood dat vanmorgen niet werd opgegeten samen met de saucisson de Lyon en de rauwe hesp meegebracht van de Colruyt. Daarna bezochten we het kerkje, waarvan de binnengewelven wonderbaarlijk mooi  beschilderd waren. Na het bezoek aan het kerkje deden we nog een wandeling en besloten we samen een camping te zoeken.

Dichtst bij was de camping Lac du Bordeaux. Op ca.20 km van Saint Loubès. Dus daarheen. Camping kost 29,80 €. Plaats mocht je zelf uitkiezen. Mooie recente camping, alleen moet je je van ‘Lac’ niet te veel voorstellen. Een kunstmatig,mooi aangelegde vijver, dat is het zowat.  Na het gewone werk om de Mh vlak te zetten en de schotel te richten, gingen we eens de camping verkennen. Er is daar nog veel plaats om de camping uit te breiden, en daar zijn ze ook mee bezig. Fie ging daarna het toilet ledigen, Phil ging na een tijdje een handje toesteken. Tegen 18 uur zitten we dan op ons duizendste gemak ons aperitiefje aan ’t drinken. Terwijl Fie brood ging bestellen in het winkeltje begon Phil de groenten te snijden om in de wok klaar te maken. Courgettes, paddenstoelen, Ajuin en prei moesten de aangekochte worstjes en kippenfilet smaak geven. Phil deed voor het eerst een beetje sojasaus in het geheel, wat best meeviel. Samen deden we nog de vaat maar als Phil het afwaswater wou gaan uitgieten, klapte er één van de tafelpoten in en het volle wijnglas die nog op tafel stond, kiepte over de reeds afgedroogde couverts en op een overtrek voor de tuinstoel, Fie is die vlug wat gaan uitwassen maar dit lukte niet direct, dan maar naar de wasmachine. Bij gebrek aan goeie waspoeder viel de wasbeurt tegen. Thuis zal dit hopelijk wel lukken. Bij nog een pintje en een glas wijn konden we niet verder dan wachten op de wasmachine. Als deze klaar was zijn we nog wat tv gaan kijken en moe en voldaan gingen we eens vroeg slapen, om 22u45.
Dinsdag 27 juli: Terug hadden we een heel rustige nacht, We kwamen pas wakker tegen 8u20. Fie ging het bestelde brood gaan afhalen, terwijl Phil de koffie zette. Daar er nog veel mensen niet wakker waren, wilde Fie eerst gaan douchen, ondertussen begon Phil al de werken voor het vertrek te doen. Bij Fie’s terugkomst van het sanitair speelde Phil nog eens voor kapper, na het ontbijt deed Fie de vaat, terwijl Phil de rest van de gewoonlijke werken deed voor het vertrek. Voor we de camping afreden vulden we nog het water bij en lieten het grijs water daar achter. Bij het vertrek had Phil een beginnersfout gemaakt en de afsluiting van de watertank niet terug geplaatst. Gelukkig zag hij tijdens het achteruitrijden het water uit de tank kwakken. Dit probleem was dus vlug opgelost. Op de buitenparking van de camping programmeerden we de GPS naar Millau, zonder tolwegen natuurlijk. Normaal zou ons dat ong. 6u30 kosten om 386 km af te leggen, daardoor hadden we reeds bij de planning beslist om ergens halverwege een overnachting in te lassen. Ons doel was dus Cahors, naar ons gevoel een goeie beslissing. Op een rustige weg stond er plots een klein hertje midden op de weg, die van het moment hij ons opgemerkt had, 1 meter hoger gelegen bos in vluchtte.  Verder stopten we nog in een dorpje, Issigeac iets heel mooi om te bezoeken, we waren verrast dat er zo iets moois nog nooit ons verteld was. Daar kochten we ons dagelijks brood en reden dan verder. Het was heel rustig langs de alternatieve wegen, het was ook wel op de middag. Net voor de bestemming vulden we nog de tank in een Leclerc in Pradines. De weg naar de camperplaats was vanaf de kant dat we kwamen aangereden maar 2.10m breed, zo besloten we maar zo ergens op een parking te gaan staan om eens het stadje te bekijken, op een parking waar we €3 betaalden om de volledige namiddag te mogen blijven staan. Zo wandelden we via de Lot naar het centrum, we namen niet de tijd om veel te bezoeken. We namen wel de tijd om binnen te gaan bij een winkeltje met de meeste foie-gras producten, eigen fabricaat. Daar kochten we een eendenborst en een potje halfgare foie, het water kwam ons reeds in de mond bij de gedachte. Enkele straten verder zagen we een overdekt markt en daar kochten we een drietal soorten kaas. We zijn dan nog een halve liter Stella gaan drinken in “Pub au Bureau” en wandelden dan terug naar de Mh. Net voor de parking was er nog een winkeltje met wijn, daar kochten we nog een karton met 6 flessen. De GPS stelden we in op de dichtste camping Bij Cahors, dit werd ”Riviére de Cabessut” eens we daar aankwamen, bleek deze volzet. De volgende was op 4,2km een municipal in  Lamagdelaine, de conciërge was nog niet aanwezig. We zagen dat ze er pas om 17u30 aanwezig moest zijn, ze was er 10 min vroeger, ze had ons zien aankomen. We kozen een stek volledig op het einde van de camping, een rustig plaatsje aan de Lot. Tegen de avond liep deze ook al aardig vol maar er bleven toch enkele plaatsen vrij. Bij aankomst, het vlakzetten en de antenne regelen moesten we onze Mobil nog een paar meters achteruit zetten om ontvangst op onze schotel te hebben. Als deze klaar stond, aten we vlug nog ons erg late middagmaal. Enkele sneetjes van onze baguette met wat foie-gras en wat kaas en we konden er weer tegen. Na een rustige pauze is Fie het toilet gaan uitkuisen en heeft Phil van een douche genoten in de Mh. Na deze waren we klaar om een aperitief te drinken en begonnen we onze magret de canard te bakken op de grill. Ondertussen zorgde Fie dat de groenten gesneden waren, salade en tomaat. Als het vlees gebakken was, konden we genieten van een lekker stuk vlees met nog een sneetje van ons brood. De vaat moest ook nog gebeuren, ondertussen ruimde Phil de grill op en probeerde met enkele korsten brood wat vissen te lokken, wat dan ook aardig lukte. Na dit alles zijn we nog eens gaan kijken wanneer de bakker open zou zijn ’s morgens, hij is vroeg bezig, de winkel is open om 7u. Ondertussen was het donker en vochtig, tijd om alles binnen te zetten en nog wat tv kijken. Fie sneuvelde snel, maar Phil beef bezig tot 00u35 om deze tekst in te typen. Nog tanden poetsen en ook onder de wol, tot morgen.
Woensdag 28 juli: We zijn opgestaan als het in de kerktoren 8u sloeg, Fie naam de taak op haar om de koffiekoeken te halen in de bakkerij juist aan de ingang van de camping. Na ons ontbijt en verdere werken voor het vertrek, konden we rond  9u30 vertrekken richting Millau, 178Km te gaan. Eerst leegden we nog het toilet aan de uitgang van de camping. De eerste 15Km waren oppassen geblazen, smalle wegen en enkele tegenliggers dwarsboomden een vlotte vooruitgang, verder verliep alles op de D911 vlot. Met nog een paar plasstops en één om een foto te nemen van een verzicht, naderden we vlot Millau. Op 25km vandaar zagen we nog 2 Jonge Duitse Herder hondjes dood op de weg liggen. Een ongeluk van weggelopen puppies of mensen die gewetenloos zo maar twee jonge onschuldige hondje langs de weg hun ongeluk insturen! Het was 5 min stil in de Phil & Fie Mobil… Via de rond de stad draaiende weg kwamen we in de stad. De GPS stuurde ons weer op een dwaalspoor, maar met een gezond inzicht geraakten we toch op de camperplaats in Millau. We hadden geluk en konden nog een plaatsje uitkiezen, wat later op de avond niet meer het geval was voor velen. Bij aankomst schilde Phil nog enkele aardappelen en kookte Fie een drietal eieren plus de aardappelen, die waren dan reeds afgekoeld tegen het avondeten. We aten dan nog ons middagmaal op die bestond uit een baguette, saucisson de Lyon en onze drie soorten kaas die we de dag voordien hadden gekocht. Na het verkennen van de camperplaats, gingen we richting centrum. Wat kleine winkelstraten, een belfort waar we net te laat waren om nog in de toren te mogen en een paar oude kerken. Fie zag in een inter-sportwinkel trekkingschoenen die ze al langer zocht en kocht ze dan ook. We zijn dan eerst terug naar de camperplaats geweest, zodat ze die kon aandoen. Om deze goed te testen had Phil op het stadsplan gezien dat we via een kleine weg langs de Tarne konden komen. Vanuit de camperplaats, rechts en dan een klein tunneltje onder de baan die daar voorbij komt. Langs het water zagen we een camping liggen, waar er blijkbaar veel Nederlanders aanwezig waren. Ook enkele kinderen waren er aan het vissen, maar hadden blijkbaar niet door op welke manier ze dit moesten doen. Zo wandelden we terug naar het centrum en had Fie dorst, we kwamen aan café “La Messa” en dronken daar een Perrier en Phil een Stella. Na deze vervolgden we onze verkenning en kwamen we zo in het oude gedeelte van Millau terecht, gelukkig moeten we met onze Mh daar niet door, zelfs onmogelijk met een gewone wagen. Tegen 18u trakteerden we ons nog op elk op een Stella van 50cl in Les Colonnes en dachten opeens dat we nog enkele schellen hesp nodig hadden voor het avondeten. Dan was het stilaan tijd  om terug naar de reeds ovenwarme Mh terug te gaan. Vlug alles open, de warmte was enorm, iedereen liep in zijn bloot vel, om toch maar iets af te koelen, wat begrijpelijk was. De zetels buiten en ook ons klein bijzettafeltje. We begonnen met een aperitiefje, Fie een glaasje wijn van deze die we in Cahors gekocht hadden en Phil nam een Ricard. Blijkbaar was de koelkast weer een beetje van haar pluimen aan het verliezen, zo zette Phil die een cijfertje lager zoals de voorschriften het zeggen. Bleek later toch niet de goeie keuze te zijn. Na een uurtje te hebben genoten voor de Mh zette Phil ook de grote tafel buiten en kon Fie zo de groenten, eieren en aardappelen snijden. Ondertussen probeerde Phil de schotel te richten maar kostte weer eens meer tijd dan gewoonlijk en besloot dan maar eerst te eten. Na het eten stond de schotel bij de eerste min. juist. Nog op het gemak de vaat doen en uitzoeken waar we het afwaswater ergens konden lozen, niet dus, wachten tot morgen als we naar het service punt rijden. Fie sneed nog de ananas die we mee hadden van thuis, in sneetjes en stopte die in de koelkast, zodat ze tegen morgenochtend fris waren. Nadien hebben nog wat genoten van de afkoeling met een glaasje wijn en een pintje. Ondertussen begon Phil nog wat tekst voor de site in te typen. Eens het donker was, nam Fie nog een verfrissende douche en Phil volgde haar voorbeeld. Na nog wat tv te hebben gekeken naar “Topper Harley, Hot Shots”  een mooie ontspannende film voor tijdens de vakantie. Fie kroop onder de wol tegen 23u25 en Phil volgde tegen 00u10,slaapwel.
Donderdag  29 juli: Opstaan, dju toch, om 7u20. Fie had een goeie nacht gehad, Phil daarentegen iets minder. Koffie zetten, maar de rest van het ontbijt bestond deze keer uit een paar schellen ananas, eens gezond mag ook hé. Late gasten hadden woensdagavond de doorgangen van de camperplaats met hun mobilhome afgesloten. Vroeg zouden we dus niet kunnen vertrekken. De challenger op Ford Chassis van rechtover die van ons probeerde rond 8 uur te vertrekken, maar kon er niet af en kon ook niet via de weg waarop hij inreed wegrijden. Dus moesten ze één chauffeur wakker maken, die er niet gelukkig mee was en er de nodige problemen rond maakte zich te verplaatsen. Wij vertrokken kort na de buurman en gingen lozen op de voorziene serviceplaats in Millau. Dan hadden wij nog 2u41min te gaan om de afstand van 192 km af te leggen naar Arles. Deze weg bestond vandaag hoofdzakelijk uit 4vaksbanen, waaronder groot deel autostrade. Enkel in Montpellier moesten we (waarschijnlijk) de kleine ring volgen, waardoor het iets drukker was. Onderweg zagen we wel een mooi landschap, speciale rotsformaties die op sommige momenten je doen denken aan Stone Henge. Eens we in het centrum waren, beslisten we om de dichtstbijzijnde camping eens te gaan bekijken. Ons doel was dus City Camping die we volgens tijdschema naar verwachtingen bereikten. Dit bleek een 2 sterren camping met open zwembad te zijn, met alle nodige verzorgde voorzieningen en een ruime plaats voor onze MH. Dit voor de prijs van 22 euro per nacht. Om 12u30 besloten we dan een grote wandeling te doen naar stad Arles. Intussen hadden wij na ons sober ontbijt beiden al grote honger. Onderweg naar Arles passeerden we pizzeria Stradivarius, waar we ons aperitiefje dronken en Phil Assiète Stradivarius en Fie Tartare de Boeuf met groene salade at, want de friteuse was stuk. Na dit lekkere middagmaal, wat 35,60 euro kostte, vervolgden we onze weg naar ’t centrum. We gingen net vooraan het centrum rechts de trappen van de Tour des Mourgues op. Daar kwamen we al snel bij l’amphithéâtre wat we dan besloten te gaan bezoeken. Daarvoor vragen ze 6 € per persoon. Wij wilden dit beiden wel echt graag eens bezoeken, dus kochten we ons 2 tickets. We waren onder de indruk van de Romeinse bouwkunst. Hoeveel handen zouden daaraan niet geholpen hebben en hoeveel mensen daar hun leven verloren. Daar sta je toch even bij stil. We hadden daarnaast nog eens geluk dat er om 15 uur een voorstelling was van een gevecht tussen gladiatoren. Gelukkig  liep er daar een jongen met frisdranken rond, want wij hadden niets bij ons. De gevechten waren leuk om te zien, maar het was daar gewoon bloedheet op die arena. Na de voorstelling gingen we  wandelen in  de leuke winkelstraatjes.  We kochten bij Schlecker aluminiumpapier, 2 soorten was-gel en keukenrollen. Daarna kochten we bij slagerij Chez Mere Grand 2 kalfsbrochetjes en 2 sneden lamsgigot. Wat verder was er een binnenplaats waar er een museum is van Van Gogh – de Espace Van Gogh. We dronken een grote Stella in Le Bar a Thym, gezellig kijkend naar de mensen die worstelden met hun roomijsje, dat zo smolt van de hitte.  Na de Stella wandelden we dan stilaan naar de Camping City. Maar niet zonder tussenstop aan Office de Tourisme. Daar kochten we nog een T-shirt voor Phil. Ook kochten we nog 2 baguettes onderweg voor bij het avondeten. Terug op de camping bestelde Fie nog een baguette voor morgenvroeg en namen we allebei nog een verkwikkende douche. Phil legde de grill aan om het lam, de brochettes en de rest van de saucissekes klaar te maken. Dit samen met nog wat tomaatjes en de rest van de icebergsla (2 groenten nog altijd in de camper mee van thuis). Klaar met het eten en de vaat om 21u30.  Eigenlijk is het helemaal niet koud, maar er steekt een hevige wind op sinds 20 uur en daarom zijn we dus na het eten en de vaat dan maar de MH ingetrokken. Na nog wat tv te kijken viel Fie vlug in slaap en na Villa Vantilt volgde Phil haar voorbeeld.
Vrijdag 30 juli: Opstaan om 8u15, een winderige nacht maakte zich schuldig dat Fie deze nacht niet vast kon slapen, Phil daarentegen sliep als een roos. Phil zette direct de koffie maar Fie raakte moeilijk op gang. Toch ging ze het bestelde brood halen en bracht ook 2 croissants mee. Na het ontbijt nog de vaat en nog een klein uurtje genieten van de zonnestralen en de wind die door de bomen suist. We vertrokken op onze volgende verkenning naar Arles tegen 10u15. Onze eerste afslag was aan Centre Commercial Arles Sud, Niks te zien, maar wel een doodlopende weg richting centrum. De volgende was het Parc des  Atelier, we zagen daar het nut niet van in. Dan maar zoals gepland, richting de Rhone, Op het stadsplan waren daar enkele Point De Vue’s o.a. pont a Lions via de “dijk” liepen we verder rond de stad tot aan de grote weg waar we via het oude gedeelte van de stad en via erg smalle straatjes terug in het winkelgedeelte kwamen. Met de middag in het verschiet deden we enkele boodschappen in een kleine Casinowinkel waar we wat soorten kaas kochten. Voor de groenten ging Fie het groot warenhuis er rechtover binnen met de hoop dat deze er iets verser zouden uitzien, en inderdaad. Nu nog vlees, daarvoor gingen we op zoek naar de beenhouwer van de dag voordien en wonderwel was die maar een honderd meter verder. Dorst hadden we er van gekregen en kozen dan ook hetzelfde terras al de dag voordien. Terug bestelden we er elk een pint van 50cl. Als deze uit was, haastten we ons terug naar de camper, met ons schapenvlees en kippenfilets konden we niet anders, die moesten vlug terug in de koelkast. Nog vlug een aperitief en we konden de resten van ons stokbrood opeten met de restjes van onze kaas en hesp en de vers aangekochte kaassoorten, wat moet een mens meer hebben in Frankrijk. Na het eten hebben we een uurtje gerust en zijn we tegen 16u terug vertrokken naar het centrum. We zijn nog hier en daar wat gaan bezoeken en om niet om te komen van de dorst zijn we aan het Amphithéâtre op een terras iets gaan drinken, Fie een Perrier en Phil een pintje. Omdat we het grootste deel van de stad hadden gezien, besloten we om een via een andere weg onze overnachtingplaats te zoeken, waarin we dan ook slaagden. Eerst nog samen het toilet ledigen en dan gaan douchen. Eerst Phil en daarna Fie. Ondertussen begon Phil de groenten voor de wok te snijden, courgette, paddenstoelen, aubergine, ajuin en een rode peper. Dit samen met 2 kippenfilets, een builtje rijst, peper en zout en wat sojasaus was dit de perfecte lichte maaltijd. Achteraf nog samen de vaat doen en reeds zoveel mogelijk op zijn plaats zetten. Morgen is er markt in Arles, maar we zijn ook van plan om ergens anders een stekje voor een paar dagen te zoeken. Zoals gewoonlijk nog wat tv kijken en Phil deze tekst typen en we zijn rijp voor de bedstee.
Zaterdag 31 juli: Opstaan om 7u45 de normale werken, Phil koffie, Fie brood halen. Het grootste deel van de voorbereidingen hadden we reeds gedaan en waren zo op een korte tijd klaar om te vertrekken richting Vaison La Romaine. Nog afrekenen op de camping in Arles voor 2 nachten €44 en eens gaan kijken of we ergens parking vonden om eens de markt te gaan bekijken. Nergens een veilig gaatje te zien, zo reden we ineens door. Via mooie wegen naderden we onze bestemming. Dicht bij Chateauneuf du Pape, in Sorgues, zagen we dat er juist na een afrit een Intermarché was waar we ook konden tanken. Eerst de boodschappen en dan de tank vullen. Ondertussen was het 10u55 en konden we onze weg verder zetten. Eerst zijn we nog eens naar de camperplaats gaan zien waar die gelegen was, dan verder naar Camping du Theatre Romain, de plaats waar we het jaar voordien ook hadden overnacht. Deze keer konden we wel voor 2 nachten blijven, we kregen plaats 63 aangeduid  een mooie plaats bijna op het einde van de camping. Recht op ons Belgen van de streek van Ieper en naast ons mensen van ’t Gentse, na het oprijden van de plaats en het vlakzetten viel het Phil dan pas op dat er zo op geen enkele manier satellietontvangst zou te krijgen zijn. De keggen terug afrijden 220v wegnemen, Mh anders zetten en dan veel problemen om de keggen op te rijden door de ondergrond die op deze plaats in keien was. Na een paar probeersels lukte het dan toch uiteindelijk en konden we ons verder installeren. Luifel uitdraaien en grondzeil leggen, tafel en stoelen buiten, aperitieftijd!!! Na nog een babbel met de mensen van de streek van Ieper, konden we iets eten. Met aangekochte soort krakkotten, met paté, verse ham en de rest van de camembert van gisteren hebben we ons weer rond gegeten. Als drank een pintje voor Phil en een glas wijn voor Fie. Dan konden we ons klaarmaken rond 14u25 voor het verkennen van de omgeving. De mooiste delen van Vaison hadden we reeds verleden jaar verkend, maar nog niet veel van de rest, alhoewel. We bekeken nog eens alles in het centrum en zochten naar iets nieuws, enkel de etalages van de winkels waren iets anders, maar eigenlijk toch hetzelfde. Die mensen verkopen blijkbaar jaren aan een stuk dezelfde dingen waar toeristen ieder jaar terug naar komen kijken, weinig kopers. Op het terras van “brasserie L’Oustal” dronken Phil een Serieux Affligem (50cl) en Fie een Perrier. Eens terug op de camping zijn we het chemisch toilet gaan ledigen en bij deze zagen we dat er nog geen volk in de douches was, daar profiteerden we dan maar vlug van om in een nette en rustige sfeer ons te kunnen wassen. Ons avondmaal zouden we samenstellen uit verse gekookte prinsessenbonen met de lokale rijst en het schapenvlees die we in Arles gekocht hadden. We hadden niet direct rekening gehouden met de lange kooktijd van die rijst en natuurlijk het koken en afkoelen van de bonen en was het op die manier reeds donker als we gedaan hadden met de vaat. We dachten om voor de Mh nog te genieten van de rest van onze avond, maar daar waren de muggen reeds terug en “staken” er op die manier een stokje voor. Nog wat tv kijken en wat surfen op het internet, juist genoeg om onze ogen te laten toevallen zodat we rijp waren om in de alkoof te gaan slapen.
Zondag 01 augustus: Opstaan om 2 voor 8, Phil juist op tijd om zijn zondagochtend programma’s te bekijken, maar zette toch de koffie. Fie kwam pas om 8u45 vanonder het donsdeken geslopen. Nadat ze was aangekleed, ging ze het bestelde brood halen bij de receptie. Tegen 9u35 waren we klaar en maakten we ons klaar om nog eens verder het centrum uit te spitten, we vonden niks speciaals meer. Maar op het een of ander marktje waren er wel lokale kunstenaar die hun kunnen probeerden aan de toeristen kwijt te raken. Na een half uurtje waren we daarmee rond. We besloten dan maar ons terug op het terras van L’Oustal te zetten en daar een slaatje te eten. Eerst vond de ober het niet goed dat we ons langs de buitenkant wilden zetten, maar na aandringen besloot hij dan toch om van een tafel van 4 personen er twee van twee te maken. We zaten er goed en zagen zo nog wat van de passerende mensen van alle geuren en kleuren, wat is het toch plezant om de mensen zo te zitten bekijken en commentaar te geven … Fie dronk er een Karafje wijn en Phil terug een Serieux Affligem, beiden aten we een Salade Gourmande. Deze bestond uit gerookte eendenborstfilet, croutons, warme eendenborstfilet, salade natuurlijk en een toast met Ganzenlever, op dit alles een vinaigrette. Dit alles koste ons €38,80, voor die prijs konden we weg tot de avond. Op de camping besloot Fie eens het zwembad onveilig te gaan maken, Phil deed daar niet aan mee en dacht wat orde te scheppen op de site van KSV Deerlijk Gaverzicht maar de verbinding van het net was veel te traag. Dan maar wat aan deze tekst typen, ondertussen kwam Fie afgekoeld terug van het zwembad en begon spontaan de vaat te doen die er nog stond van ’s morgens. Nadat we nog een verfrissende douche hadden genomen, zijn we onze laatste inkopen gaan doen naar het centrum, we hadden besloten om tonijnsalade te eten, dewelke Fie formidabel lekker kan klaarmaken. We hadden eigenlijk de nodige ingrediënten mee, maar hadden nog een brood nodig. We gingen wel nog enkele extras halen, oa een nootje om bij de aperitief. Op de terugweg dronken we nog een glaasje in L’ entracte, Fie een Perrier en Phil een Jupiler van 50cl. Terug aan de Mh begonnen we met de eieren te koken om in de tonijnsla te mengen, ondertussen hadden we mooi de tijd om een aperitiefje te drinken en nog wat voorbereidingen voor morgen te doen. Ondertussen maakten we enkele plannen voor morgen, maar niks stond vast. Onze maaltijd was heel lekker en het weer was enorm warm. In de kranten hadden we gezien dat er onweer verwacht werd in de Provence. Daarvoor waren onze voorbereidingen nog wat verder uitgebreid dan normaal. Hert grondzeil oprollen, de luifel inrollen en de wasdraad opruimen, ondertussen werd de vaat gedaan. Nog wat luieren in de zetel buiten tot plots Phil een druppel voelde, vlug de tafel en stoelen binnen. Dan pas begon het echt door te regenen, nu en dan een bliksem en het rollende geluid van de donder. Op die manier werden we vlug in de Mh gedwongen en met de meeste vensters gesloten, we zaten dus in een licht verwarmde oven nog wat naar tv te kijken en te hopen dat we morgen zouden kunnen opstaan met een heldere hemel. Door gebrek aan ontvangst via de satelliet zijn we dan maar gaan slapen, alé proberen, tegen 23u15.
Maandag 02 augustus : Opstaan om  7u45, Fie iets later. Phil zette de koffie en Fie haalde de bestelde baguette aan de receptie af. Daar we de camping die dag verlieten, moest de MH weer rijklaar worden gemaakt worden. Alles vastzetten, toilet nog ledigen, water bijvullen…. De campingburen nog even handje schudden…. We hadden besproken naar Fontaine de Vaucluse te rijden. Daar was één en ander te bekijken , de grot waar je de bron van de Sorgues  kunt zien e.d. Daar is ook een camperplaats en een camping. 51 km te gaan, Tom Tom zei 1u14 minuten. Om 10u45 kwamen we binnengereden in ’t dorpje. 610 inwoners telt het dorp. We passeerden de camperplaats om toch eerst even de camping te gaan verkennen, die aan de andere kant van de oever van de Sorgues lag. Algauw zagen we dat het een heel leuk dorp was, maar héél toeristisch. Toen we aan de camping kwamen, dachten we even comfortabel en misschien zelfs dichter bij het centrum te staan op de camperplaats, dus maakten we ommekeer. Op de camperplaats aangekomen, toch even kijken waar we satellietontvangst hadden, maar eigenlijk viel dat dik tegen, omwille van de bomen. Nu, ’t is vakantie, hopelijk kunnen we lang buiten zitten ’s avonds. Rond 11u15 eerste verkenning. We gaan dan maar eerst eens de bron gaan zoeken. We komen aan een oude kerk ‘eglise Saint Véran’. Die zijn we binnengestapt. Spijtig genoeg, armoe troef, daar is geen verlichting meer door vandalen en volgens wat er aan de ingang uithangt getekend door de burgemeester is er geen geld meer om alles opnieuw te voorzien. Het is duidelijk, dat dit kerkje door de toeristen genegeerd wordt, alleen door de ‘Source’ die voor de meesten veel interessanter is. We zetten dan maar onze wandel verder. Algauw zien we een pijl ‘La source’. Die dus dan maar volgen. Eerst kwamen we een museum tegen ‘Le Monde Souterrain’. Dit zouden we nu niet onmiddellijk bezoeken, wel later op de dag.

Onderweg kwamen we een galerij tegen, waar je de oude papiermolen kon bezichtigen, die dus nog steeds in werking is en met een winkel erbij waar je allerhande mooie gedichten, songteksten, e.d. op oud (op oude wijze gemaakt) papier kunt kopen. Mooi om te zien. Zo zetten we onze weg verder naar de bron. Hier en daar langs het wandelpad was er een winkeltje, waar je souvenirs kon kopen of lokale producten. We kwamen toe aan de bron, een groot hol in een bergwand met water zo blauw als in de ‘Blue Lagoon”. Het water staat nu, zoals steeds die periode in de zomer, tamelijk laag. Er zijn veel toeschouwers, iedereen wil dit zien. Toen zijn we op onze stappen teruggekeerd en zouden een Stella drinken in La Vanne Marcel. Daar vonden we toch nog een gezellig plaatsje met zicht op de Sorgues. Maar ondanks de 2 splinternieuwe borden van ‘ Stella Artois’ konden ze ons geen Stella aanbieden, dan wel een paar andere bieren van ’t vat. Phil dronk dan maar één of ander Duits bier “Eichbaum” en Fie dronk dan een Leffe van ’t Vat. Het biert viel Phil niet zo erg in de smaak. Maar een geluk dat het een 25 cl was. Daarna zijn we naar een kruidenierswinkeltje Le Mini Marché de la Fontaine gegaan, dat net zou afsluiten, maar we mochten nog snel onze inkopen doen. Nog even een baguette kopen bij de bakker en dan maar terug naar de camper.  Tegen 13u30 drinken we ons aperitiefje en eten we daarna onze baguette op met saucisson de Lyon en rauwe hesp. Daarna zijn we even gaan liggen en Phil maakt Fie wakker als ’t al even 15u15 was. Waren we dus zomaar in slaap gevallen….. We zouden dus nu naar Le Monde Souterrain gaan kijken en avondeten kopen. Om 15u50 kwamen we net op tijd aan om toch nog deel te kunnen nemen aan de rondleiding van 16 uur. Een veertig minuten durende rondleiding door een vriendelijke speleologe. We zagen een reconstructie van de grot (bron van de Sorgues) dat speciaal werd aangelegd ter nagedachtenis van Norbert Casteret, een speleoloog die zich jaren toewijdde aan de verkenning en studie van de Monde Souterrain. Na deze rondleiding moesten we nog zoeken naar een slagerij, die er dus nergens in de omtrek bleek te zijn. We dronken eerst beiden nog een ‘reasonnable’ Jupiler in “Les Terrasses” wat staat voor 50 cl. We keken dan even naar de kaart en de juffer (Sandra) die ons opdiende, vroeg of we nog iets wilden. Fie legde uit, dat we er nog niet uit waren, of we al dan niet zelf in de camper zouden koken of daar ergens zouden eten. Ze raadde ons ten stelligste aan niet daar te eten, dan wel in een restaurantje, goedkoper en lekkerder dan bij hen.  Iets verder richting ‘La Source’. Jawadde, was dat even opkijken….  Je zal maar zo iemand als personeel hebben …. Bij gebrek aan slagerij zijn we dan terug naar de Mini Marché de la Fontaine gegaan , waar we een vacuum verpakte faux filet kochten. Terug aan de MH  begon Fie aan ’t eten. Tagliatelle koken en erwten uit blik (bij gebrek verse champignons). Het heeft ons niettemin heel goed gesmaakt. Phil had voor het eten al kennis gemaakt met de Nederlandse Hymer-camperburen. Een beetje gedachten uitwisselen, van wat te bezoeken enzo… Altijd interessant om elkaar te helpen. Na de vaat en wat bijpraten werd het buiten al snel donker en redelijk vochtig. De muggen hadden ook hun weg naar Fie haar billen en benen teruggevonden, dus nu maar snel de MH binnen. Phil droogde de vochtige zetels en de tafel af en bracht ze zo binnen. Zo waren we rustig in de camper, zonder TV weliswaar. Nog wat plannen uitgestippeld. Morgen richting St Rémy de Provence...
Dinsdag 3 augustus: Vanuit de alkoof sluipen we rond 7u15 de leefruimte binnen. De nacht was eindelijk eens heerlijk fris om eens niet wakker te komen van de warmte. Het geluid van de weg die langs de camperplaats voorbijkomt is zeker deze moment van het seizoen geen enkel probleem. Door het gebrek aan tv zaten we vroeg in bed en op die manier ook iets vroeger wakker, maar uitgerust. Phil zette koffie en Fie gaat brood halen, maar ze had ook nog 2 suissen mee. Als ontbijt aten we enkel deze op en hielden het brood voor later op de dag. Tegen 8u40 vertrokken we naar Saint-Remy De Provence, de aankomst was voorzien rond 9u24. We besloten om nog eerst eens de Intermarché binnen te gaan om wat inkopen te doen, vooral Phil zijn voorraad Stella was bijna op.

We vonden er ook Scampi’s die reeds gekookt waren, maar wel diepgevroren, misschien zijn deze ook niet slecht. Dan maar naar de dicht bij het centrum zijnde camping, camping Pegomas. We reden op en Fie vroeg of er nog een mogelijkheid was voor 2 nachten. Dit was nog mogelijk op 2 verschillende plaatsen, die we eerst eens te voet mochten gaan bekijken om dan pas te beslissen. Helemaal vooraan de camping was er A1 – een ruime plaats, maar er kwam een camper afgereden en die had het moeilijk om zijn draai te nemen, dus toch maar even gaan zien naar D14, de 2de optie. Deze plaats vonden we niet geschikt, omdat die helemaal in de bomen en hagen verdween, dus al zeker geen TV ontvangst en de hele dag geen zon. We gingen dus terug naar de camper en Phil keek nog even waar het Zuiden lag en waarschijnlijk zouden we op die A1 toch wel ASTRA 1 kunnen vinden.  Dus hebben we maar ingecheckt. En alvorens op te rijden, deed Phil nog snel een studie van hoe het beste te staan. Even later stonden we op onze overnachtingplaats voor de komende 2 nachten. Phil zette de luifel uit.  We gingen even kijken waar er dichtbij een kraantje stond. Dit stond aan een plaats naast een Hobby Caravan en algauw spraken die mensen ons aan, omdat ze ook West-Vlamingen zijn. Ze waren afkomstig uit Roeselare. Na een gezellige babbel gingen we dan maar nog wat verder werken aan de camper. Fie maakte alle vensters open en ging dan met het chemisch toilet naar de sanitaire blok, dat vlakbij onze plaats ligt. Phil was meegewandeld om ook eens te zien wat daar allemaal was. Er staan ook 2 wasmachines en 1 droogkast en ook een strijkplank. Er ligt aan de receptie ook een zwembad en een plonsbadje voor de kinderen. Phil maakt  nog de vuilwatertank in een bidon leeg. Na dit alles gaan we snel nog eens op wandeling. Gewoon even de stad verkennen. We waren hier vorig jaar al eens op doorreis, maar toen was het markt en van de stad zelf merk je  dan niet veel op.  Maar precies omdat het morgen hier markt is, wilden we er een tweedaagse van maken. In de stad zitten er heel wat mensen op de terrasjes. Het is eigenlijk nu net middagpauze. Langs de kleine steegjes zijn er heel wat kleine leuke winkels, maar die natuurlijk teren op de vele toeristen, dus ook wat duurder zijn dan elders. We beslissen dan eerst terug naar de camping te gaan, die eigenlijk dichtbij de stad ligt. Een tiental minuten wandelen en je bent er al. We hadden honger gekregen en wilden de rest van de Foie-Gras, gekocht in Cahors, opeten. Maar allebei hadden we onze twijfels of die nog wel zo goed was, dus gooiden we een stuk er van weg en aten de rest van een lekker romige geitenkaas op. Daarna zaten we nog een tijdlang gezellig keuvelend in onze stoelen aan de MH. Na de rustpauze keerden we terug naar het centrum waar we op zoek gingen naar het huis van Nostradamus, en ook vonden. Na een paar uurtje rondwandelen zijn we op het terras van “La Brasserie Du Commerce” iets gaan drinken, Phil een 1664 formidable (50cl) en Fie een Glas Champagne. Tegen 19u waren we terug aan de camper waar we met de voorbereidingen van ons avondmaal begonnen. Koude pasta met lauwe scampi’s en gemengde sla. We hadden ons nog maar eens misrekend met het ontdooien van de scampi’s, zonder microgolfoven duurt dit veel langer dan we gewoon zijn. Zo liep het weer iets langer uit dan verwacht. Als het tenslotte toch nog lukte, deden we samen de vaat en ging Phil nog vlug een douche nemen. Bij de terugkomst hebben we onder de luifel nog een slaapmutsje gedronken. Als het reeds een tijdje donker was en we genoeg waren afgekoeld besloten we om binnen te gaan, eens we binnen waren sloeg de vermoeidheid toe. Kort daarop zaten we in ons bed, op naar de marktdag in de stad.
Woensdag 04 augustus: Fie was voor de verandering eens eerst op en dit om 7u35, zou het vooruitzicht van naar de markt te gaan een rol spelen?? Ze zette koffie en kookte aardappelen die we hadden besloten om op de middag op te eten samen met een kip aan het spit. Tijdens het koken ging ze nog vlug het bestelde stokbrood halen aan de receptie. Phil had zin in Panchetta in plaats van confituur, gelukkig hadden we die in de koelkast liggen, die het btw, heel de tijd goed deed, en dit in zo een warm weer. Toch was er weer heel de morgen nu en dan een windje, wat ook best was bij die hitte. Fie ging nog vlug een douche nemen en Phil deed de vaat. Fie’s haar kreeg ook nog een kapbeurt voor we tegen 9u30 vertrokken naar de enorme markt die de stad rijk is. In de helft van de kleine straatje van de oude stad staan er kraampjes met alles en nog wat. Phil kocht er een staal om de messen scherp te houden. Na onze verkenning zijn we, voor dat we onze inkopen deden, een pint gaan drinken, Fie een 25cl en Phil een 50cl op het zelfde terras als gisteren. Dan was het tijd om de groenten te kopen, sla en tomaten en ook de kip aan het spit, er lagen mooi ogende provinciaalse aardappelen een soort aardappelen met kruiden, look en tomaat gebakken. Zo trokken we met ons middagmaal terug naar de camping. Terwijl Fie de sla kuiste en de tomaten sneed, leegde Phil het toilet. Samen dronken we nog een aperitief, Phil een WC en Fie een glaasje rode wijn. Het middagmaal smaakte voortreffelijk, voor ons moet er op zo’n momenten niks anders zijn.  Terwijl Fie de vaat deed, vulde Phil nog de verswatertank bij en leegde ook de tank die onder de vuilwatertanks ligt. Zo konden we er weer tegen tot de avond, na een rustpauze kookten we nog een viertal eieren zodat die reeds afgekoeld waren voor het avondmaal. Op de klok was het dan reeds 15u55. We hadden eigenlijk nog enkel wat gekookte ham nodig en een drietal blikken bier. Toch deden we nog eens de winkelstraten waar er in vergelijking met de voormiddag, er nu bijna geen volk meer te zien was. In de Spar-winkel vonden we bijna alles wat we nodig hadden, enkel de blikken bier niet. Deze vonden we dan een paar straten verder in een Petit-Casino. Dan zijn we op een pittoresk terrasje een ijsje gaan eten, Phil at er een Speculoos die formidabel goed was en Fie een Firenze, die even goed in de smaak viel. Op ons gemak wandelden we dan terug naar de camping waar we reeds om 18u terug waren. Fie stak onze aankopen in de koelkast en Phil stak onze laatste fles champagne die we mee hadden in de diepvries zodat we deze iets later op een perfecte temperatuur konden uitdrinken. Nog wat water bijdoen in de verswatertank zodat we dat ook niet meer moesten doen morgen voor ons vertrek. Ondertussen zaten we nog wat te internetten en eens te kijken waar we zouden uitkomen als het ons in Montélimar niet zou bevallen, graag zou Phil terugkeren via de N7, een prachtige weg om te volgen… Dan was het tijd om eens de champagne te proeven, daar bij aten we kleine tomaatjes en wat van de aangekochte kaas op de markt. Na ons avondeten dat samengesteld was uit koude aardappelen twee soorten gerookte hesp, een soort salami en de rest van de Panchetta, met wat sla en mayonaise was het af. Fie dronk daarbij een wijntje en Phil zijn pintje. Voor de vaat nog het grondzeil opruimen en de luifel indraaien, dit was dan zeker al droog en netjes weggestopt. Samen de vaat doen maar tegen het einde ging Phil nog vlug een douche nemen, Fie haalde ook nog een jerrycan water die we in de verswatertank deden. We dachten nog een beetje buiten te zitten maar we kregen last van de muggen en stapten dan maar vlug de Mh binnen, onze laatste avond in Saint-Remy-De-Provence was dus vlug voorbij. Tegen 23u30 onder de wol en morgen een stap dichter bij huis.
Donderdag 5 augustus: Deruit, deruit en dit om 7u55. Dit keer was Phil de eerste maar Fie volgde snel. Als Fie terug kwam van de receptie met ons dagelijks brood, waren de mensen van het Roeselaarse juist aan het vertrekken, maar konden de zijweg van de camping waar we stonden niet makkelijk uitdraaien. Zo werd Phil erbij geroepen om te helpen de zware caravan te trekken waar de weg een beetje bergop liep, na 5 min kon onze buur vertrekken.  Alle handelingen die gebeurden stonden in functie van ons vertrek, zelfs het ontbijt verliep vrij vlug. De taken waren zonder overleg mooi verdeeld, zo konden we tegen 9u20 vertrekken richting Montélimar, Phil dacht er wat Nougat te kopen maar Fie zei, het zijn calorie bommen, dan sloeg Phil dit deel over. 102km rijden in 2u07, mooie wegen, hier en daar zagen we vlug wolken boven de bergtoppen uitkomen. Eens we aan de camperplaats geraakten, de weg via het centrum was onderbroken, hadden we enkele problemen om binnen te raken. Je moet u parkeren op 30cm van de palen die normaal gezien in de grond verdwijnen, verder een simpel systeem eens je het kent. Er waren net Franstalige Belgen die vertrokken en Fie mooi toonden hoe we op en af de camperplaats konden komen, waarvoor onze dank. Op de camperplaats stonden er nog een viertal andere campers. We plaatsten de Mh mooi vlak en richtten de schotel en vertrokken naar het centrum. Binnen de kortste keren stapten we bij een slager binnen, de heer G Garnier is een kleine slagerij, maar al wat een mens kan dromen ligt daar in de toonbank, daarenboven is het een heel vriendelijke man die zijn klanten kan boeien en op die manier altijd met veel volk in zijn winkel staat. Met de aangekochte koteletten en de vier verschillende soorten worsten keerden we direct terug naar de Mh en begonnen aan ons middagmaal. De koteletten met witte bonen  in tomatensaus, de rest van de aardappelen en pasta opgewarmd in de boter van het vlees, man man man… LEKKER. Na de vaat en een beetje rust en dan eens gaan kijken naar de toeristische dienst om op die manier aan een stadsplan te raken, wat we dan ook direct kregen en ook al de rest van de uitleg over de bezienswaardigheden in de stad. We doorkruisten het oude gedeelte van de stad en dronken tenslotte elk een Stella van 5Ocl in de “Cafe Des Allees” langs de binnenring van de stad. Fie kreeg het veel te koud om stil te zitten en zo gingen we vlug terug wat wandelen op zoek naar een bakker, die we dan toevallig vonden, verscholen achter een ijscréme toog. Zo wandelden we terug naar de Mh om het nog wat rustig aan te doen maar besloten, eens we daar waren, om nog eens naar de Leclerc te gaan die juist naast de camperplaats gelegen is. Eens we daar waren zagen we natuurlijk nog enkele dingen die we konden gebruiken. Een karton wijn van 3L voor Fie, 6 blikken Stella voor Phil een fles Cava, 2 rollen keukenpapier en een assortiment kaas die verkocht werd in een ovenvaste schotel. Dus keerden we zwaar beladen terug naar de Mh, waar we eerst genoten van een toast met enkele kleine proevertjes van die diverse kazen. Fie had het koud en vlug sloten we ons binnen in de Mh om verder een rustige avond tegemoet te gaan met nog een broodje met nog enkele stukjes kaas. De vaat kon wachten tot morgen van Fie, ze had het koud en lag met een deken over haar benen terwijl Phil deze tekst aan het typen was. Tegen 22U40 tanden poetsen en onder de wol.
Vrijdag 6 augustus: Wakker worden en opstaan rond 7u30, nog 3 dagen koffie zetten en ons verlof zit er op. We konden vertrekken na de opkuis en het lozen van grijs water om 8u30 richting Roanne. Na nog een tankbeurt in de Leclerc, die net naast de camperplaats gelegen is waren we op weg voor ongeveer 222 km in een viertal uur.

We veronderstellen dat ons hoogste punt van de dag, op de Col De La République was, 1161m op de D1082 om zo via St. Etienne naar Feurs te rijden waar we stopten aan een soort centrum waar men alle soorten voeding kon kopen. Wij kochten er een brood en aardappelen. Nog een klein uurtje en we reden Roanne binnen op zoek naar de camperplaats, de gegevens van de pio’s van Campercontact bleken niet juist, maar we hadden dan reeds enkele campers iets verder zien staan op de Allée de L ‘amiral Merveilleux De Vignaux. Eens we daar op die plaats aankwamen, zagen we niet direct een gaatje om ons te plaatsen maar dan doorzagen we het systeem en hadden zo nog een plaats, wel dicht bij de weg, maar nog altijd beter dan niks. Eerst de apparatuur bekijken of er moest betaald worden, enkel als men het toilet wilde ledigen of elektriciteit wilde nemen kostte het jetons, €2.10 per stuk, om 12u stroom had je er één nodig, om de wc te kuisen twee. Na het vlakzetten en de schotel richten permitteerden we ons een aperitief. Met wat problemen met kaarten konden we toch een drietal jetons uit dat machien halen om ons toilet te ledigen en nog vlug een jerrycan water te nemen. De derde hielden we in reserve om misschien vanavond wat stroom te nemen. Ons middagmaal was ons Frans brood met de rest van onze charcuterie die we hadden. Rond 14u45 konden we vertrekken naar het centrum. Roanne blijkbaar een doodbloedende stad, veel leegstand, zowel van huizen of van winkels. Eerst wat op verkenning om tenslotte in bij de toeristische info een stadsplan te halen en wat info te vragen. De jonge man achter de balie bleek zich een beetje te schamen, dat hij zo weinig te bieden had in een relatief grote stad. Als we de uitleg wat gelezen hadden, konden wij er uit opmaken dat er in vroegere jaren geen respect is geweest voor de oudere gebouwen en er daardoor zo weinig over is. We hadden dorst en dronken op het terras ven een PMU café niet ver van de info, Fie een Perrier en Phil een Menthe à l’eau, was dat effen verschieten van de dame haar kant. De wonderen zijn blijkbaar de wereld nog niet uit. Na nog wat rond kuieren in de verkeersvrije straten besloten we terug naar de camperplaats te gaan, maar eens we de bruggen naderden veranderden we van gedacht en gingen eens kijken in het aanpalend dorp, Le Coteau, veel aangenamer dan de stad. Veel meer mogelijkheden van inkopen enzovoort. Halverwege de grootste straat zag Phil een Stella café en daar zetten we ons dus op het terras van “Bar de l’Avenue”. Er waren er geen te krijgen van 50cl dus werden er het 2 van 25cl , de mensen die ook op het terras zaten bevestigden alleen maar het hetgeen we reeds wisten, alles kan, niks moet, leven als God in… Op het plan hadden we gezien dat er een Boulevard des Belges was en Phil wilde dit straatplaatje nog eens op de gevoelige plaat leggen. Op de tegenovergestelde hoek was er een gedenkplaat en een soort klein colloseum met een Belgische, Duitse, Franse en Spaanse vlag. Op de terugweg besloot Fie morgenvroeg hier om ons brood te komen, veel aangenamer winkelen, remember? Eens terug op de camperplaats haalden we de stoelen en de tafel buiten en dronken er een aperitiefje, een glaasje Cava, terwijl Fie de aardappelen schilde en Phil de route voor morgen bekeek. De N7 moesten we nog doen morgen, mooie dorpjes en mooie wegen, echt een aanrader. Fie zorgde weer voor een voortreffelijke maaltijd, die we dan ook met smaak opaten tot er niks meer restte. Samen ruimden we op en deden de vaat, daarna nam Fie een douche en Phil volgde haar voorbeeld. Ondertussen was de camperplaats meer dan overvol gelopen, iedereen parkeerde maar waar het paste, ieder gaatje werd ingenomen. We hadden ook de stroom aangesloten, 12u voor 1 jeton. Na onze douche nog wat tv kijken en dan de voorlaatste keer in dit verlof ons bed in.
Zaterdag 07 augustus: We waren reeds om 7u10 uit bed, de jeton van voor de elektriciteit gisteren was bijna vervallen, 12u hadden we kunnen genieten, en dit voor 2/3 in onze slaap ;-). Fie ging zoals afgesproken brood halen in het nabijgelegen dorp. Na een wandeling van zo’n 20 minuten kwam Fie terug met de baguettes (de bakker zei ‘baguette de campagne – Bio’ – 1,25 €/st). 1 voor ’s morgens en 1 voor ’s avonds. Phil had intussen de elektriciteit afgekoppeld en koffie gezet. Na het ontbijt deden we samen nog de vaat, goot Fie het vuile water weg en bracht de vuilnis naar de container. Blijkbaar laten ze daar ook nog hun lege gasflessen achter.  Om 8u26 waren we vertrekkenklaar. We probeerden volgens de lijst die Phil de avond ervoor had opgemaakt de dorpjes te volgens die langs de N7 liggen. Dit volgens de informatie die we vonden in het boek ‘Langzaam door Frankrijk’ uitgegeven door drukkerij Lannoo, ooit uitgegeven op TV1. Na enkele kilometers stond er op de kant van de weg een hert klaar om de baan op te lopen, maar sprong bij het zien van de Mh terug in de struiken. Dit was de tweede in deze uitstap. Maar soms is het moeilijk om die N7 volledig te volgen, de naam verandert ook heel af en toe, zoals bvb het laatste stuk van onze reis D2007. Onderweg zijn we rond 11u45 gestopt aan de Intermarché in Briare, waar we diesel getankt hebben en waar Fie dan de laatste inkopen is gaan doen (charcuterie voor ’s middags, en steak + tartaarbrochettes en champignons en nog wat trostomaatjes). In principe zouden deze inkopen moeten dienen voor de laatste 2 dagen, want morgenavond zijn we weer thuis….:-(. Na de inkopen besloten we dan een plaats te zoeken om ons middageten (baguette en charcuterie) te verorberen. Rond 13u stopten we langs de drukke N7 op een plaats, waar je ook wel best niet uit de auto stapt. Dit bij gebrek aan een leuke Aire de Repos. Na ons middagmaal hadden we nog een klein uurtje te rijden naar de op de GPS ingestelde camperplaats (een camping municipal te Samoreau). We kwamen daar aan 14u30. We stonden te wachten aan de Acceuil, je moest bellen bij afwezigheid, maar er kwam niet onmiddellijk iemand af. Nu niet getreurd, haast hadden we niet en geduld toch wel nog even. Toen kwam een vriendelijke man af, die ons te woord stond en ons één en ander aan informatie gaf. Ieder jaar is hier een hommage aan Django Reinhardt. Dan komen ze zo samen met een hele meute zigeuners en bezetten ze hier alle campings in de omgeving.  Al gauw was duidelijk dat er op de camping toch een viertal plaatsen door zigeuners zijn ingenomen. We leegden dan nog ons grijs water. We mochten ons plaatsen waar we wilden en rond 15 uur waren we geïnstalleerd. We gingen samen ook nog het chemisch toilet ledigen.  Daarna maakten we een serieuze wandeling langs de Seine en rond een recreatievijver die net aan de camping gelegen is. ’t Was wel snel duidelijk dat er heel wat rijke mensen in deze buurt wonen. Bij onze terugkomst aan de Mh zette Phil de zonneluifel open. En dronken nog een pintje in een stralende zon. Iets na 18u dronken we de rest van de cava met chips van Belgische makelij. Fie begon ondertussen de tomaten te pellen en de sla te kuisen, Phil sneed te ui fijn. Bij deze groenten aten we rijst en een soort brochette die ze in de winkel tartaarbrochettes noemden en eigenlijk gewoon stokjes waren met filet americain stukjs erop, die dan blijkbaar in de pan moeilijk te draaien waren. Maar dit alles smaakte, leve de vakantie!!! Samen de vaat en nog een beetje rustig buiten zitten, soms viel er een heel klein beetje regen die te vergelijken was met het water dat uit een spuitbus komt, twee keer niks dus. Rond 21u15 ruimden we buiten alles op en gingen in de Mh nog wat tv kijken. De laatste avond van ons verlof, en toch viel na een tijdje Phil in slaap aan tafel. Dus vlug maar tanden poetsen en slaapwel.
Zondag 08 augustus: We waren wakker om 8u05, Phil zijn zondagmorgen programma’s waren dus al bezig, maar zette toch de koffie. Fie moest naar het dorp brood halen maar was na 10min. terug zonder brood, de dame van de winkel zag het blijkbaar niet zitten om op het gebruikelijk uur haar deuren open te doen en kwam dit aan haar deur zeggen dat ze pas om 9u zou opendoen.

Fie liep zo nog eens terug na een klein half uurtje en kwam terug met twee lekkere broden, zo hadden we er nog één voor op de middag. Als we het ontbijt binnen hadden, waren Phil zijn programma’s gedaan en konden we alles klaarzetten voor vertrek, nog wat water bijvullen, afrekenen, 14,72) en we konden vertrekken. De GPS was ingesteld zonder snelwegen dus werden het 355km in iets minder dan 6u. Op die manier komt een mens eens ergens anders, kwamen voorbij mooie dorpjes en kleine stadjes. Kort bij Guise stopten we rond 13u20 om onze laatste baguette op te eten op Franse bodem. We aten er de rest van onze kazen op en wat van de dag voordien aangekochte charcuterie. Fie dronk er een glaasje wijn bij en Phil een Stella, ook een van de laatste , er moeten vele kilo’s af na zo’n verlof… De rest van de weg verliep rustig en we parkeerden de Mh voor de deur tegen de klok van 17u. en met een 2688 km meer op de teller.
Een mooie vakantie maar oooo zo vlug voorbij.

Foto’s


 

© Phil en Fie 31/03/2016