Wie We Zijn

 

Onze Mobil

 

Onze Uitstappen

 

      België

      Frankrijk
      Italië

      Nederland

      Zwitserland

      Tsjechië
      Duitsland
      Denemarken
      Luxemburg
 

Links

 

Foto Album

 

Gastenboek

 

Home

 

Contact

 

Datum : 31 december 2014 - 5 januari 2015

Alweer een jaartje verder. Naar vaste gewoonte  zoeken we op  oudejaarsavond  een plaats aan de Franse kust waar er fruits de mer te verkrijgen zijn. Net zes maanden geleden gingen we onze Mobil II af halen en hebben er ondertussen al een goeie 8.000Km kunnen van genieten. Onze bestemming was deze keer een moeilijke bevalling, we kwamen tenslotte toch uit in Saint Valery-sur-Somme.


Woensdag 31 december: Stasegem – Saint Valery-sur-Somme 180Km

Fie moest werken tot 15 uur en Phil tot ’s middags. Zo had hij tijd genoeg om Mobil II volledig klaar te zetten voor vertrek. We vertrokken dus om 15u10 en konden het grootste deel van de weg nog afleggen terwijl het nog klaar was. Toch gaan we nog een herinnering ontvangen van de police, ergens onderweg namen ze een foto van ons en we zaten juist te lachen. Phil reed ongeveer 97 per uur. Eens het begon te donkeren, zagen we een mooie vos de weg oversteken, dit hadden we toch weer gezien. Op de cp waren we met een zestal campers, terwijl we de onze aan het vlakzetten, waren vertrok er al eentje, dan waren ze nog met vijf. We besloten om toch eerst nog eens af te dalen naar het centrum en nog eens naar de viswinkel te gaan kijken voor een oestertje. We hadden geluk, de winkel nog open, ze hadden zelfs nog oesters J. We keerden terug en doorkruisten het volledige centrum zodat we via de andere kant aan de cp kwamen. Het was 19u, we openden een flesje Vonkelwijn, Phil deed enkele oesters open, zodat we konden genieten van onze aperitief en ondertussen ook van ons voorgerecht. Voor de rest bestond ons eindejaarsmenu uit stoverij met aardappelen en witloof. Nadat we samen de vaat deden genoten we van de avonturen van Kuifje en Men In Black II. Deze film was gedaan tegen 23u30, onze hoofden knikten nu en dan al eens,  we gingen  slapen, de wensen zouden wel op nieuwjaarsdag zelf komen.
Donderdag 01 januari 2015: Saint Valery-sur-Somme
Een zalig rustig nachtje, goed uitgeslapen stonden we op om 9u15. Nadat we alle berichten hadden beantwoord, zette Phil koffie, we besloten nog een dagje ter plaatse te blijven. Alles lag wit, blijkbaar was het enkele graden onder nul.
We genoten van een hete kop koffie en maakten ons klaar om nog eens met een ferme wandeling uit te pakken. Misschien was er wel markt in het centrum, zo gingen we bijna rechtstreeks naar beneden, maar eens daar was het rustig op de marktplaats. We wandelden terug het volledige centrum af, we konden niks vinden van beenhouwerij. Na overleg besloten we in een buurtwinkel “Vival” een viertal soorten kaas te kopen. Een bakker moesten we ook niet meer opzoeken, ze hadden daar ook brood en wijn. We zagen bij het voorbijgaan van het kerkhof dat er ook Commonwealth graven waren, we vonden er vijf. We begonnen daarna terug aan de klim naar de cp. Daar waren al enkele veranderingen, drie weg en één nieuwe camper. Het was toen reeds 12u35 als we terug waren en begonnen dus aan onze aperitief met een chip terwijl de kaas een beetje op temperatuur kwam. Deze lieten we dan smaken met ons stokbrood en een glaasje wijn. De vaat lieten we staan en keken wat rustig tv. Om 14u45 begon de cyclocross in Baal waar we met volle teugen van genoten Wout Van Aert won met verve. Op het laatste ging Fie nog het toilet ledigen en na de cross gingen we terug naar het centrum op zoek naar een taartje of toch een kleinigheid om iets te peuzelen te hebben. Na een wandeling waarin we zelfs een aardewegel doorwandelden,  waar we uitkwamen aan het college, na nog een enkele straten te doorlopen, kwamen we uit aan de cp. Het was 17u45 toen we terug in de warme Mobil II zaten en we al eens konden proeven van de buche die we mee hadden van bij de bakker. Elk twee grote stukken, de taart was bijna op, we stopten er mee voor we ons slecht aten. We deden samen de vaat, deze van onze kaasmaaltijd was blijven staan. Na een tijdje onze maag te laten rusten opende Fie dan nog onze laatste oesters. De rest van de avond was gevuld met wat tv kijken. Fie ging slapen omstreeks 23u Phil keek nog de film Nothing Hill uit en ging onder de wol om 23u45.
Vrijdag 02 januari: Saint Valery-sur-Somme – Le Tréport 25,3Km
Het was een winderige nacht zoals ze zeggen, de felle windstoten die rond het zonnepaneel suizen en de regen twee ingrediënten die geen aanleg zijn voor een goeie nacht. We bleven toch liggen tot 8u30, de eerste plannen om naar Fécamps te rijden werden aangepast, daar zouden we aan de zee staan dus, in de wind. Om dit te voorkomen reden we naar Le Tréport, daar staan we al 1km landinwaarts. Nadat we  hadden afgerekend waren we €20 kwijt en konden we zonder problemen wegrijden. Onderweg zagen we terug een vos, maar deze was jammer genoeg niet meer onder de levenden. Nadat we een ticket hadden genomen op de cp van Le Tréport reden we eens rond om een plaatsje te vinden, er was veel volk. Het verschil bij onze vorige plaats was, voor €0,50 minder waren alle voorzieningen inbegrepen. De plaats die we kozen was juist naast een Belg. Nadat de stroom was aangesloten, verduisterden we de cabine. Phil begon een babbel tegen de buur, een Oost-Vlaming, die mensen stonden er reeds 11dagen, dit zou niks voor ons zijn, maar gelukkig heeft iedereen een ander idee over reizen met de camper. Tegen 11u konden we vertrekken naar het centrum op zoek naar een middagmaal. Bij de charcuterie “Au Cochon Fin” kochten we een viertal sneden varkensgebraad en een gerookte varkensfilet, iets verder bij een Vival winkeltje kochten we nog twee soorten saucisson, een blik witte bonen in tomatensaus en een fles wijn. We gingen nog eens kijken in de vishal, maar daar hadden we geen vertrouwen in de versheid. Van wat we kochten wilden we ons middagmaal maken, zonder de saucisson natuurlijk. Op weg naar de cp kochten we nog een broodje. Na een korte aperitief begon Fie aan ons middagmaal, toen we het blik bonen eens goed bekeken bleek het roestig. Toen we het openden, was de tomatensaus een beetje rossig, deze werd dan maar in de container gesmeten. Zelf hadden we nog gewone witte bonen mee, deze met wat witloof in een vinaigrette maakten het wel tot een lekker geheel. Fie bakte de sneetjes en met een sneetje brood genoten we van een gewoon lekkere maaltijd. Phil was de plongeur van dienst. Na een korte pauze gingen we eens tot aan het Dia warenhuis dicht bij de cp, we waren op zoek naar nog een kleinigheid om bij het aperitief ’s avonds, met foie gras, roze garnalen een fles rode wijn en een fles Cremant wandelden we terug tot aan Mobil II.


Toen we deze koel hadden gestoken, gingen we nog eens rondwandelen op zoek naar deftige toastjes. Fie ging nog binnen in een andere Vital winkel, maar kon er ook geen vinden, dan maar nog een broodje kopen. We wandelden nog eens rond Mer Les Bains, een dorpje langs de andere kant van de haven. Een mooi monument op de marktplaats werd omringd door prachtige borden met uitleg, met of zonder foto, van alle gesneuvelden in de eerste wereld oorlog die toen in het dorp woonden. Het was snel aan het afkoelen en de wind werd ook iets heviger, gelukkig hadden we die niet volledig tegen op de terugweg. De lege plaatsen die er waren gekomen van de vertrekkende zwervers waren niet allemaal terug opgevuld, het was er veel rustiger dan toen we er aan kwamen. We genoten er van de rust en stilte, we lieten onze verwarming en de boiler opwarmen zodat we beiden een douche konden nemen. Fris en monter konden we genieten van een glaasje champagne met een toast met foie gras, raar maar waar, na dit waren we voldaan. Het was blijkbaar al een beetje teveel geweest de laatste dagen. Nog wat tv kijken en dan maar onder het donsdeken, het was toen 22u45.
Zaterdag 03 januari: Le Tréport – Neufchatel en Bray 45Km:
Wat wind en regen, maar Phil liet het zeker aan zijn hart niet komen en sliep, na een plasstop, tot 8u. Toen de koffie klaar was, kwam Fie uit haar bed. We hadden om 9u55 ons ticket getrokken, dus moesten we ook buiten tegen dat uur, we moesten dus voortmaken. Na een kop koffie deed Fie de vaat, ondertussen deed Phil de verduistering van de cabine en de stroomdraad weg. Nog lozen en het toilet ledigen, maar er was iemand bezig en er stond er nog één te wachten. We besloten om naar onze bestemming te rijden en daar alles in orde te zetten. 45 min. na ons vertrek kwamen we aan de cp in Neufchatel en Bray. Tot onze verbazing waren we daar heel alleen. We loosden ons grijs water, ledigden ons toilet en met wat moeite vulden we ook onze verswatertank bij. We kozen de plaats volledig op het einde van de cp, misschien was het daar wel het stilst. Vlak zetten en stroom aansluiten, terwijl het altijd maar bleef regenen. Na een kopje koffie en wat over en weer gepalaver vertrokken we naar de Leclerc winkel om enkele inkopen te doen. Als middagmaal kozen we kalfsvlees met spruitjes en aardappelen. Terug aan Mobil II dronken we een glaasje champagne met wat hapjes, ondertussen kuiste Phil de spruiten op en schilde de aardappelen. Fie prepareerde alles voor de rest van ons middagmaal. Het kalfsvlees was een enorme tegenvaller, taai en vol van de pezen, maar we deden het ermee. Phil zorgde voor de vaat, voor de rest wachtten we nog een droog moment af om nog een wandeling te doen. We trokken naar het centrum waar alles redelijk rustig was, achteraf zagen we dat er op zaterdagvoormiddag markt was, dit was misschien de schuldige. We ontdekten een mooi oorlogsmonument waar er tientallen oorlogsslachtoffers van beide oorlogen herdacht werden. We bezochten ook de monumentaal beschermde kerk, het is een heel duistere kerk, hopelijk kunnen we deze eens bezoeken met zonlicht. Rechtover de kerk was er “Le Chapeau Rouge”, daar kochten we ons een Duvel en een Pommeau en het smaakte. Daarna nog een broodje kopen en we konden terug naar de cp, ondertussen was het al donker geworden. Als we wat gedroogd en opgewarmd
waren, deden we het terug wat rustig aan tot omstreeks 19u30, toen was het tijd voor ons avondeten, een stukje stokbrood, Fie met de resten kaas, Phil met een stukje van de aangekochte saucisson. Fie deed deze keer de vaat, Voor Phil was het wat aan deze tekst werken en genieten van de vakantiestemming. We keken nog naar de film Ratatouille tot aan het uur van slapengaan, 22u45.
Zondag 04 januari: Neufchâtel en Bray
Eén woord, rustig, geen regen geen wind en geen verkeer. Daardoor bleven we
al weer liggen tot 9u15, koffie zetten, een klein ontbijt en ons klaarmaken om nog eens boodschappen te gaan doen. Phil ledigde het toilet, terwijl Fie binnen een beetje kuiste, we vertrokken om 11u. De Leclerc was gesloten, dus door naar het centrum waar we op de place du 8 mai een baguette kochten en een plaatsje gingen bespreken om 19u in het Italiaanse restaurant “La Catanzaro”. Verder verkenden we nog eens het centrum. Zoals we altijd proberen te doen, is het kerkhof gaan bezoeken, Phil was bijna zeker dat er militaire graven aanwezig zouden zijn. We zagen nog een klein bakkerijtje waar ze de lekkere baguettes met punten hadden liggen, Fie ging er eentje kopen. Onderweg kwamen we nog een mooi landgoed met kasteel tegen. Toen we het zoeken hadden opgegeven en op de terugweg naar de cp waren, zagen we een stadsplan, daarop zagen we het kerkhof liggen, wij daarheen. Hoe dichter we kwamen, hoe meer we zagen dat we er reeds dicht bij waren geweest, we passeerden zelfs het kasteel nog eens , maar nu langs de zijkant. Er lagen een twintig Commonwealth graven, ook twee herdenkingsmonumenten voor alle gesneuvelden van het stadje. Voor ons aperitief moesten we terug naar Mobil II, nergens was er een deftig café open, een stil centrum op zondagmiddag. De zon was door de bewolking door geraakt en het was echt goed in de zonnestralen, we overwogen zelfs om ons aperitief buiten te drinken, maar deden het tenslotte toch niet. Na een glaasje Cremant de Bourgogne aten we ons stokbrood met nog hetgeen we hadden liggen in de koelkast. Na de vaat ging Phil nog een paar jerrycans water halen, zo was onze verswatertank ook weer op peil tot morgen. Wat tekst typen, wat op het net surfen, zo was het snel 16u. en we gingen nog eens wandelen. Waar we dachten dat het een  soort matrassen en kussen winkel was en Fie dacht om er een poef te vinden, was het een winkel met van alles van goedkope spullen, iets dichter bij de cp was er ook iets open, we gingen eens kijken en vonden daar juist dezelfde toestanden. Het was reeds veel kouder geworden, de zon was stilletjes achter de horizon aan het verdwijnen. 17u30 waren we terug in Mobil II en keken nog wat tv. Om op tijd in  het restaurant te zijn, vertrokken we tegen 18u35, toen we er aan kwamen was er al een tafeltje van vier bezet. We dronken voor aperitief een martini rood en aten als hoofdgerecht een Osso Bucco en bij deze een fles St. Emilion. We genoten in alle rust van ons hoofdgerecht. We besloten nog een dessert te nemen, Fie een tiramisu maison met koffie, Phil een koffie met Calvados. Voor dit alles met een overvriendelijke bediening betaalden we €74,70 en het was de moeite, zeker een aanrader voor mensen die eens in de buurt zijn. De korte trip naar de cp was frisjes, alles lag al wit waar we voorbij kwamen, het was nog maar 20u30, dit belooft voor de volgende morgen. We keken nog wat tv en maakten reeds plannen voor de volgende uitstap. Rond 22u45 was alles donker en stil ten huize Phil & Fie.
Maandag 05 januari: Neufchâtel-en-Bray – Stasegem – Eeklo 288Km:
De wekker liep af om 8u, eerst onze vakantiewoning iets laten opwarmen voor we van onder het dons kwamen. Koffie zetten en drinken, voor de rest de vaste dingen voor vertrek naar huis. Enkel nog ons grijs water laten lopen en toilet ledigen, na afrekenen van €25 gingen we de baan op omstreeks 9u10 en stelden de GPS in zonder snelwegen. Via de gewone wegen moesten we 215Km afrijden in 3u58, voor velen een marteling, maar Phil rijdt het liefst zo naar huis en geniet van het rustig rijden. Eerst was het de bedoeling van onderweg nog iets te eten, maar onze Mobil II moest binnen om een dampgastank te laten steken. Na een kort overleg reden we rechtstreeks naar huis, haalden er de was en plas uit, ledigden de koelkast en reden door naar Eeklo. Fie volgde met de wagen, zodat we terug geraakten.

Kilometerstand 8564, trip 550,3, verbruik 10,4, reistijd 9u07

Foto’s

 

© Phil en Fie 31/03/2016