Wie We Zijn
 
Onze Mobil
 
Onze Uitstappen
 

      België

      Denemarken
      Duitsland
      Frankrijk
      Italië
      Luxemburg
      Nederland
      Oostenrijk

      Zwitserland

      Tsjechië
 
Links
 
Foto Album
 
Gastenboek
 
Home
 
Contact

 

Datum :  26 juli – 15 augustus

Alles gaat zo vlug, we zijn nog aan het genieten van ons vorig verlof en het nieuwe is er al. Dit jaar had Phil een opdracht, naar Aniane eens gaan kijken of er daar nog restanten of getuigen zijn van een ontdubbelingseenheid van het 5e Linieregiment het 55e Linieregiment. Deze Belgische soldaten zouden na de achtig-daagse veldtocht naar Frankrijk vertrokken zijn en tenslotte in Aniane gebleven, tot ze van de Duitse militairen terug konden naar België. We hadden al contact gehad met mensen van de Mairie die ons ook het adres van de président des Anciens Combattants bezorgde. De rest van het verlof zien we dan wel, maar een oesterkwekerij en Saint-Rémy-de-Provence kan wel meegenomen worden.

Vrijdag 26 juli – Dag 1 – Stasegem – Melun
Kilometerstand 67.581Km., Trip 362Km., Verbruik 10L., Reistijd 5u20.
Nadat we beiden een drukke voormiddag kenden, stopte Phil om 11u.  Zo kon hij onze Mobil II reeds voor de deur zetten en de ruiten nog wat reinigen. Toen Fie iets na 12u. thuis kwam, waren we snel klaar en konden toch mooi tegen 12u30 vertrekken. De GPS werd ingesteld naar ons einddoel, Aniane zonder tolwegen. Het was natuurlijk niet de bedoeling van de dikke duizend kilometer in 1 keer af te werken.


Onze boterhammen aten we al rijdend langs de snelweg. Onverwacht hadden we rond Rijsel en Parijs nog een beetje vertraging, op die manier kwamen we 5u20 later op camping “La belle étoile” in Melun  aan. Na het betalen van 28,5 euro kregen we plaats 108 toegewezen. Dicht bij het sanitaire blok en niet onder bomen. Ze beloofden namelijk onweer en dan hebben we liever geen bomen boven ons hoofd. Terwijl het nog zonnig was, stelden we de zetels en een klein tafeltje buiten en genoten van een eerste drankje op onze vakantie. Een Duitse buur kwam een praatje doen, ondertussen was het al iets na 19u, tijd voor het aperitief. Na het aperitief begon Fie aan onze spaghetti, maar deze verorberden we binnen. De vaat ging Fie doen, Phil had deze keer echt geen zin om te helpen. Nadien  genoten we buiten nog van een glaasje wijn, tot we de eerste druppel regen voelden. Phil stak snel alles in de garage, maar het waren maar enkele druppels en zo bleef hij nog een tijdje buiten op onze trede zitten. Er was namelijk een mooi spektakel van bliksem en donder, Fie bewonderde deze van achter het muggengaas. Nadat het was beginnen Regenen met de grote R gingen we snel slapen, het was 23u.
Zaterdag 27 juli – Dag 2 – Melun – Issoire
Kilometerstand 67.981Km., Trip 399,9Km., Verbruik 9L., Reistijd 6u09

Phil was wakker om 8u10. en zette koffie, Fie volgde snel en ging de bestelde baguettes halen. Fie had de indruk, dat ons vers water een
vreemde smaak had, Phil twijfelde, problemen voor later dus. Na het ontbijt maakten we ons klaar voor vertrek van een korte rit. Phil had ontdekt dat er in Melun een militair van het 5e Linie begraven was op het stedelijk kerkhof, wat amper een 4Km. van de camping was. We reden de camping af omstreeks 9u30 richting kerkhof. We reden door Melun, maar kwamen vlot uit aan het kerkhof, Phil had namelijk alle straten van de begraafplaatsen opgezocht, zodat deze vlot te vinden waren. We vonden ook snel het graf van Lagrou, Remi Joseph. Phil liet er een kruisje achter, dit bezoek bezorgde hem terug een warm hart. Om onze weg verder te zetten, moesten we terug door het centrum van Melun. We probeerden zoveel mogelijk de N7 te volgen, maar deze is op vele plaatsen gewoon verdwenen. In Bonny-sur-Loire ging Fie inkopen doen, nadat we hadden getankt. Zo namen we ons middagmaal onderweg op de D2009 in de omgeving van Chemilly, een baguette met charcuterie. We besloten in Issoire op “Camping du Mas” te overnachten, waar we om 16u50 aankwamen. Fie betaalde er 21,47 euro. We kozen voor plaats 73, net naast de loosplaats. Daarom besloot Phil al ons vers water te laten lopen, om dan vers te kunnen tanken. Eens op onze plaats werd de tank terug gevuld en ook de leidingen gespoeld. Ondertussen viel er heel de tijd motregen, zo moesten we al zeker niet buiten zitten. Ons avondmaal was kotelet, erwten en aardappelen, de vaat gingen we samen doen in het sanitair gebouw. Phil begon wat aan deze tekst en we keken wat tv. Fie ging slapen om 22u., Phil volgde een half uur later.
Zondag 28 juli – Dag 3 – Issoire – Aniane
Kilometerstand 68.269Km., Trip 288,3Km., Verbruik 9L., Reistijd 3u31.

Wakker om 7u20, de beste koffie zetten en even naar het sanitair blok gaan kijken of de douches open waren. Nadat Phil zijn douche had genomen in iets te fris water, vertrok Fie om de bestelde baguettes. Na het ontbijt en de vaat maakten we ons klaar voor vertrek. We reden de camping af om 9u10  richting Aniane, het grootste gedeelte langs de A75. Enkel in Millau moesten we er af, omdat we geen tol willen betalen. Om 12u35 waren we ter plaatse en wilden ons tussen twee aanwezige campers zetten, maar een Franse stelde voor om zijn personenwagen te verzetten, zodat we naast hem konden staan, daarvoor trakteerden we hem met een koele Stella. Eens we stonden, vertrokken we op verkenning naar het centrum op zoek naar het monument van de gesneuvelden. We hadden reeds enkele straten doorlopen en zelfs een huwelijk van Roemenen gezien. Phil keek eens op Google waar het monument zou staan en vond dit naast het kerkhof, wij daarheen. We vonden het van de oorlogsslachtoffers aan de buitenkant van het kerkhof en op het kerkhof zelf dat van de oud-strijders. Op de terugweg zagen we een gezellig terrasje, we besloten er iets te eten. De dienster stelde twee gerechten voor, we besloten iets te nemen wat we niet kenden “Rouille de Seiche”. We hadden pas onze pastis gekregen en ze waren er al met het gerecht. Blijkbaar was het inktvis met een vissaus, gestoofde groenten en tartaarsaus.
Nadien bestelden we nog een karaf rode wijn. We rekenden af en betaalden nog geen 40 euro voor dit alles. We trokken dan maar terug naar de cp, waar we aan onze buur vroegen of we een zeteltje konden buiten zetten, ja dus, geen enkel probleem. Volgens hem stond er daar zelfs een camper al van in mei. Toen we dachten dat hij zou vertrekken, vroegen we of hij nog een koele pint wou, hij stemde toe en zo sloegen we aan de babbel. Hij had bijna heel Europa gezien en raadde ons aan om eens naar Griekenland te gaan, hopelijk vinden we nog eens de tijd. Zo was het reeds 17u10 als we op zoek gingen naar  de voorzitter van de oud strijders, André Roux. We belden aan en André kwam via zijn garage eens kijken wie er aan belde. Toen we hem vertelden en de tekst uit het Gulden Boek toonden, wist hij niks van het gebeuren, maar ondertussen was hij geen voorzitter meer en gaf hij ons wel de naam van zijn opvolger mee. We dankten hem en wandelden terug naar de cp. Daar zagen we al twee nieuwe campers staan, een Portugees en naast ons een Belg. We stelden terug onze zetels buiten en genoten nog wat van het mooie weer. Phil besloot na een tijdje terug wat aan deze tekst te werken en zette onze tafel buiten. Na wat typ-werk en een aperitief aten we als avondmaal terug een baguette en charcuterie. De kinderen van onze buren schopten nog een bal tegen de laatst aangekomene camper en kregen op hun oren van de eigenaar, maar ook nog eens van hun ouders… Na dit incident was het direct stil op de camperplaats. Omstreeks 22u. gingen we binnen, Fie vulde  een kruiswoordraadsel in en Phil werkte nog wat aan deze tekst. We gingen slapen omstreeks 22u30.
Maandag 29 juli – Dag 4 – Aniane – Clapiers – Lattes – Loupian.
Kilometerstand 68.370Km., Trip 106,3Km., Verbruik 10,6L., reistijd 2u23.
Phil wakker om 7u30, plaatste de fluitketel op het vuur om een lekkere kop koffie te zetten. Eens Fie wakker en gekleed, vertrokken we op zoek naar een bakkerij. De eerste die we tegenkwamen, waren gesloten of reeds gestopt, via de gps vonden we er dan toch eentje net naast het restaurant, waar we de dag voordien hadden gegeten. Fie kocht er twee baguettes en enkele ontbijtkoeken. Na dit gingen we eens kijken naar het gemeentehuis van Aniane om slimmer te worden over het verblijf van het 55e Linie, maar daar konden ze ons ook niet helpen. We kregen wel het adres en telefoonnummer van de nieuwe president van de oud-strijders. Toen we voor zijn deur stonden, belden we hem eerst eens op en hij was niet thuis, maar bezorgde ons wel een e-mailadres, zodat we na het verlof eens contact konden opnemen. Terug aan onze Mobil II maakten we ons klaar om naar Montpellier te rijden. We reden bij het verlaten van Aniane een Spar voorbij, Phil besloot daar nog eens te tanken. Fie belde naar een camping in Castries “Fondespierre’ Eens daar zagen we, dat het op een dikke 10Km van Montpellier lag en we besloten ergens anders te gaan kijken. We reden dan naar een camping in Clapiers “Le plein des Chênes”, maar daar was alles bezet. Fie belde dan naar Lattes, “camping Le Floréal”. of er plaats was, geen probleem. De dame aan de telefoon beloofde te wachten tot we er waren, maar er was daar niemand meer te zien. We waren door het verkeer weliswaar iets langer op weg geweest, maar toch. Nadat we een paar keer rond hadden gekeken en wat op het internet hadden gezocht, zagen we enkel maar negatieve commentaren. We besloten dan maar terug te vertrekken en naar de omgeving van Mèze te rijden. We waren aan de municipal van Loupian omstreeks 13u50, maar de receptie was maar open om 15u. Jammer genoeg was er niemand die presenteerde om ons binnen te laten en wachten duurt lang, maar we hadden we onze plaats kunnen gaan zoeken. Iets na 15u kwam er een zwart manspersoon, zoals we ze kennen heel rustig afgewandeld. We kregen de keuze van enkele plaatsen, waaronder de door ons gekozen plaatsen. We reden naar plaats 14, met wat moeite konden we ons naast een oude boomstam zetten. Terwijl Fie binnen alles in orde bracht, rolde Phil de luifel uit en zette een windscherm. Tafel en stoelen buiten en de BBQ in aanslag. Bij het aperitief aten we als hapje wat BBQ worst en als hoofdgerecht merguez en chipolata, met witloof, tomaten en stokbrood. Phil ging nadien de vaat doen en typte wat verder aan deze tekst, Fie genoot van de zon en de omgeving. We konden het redelijk koel houden rond onze Mobil II, zo bleven we gewoon ter plaatse tot 19u45. We gingen dan eens naar de bar/restaurant kijken van de camping en bestelden daar een karafje rode wijn. Hier en daar waren er pétanque aan het spelen, we wisten naar wat te kijken. Terug op onze stek haalde Phil zijn nieuwste speeltje uit, een beamer in pocket formaat. In het begin was het nog net iets te klaar buiten, maar nadien was het leuk tv kijken op de wand van Mobil II. Omstreeks 22u30 besloten we binnen te gaan, Phil stak de zetels in de garage, de tafel kon buiten blijven. Na een half uurtje was het stil in en rondom Mobil II.
Dinsdag 30 juli – Dag 5 – Loupian.
Wat een rustige nacht, was het niet geweest dat Fie met haar ontstoken vinger eens moest opstaan om er wat ijs tegen te houden. Het was toch reeds 7u35 toen Phil echt wakker was en aan de koffie begon, Fie volgde kort daarop en ging douchen. Nadat ze terug was, ging ze de bestelde baguettes halen, Phil had ondertussen het toilet geledigd. Als Phil terug was van de douche, genoten we van ons ontbijt. Fie ging vragen of we ons verblijf met twee dagen konden verlengen, dat kon, maar we moesten een plaats opschuiven. Twee bomen en daarvan 1 met dode takken hingen te laag voor onze Mobil II, dus besloten we niet te blijven. Het was 9u40 toen we richting Mèze vertrokken met de bedoeling de stad te verkennen en daar oesters te gaan eten. Het was een wandeling van bijna 3Km naar het centrum, maar naar het strand en vandaar naar de oesterkwekerijen was het nog een heel stuk verder. Bij onze terugkomst in het centrum dronken we beiden een  Carlsberg in Café La Fontaine. Daar besloten we om toch in het centrum geen oesters te eten, als je ze uit zee hebt zien komen… We bezochten nog Les Halles en de Eglise Saint Hilaire en keerden dan terug naar de camping, waar we omstreeks 13u30 terug aankwamen en hadden ongeveer 13Km op de teller. We lesten eerst onze dorst en deden het een tijdje rustig aan. Veel honger hadden we niet en aten enkel een stuk baguette en nog enkele worstjes overschot van de BBQ van de dag voordien. Toen hadden we onze siësta verdiend voor een tijdje. Daar we wat baguette hadden gesmeten voor de vele mussen in onze omgeving, kregen we nog meer gezelschap en zetten zelfs wat water in diepe borden buiten. Dit moesten ze niet hebben, wel het brood dat in het water was geweekt, zo ging de namiddag vlug voorbij. Terwijl Phil wat aan deze tekst werkte, probeerde hij wat foto’s te nemen van de veelvraat-mussen
J.  Tegen 19u gingen we naar de bar/restaurant op de camping, we hadden besloten daar ons avondmaal te nemen. Phil at er ‘moules farcies’ en Fie ‘encornet farci’, Fie een karafje rood en Phil een karaf rosé wijn. Omdat we elk een echt streekgerecht namen, kregen we nog een proefbordje met “Rouille de seiche”, maar dan met een veel betere saus dan die van in Aniane. Nadien aten we nog een lekker ijsje met caramelsaus. Terug aan onze Mobil II ruimden we de luifel en windscherm op en haalde Phil terug zijn speeltje naar buiten. We keken nog een paar uur tv om dan rond 22u30 de tafel en zetels ook op te ruimen, zodat we ’s morgen dan snel konden vertrekken. We gingen slapen om 23u.
Woensdag 31 juli – Dag 6 – Loupian – Bordeaux.
Kilometerstand 68.867Km., Trip 491,2Km., Verbruik 9,9L., Reistijd 5u40

Phil was wakker om 7u15 en zette de koffie, na een kopje prepareerden we alles voor vertrek en reden zo de camping af om 8u15 recht naar de Carrefour om nog enkele inkopen te doen. We hadden besloten de afstand zo snel mogelijk te overbruggen en reden dan maar op de tolwegen, wat ons in het totaal 64,90euro kostte. We reden mooi om 14u de camping Village du Lac op, Fie ging ons direct aanmelden. Bij ons vorig bezoek stonden we op plaats 409, deze was nog vrij, we namen ze terug in. Goed kijken waar de schotel ontvangst had, we stonden direct in de juiste richting. Nog enkel een beetje de neus omhoog en we konden beginnen ons te installeren. Luifel uit, stormbanden aan, grondzeil uitleggen, tafel en stoelen buiten. We plaatsten nog de verduistering op de cabine en zetten verder alle vensters open. Phil verwijderde overal de droge sparren takjes die vooral in Aniane met massa’s naar beneden gekomen waren en vooral de aflopen van onder de voorruit die gemakkelijk verstoppen. Dan pas hadden we tijd voor ons middagmaal, een baguette, kaas en “le vin” lekker. Na een korte siësta gingen we eens rond de camping om te zien, waar we het toilet konden lozen en onze douche nemen. Door de grote verplaatsing waren we beiden een beetje van ons melk en namen nadien nog een siësta, tot Phil terug aan deze tekst begon. Fie haalde dan op haar beurt de fouten uit deze tekst, terwijl Phil alles begon klaar te zetten voor de BBQ. Met een baguette die we nog hadden liggen en wat groenten, smaakten de ribbetjes en kippendrumsteaks voortreffelijk. We gingen samen de vaat doen aan het sanitair blok. Eens alles terug op zijn plaats haalde Phil terug zijn speeltje boven (beamer) en konden we buiten wat tv kijken. Het was om 22u30, iets te fris voor Fie, we ruimden alles op en trokken binnen. Fie zat direct onder de wol, Phil volgde een klein uurtje later.
Donderdag 01 augustus – Dag 7 – Bordeaux.
Phil was wakker om 7u10, koffie zetten en gaan genieten van een douche. Ondertussen was Fie ook wakker, maakte zich klaar en ging 2 baguettes halen aan de receptie. Ze bakte onze spiegeleitjes, zodat we onze geplande wandeling  aan konden. Het begon ondertussen wat lichtjes te regenen. We vertrokken net om 10u te voet om een kleine 4Km. te wandelen in de regen. We hadden regenvestjes aan en Fie had zelfs een paraplu bij.

Doordat we een korte omleiding deden,  kwamen we pas om 11u10 aan op “Cimétière Nord”. Fie moest nog snel een sanitaire stop doen en dan gingen we op zoek naar de gesneuvelde van het vijfde linie. Goujard Henri, gestorven op 11-10-1918 in een aanvullend hospitaal nr.35. Bij Henri liet Phil een kruisje achter met een margerietbloem. Hij had terug een goed gevoel bij deze attentie. We volgden nadien nog enkele pijlen “Centre ville”, maar daar merkten we niks van. Dan maar terug naar de camping, waar we direct onze spullen legden te drogen. Bij onze aankomst was Fie eens gaan kijken naar de menu in Carre du Lac, een restaurant op de camping. We besloten daar eens te gaan eten. We namen de dagschotel met een lekkere fles Saint-Emillion, maar eerst nog een aperitiefje. We kregen als hoofdgerecht gamba’s à la plancha en als dessert een taartje met abrikoos en perziken, daarna nog een koffie. Na al dat lekkers was het tijd voor een siësta. Veel meer beweging was er niet meer in te krijgen, dus bleven we in en rond Mobil II. Zo konden we alles mooi laten drogen en hopen om de rest van ons verlof geen regen meer te zien. Het is een camping van komen en gaan, zo konden we nog wat genieten van de beweging op de camping, maar ook weer van de mussen die zich onze broodkruimels lieten smaken. En toch, net toen we gingen eten, begon het terug te regenen, een felle bui van een 10 minuten, maar ondertussen had Phil alles snel binnen gestoken, zodat onze zetels niet nat werden. Tijdens ons avondmaal van Baguette en kaas was het terug over, maar door de regen was het snel afgekoeld en bleven we binnen. Het was dan ook reeds 21u. Eigen kweek was al bezig, zo bleven we dan binnen wat tv kijken. We gingen slapen omstreeks 23u.
Vrijdag 02 augustus – Dag 8 – Bordeaux.
Na terug een goeie nacht was Phil wakker net voor 8u. en zette de koffie, Fie volgde direct en ging douchen. Eens de koffie klaar, ledigde Phil nog de toilet cassette. Fie haalde een baguette en een viertal suissen, de laatste als ontbijt. Fie had nog enkele telefoontjes te plegen, op die manier kon ze de vaat nog ontlopen. Het was sneller 10 u dan we dachten  en we moesten op tijd zijn voor de bus naar expo hallen om van daaruit de tram naar het centrum van Bordeaux te nemen. We kochten 10 beurten, we hadden er namelijk vier per dag nodig om terug op de camping te geraken. De Bus was er snel en de tram stond ons op te wachten. We dachten dat we snel ter plaatse zouden zijn, maar halverwege moesten we van de tram en op een vervangende bus stappen. Als sardienen in een doosje reden we tot op de stopplaats “Place des Quinconces”, iedereen was blij te kunnen uitstappen, veel te warm. We wandelden de esplanade af tot halverwege om dan het centrum in te trekken, bij ons vorig bezoek hadden we blijkbaar nog veel niet gezien.  Via via kwamen we in de winkelstraat waar het leuk slenteren was. In een Carrefour kochten we ons vier Karmeliet biertjes, deze gaan wel smaken eens ze koel zijn. Nadat we de kerk Saint-Pierre hadden bezocht, kwamen we op verschillende pleintjes, waaronder Place de la Victoire. Daar besloten we op het terras van Pub Saint Aubin onze dorst te lessen, Fie dronk er een Gin Tonic en een spa bruis, Phil een Mojito. Toen we zagen dat je daar kon eten, vroegen we aan de kelner, of we mochten blijven zitten, maar we moesten op het andere terras plaats nemen. We bestelden er ons elk een kippenhamburger met rode ajuin, cheddarkaas, tomaat, aardappelpannenkoek, bieslook saus en frieten. Een glaasje rode wijn en een Kronenburg vervolledigden ons menu. Op het volgende marktje zagen we een gekende toren waar we bij ons vorig bezoek ook een rommelmarkt ontdekten. Daar brachten we een bezoek aan de St. Michael Basiliek. Van daaruit gingen we naar swahililand, we kwamen er geen blanke mensen tegen. Zelfs in een overdekte markt was het donker. Daarna kwamen we in Turkistan en uiteindelijk terug aan de esplanade. Aan de Pont de Pierre besloten we om terug naar de camping te gaan, maar eerst nog langs de esplanade tot aan de Place des Quinconces. Daar de bus op, waar het nu veel rustiger was en nadien terug de tram. Voor de laatste bus was het nog een half uur wachten, we besloten dan maar te voet te gaan. We volgden 4 jonge Ieren, dat hadden we beter niet gedaan. We liepen de volledige parking van de expohallen en het voetbalveld van Bordeaux af om voor een gesloten deur te staan. We konden niet verder dan op onze stappen terug te keren en moesten zo het dubbele van de voorziene stappen afleggen. Het lukte, we waren nog voor de bus terug aan de camping en namen ons direct een koele pint uit de koelkast. We deden het voor een tijdje rustig aan om een beetje te bekomen en uit te zweten. Onze overburen maakten zich klaar om te vertrekken en de dame kwam nog eens een korte babbel slaan. Phil dronk na een uurtje een koele Karmeliet en die smaakte. Omstreeks 19u was het tijd voor het aperitief, Fie een Vonkelwijn en Phil een rosé. Ondertussen typte Phil wat aan deze tekst. Als avondmaal aten we terug een baguette met wat kaas, we zijn niet voor niks in Frankrijk. Afwas was er niet veel, deze lieten we staan voor de dag nadien. Phil haalde nog eens de beamer uit, zodat we terug buiten tv konden kijken. Door de vele muggenbeten ruimden we omstreeks 22u. op en keken verder naar Maigret en nadien het laatste van “Das Boot”. Fie ging iets vroeger slapen, van Phil was het 23u30.
Zaterdag 03 augustus – Dag 9 – Bordeaux.
Na een heel rustige nacht was Phil wakker om 8u15, zette koffie en ging een douche nemen, tegen dat hij terug was, ging Fie baguettes halen en enkele suissen. Na het ontbijt was het rustig aan, Fie surfte wat op Facebook, terwijl Phil de tot nu toe genomen foto’s eens klasseerde op datum op een externe schijf en had net gedaan, toen het tijd was om te vertrekken. De eerste plannen waren om pas na de middag te vertrekken, maar koken op de middag of tegen de avond, is ongeveer even warm. We namen de bus naar de Expo en van daarna de tram tot zover hij kon rijden, de rest deden we te voet. We hadden een mooie wandeling en kwamen zo in het “rijkere” gedeelte van Bordeaux, Quartier des Chartrons. We gingen de Eglise St. Louis des Chartrons bezoeken, Sur Naturel, Eglise Notre-Dame de Bordeaux en gingen naast het Hotel de Ville een Affligem drinken en aten er een slaatje met warme geitekaas. Daarnaast staat ook Kathedraal Saint-André de Bordeaux, dewelke we ook gingen bezoeken. De volgende stap was een rondvaart op de Garonne , we moesten wel nog een half uurtje wachten voor we konden inschepen en dan nog een half uurtje voor vertrek. Maar al het wachten is wel de moeite waard. Het was 17u. toen we terug voet aan wal konden zetten. Met onze zeemansbenen gingen we dan de esplanade af tot waar we de bus en nadien de tram konden nemen naar de camping. Deze brachten ons tegen 18u15 terug aan onze Mobil II. Het eerste wat we nadien moesten doen, was onze dorst lessen met een pintje. Phil begon deze tekst verder te typen en ondertussen wat bekomen van de drukke dag. Na een glaasje wijn als aperitief bakte Phil de chipolata’s, terwijl Fie de paddenstoelen kuiste, zodat Phil ze kon bakken en afwerken met zure room. Samen deden we de vaat. Eens alles opgeruimd, was het terug rustig aan. Nog wat aan deze tekst werken en Fie terug wat sociaal media werk verrichten ;-). Phil stelde daarna de beamer op, zodat we terug in de koelte wat tv konden kijken. “School Of Rock” eens deze gedaan, begonnen we buiten te kijken naar “The Patriot”. Bij het eerste reclameblok trokken we naar binnen, het werd te fris. De film begon om 22u25 en was pas gedaan om 00u15, wat dus een iets kortere nacht zou beloven.
Zondag 04 augustus – Dag 10 – Bordeaux.
Zo kort werd het niet, we waren wakker om 8u15, Phil zette de koffie, Fie maakte alles klaar om eens een wasje te gaan doen. Het wasje duurde maar 25min. Ondertussen namen we ons ontbijt, zo kon Fie daarna reeds de was in de droogtrommel gaan stoppen. Bij haar terugkomst controleerde ze deze tekst op fouten, Phil vulde ons water bij. Blijkbaar was de korte tijd in de droogkast niet genoeg om ondergoed droog te krijgen. We hingen enkele polo’s en lichte bloesjes uit, de rest moest terug voor 45min. in de droogkast. Ondertussen was het wel al 11u30 en onze bus vertrok 5min. na het middaguur. Na de bus, de tram tot aan het punt waar de werken beginnen, gingen we vandaar dan te voet richting “Les Chartrons”. Daar was het wat slenteren, tot we dorst hadden en op het terras van ”Le Ré” iets dronken, Fie koos een Cosmopolitan, omdat er Cointreau in is, Phil een Mojito, omdat het lekker is. Van Cointreau, Rum en ijs was er niet veel te merken, zo was die rap uit en trokken we verder naar de Pont Jacques Chabon-Delmas om zo aan “La Cité de vin” te komen, maar we gingen niet binnen. We wandelden verder richting “Base Sous-Marine”, omdat de gids op de boot de dag voordien ons liet verstaan dat er daar drie duikboten lagen. Met veel zweet in deze weersomstandigheden, ook door een te kort aan wegwijzers, kwamen we aan de ingang van de bunkers. Langs de zijkant van de bunker was er een soort camping, eet- en drinkgelegenheid voor zwervers, was misschien wel ludiek bedoeld. Bunkers zoals we ze kennen in Lorient, maar eens we binnen waren en vroegen naar de sous-marins, waren er geen. En door werken aan de werkplaatsen was er enkel een tentoonstelling met foto’s over het behoud van de natuur. Na 15min en 10euro armer waren we er al buiten.  Warm en dorstig weer, gelukkig was er daar een Mc Donalds, waar we beiden een cola zero dronken, zodat we met verse moed onze wandeltocht konden verder zetten. We besloten om nog eens langs Les Chartrons te gaan en na een fikse wandeling gingen we nog een ferme pint drinken aan de hallen van Les Chartrons in “La Réserve”. We besloten dan nog een stukje te wandelen, waar we direct de tram konden nemen i.p.v. de overbevolkte bus. Na de tram moesten we normaal nog de bus nemen naar de camping, maar die was net vertrokken, zo gingen we dan nog dat laatste stuk ook te voet, zo hadden we 13Km. op de teller. Na wat ons eerste zweet weg te wassen en een pintje te hebben gedronken, begon Phil de hamburgers te bakken, die we opaten met koude suikerbonen en baguette. Terwijl Fie de vaat ging doen, begon Phil op te ruimen. We gingen de dag nadien een stapje verder reizen. Na de vaat hielp ze ook nog het grondzeil opplooien. We lieten de zetels nog wat buiten, zodat we nog naar “Les Gendarmes à St. Tropez” konden kijken. Eens te donker en te fris, zat de rest snel binnen en keken we daar nog wat tv. Het was 23u30 toen we gingen slapen.
Maandag 05 augustus – Dag 11 – Bordeaux – Avon-Les-Roches (Tours) – St-Anna d’Auray
Kilometerstand 69.501Km., Trip 634,3., Verbruik 9,9L., Reistijd 8u34.
We waren wakker omstreeks 7u30, Fie ging direct douchen, terwijl Phil voor de koffie zorgde. Nadien ging Phil douchen en ging Fie onze ontbijtkoeken halen en ondertussen afrekenen voor ons verblijf. Nadat we ze hadden verorberd, waren dit onze laatste activiteiten op de camping. 
We reden buiten vijf minuten na 9u met de GPS ingesteld naar Cimétiere Communal in Avon-Le-Roches, ongeveer 300Km. Onderweg stopten we nog op de aire de l’églantier op de N10 om te tanken. De laatste 80Km. waren langs smalle wegen, zo was het reeds 13u35, toen we aan het kerkhof aankwamen. Daar lag er ook een gesneuvelde van het Vijfde Linie, Verholen Alfons gestorven in het kamphospitaal Ruchard in Avon aan een hersenvliesontsteking, Phil liet daar ook een kruisje achter. We stonden daar rustig aan het kerkhof en besloten daar ons middagmaal te nemen. Terug baguette met charcuterie of kaas. Nu stelden we de GPS in naar Sainte-Anne d’Auray, waar er een Belgisch kerkhof is en waar er ook vijf begraven liggen van het vijfde Linieregiment. Nu was de rit iets langer, maar hopelijk niet teveel kleine baantjes. De eerste 150Km vielen op dat gebied tegen, maar het mooie zicht verzachtte alles. Enkel rond Nantes en Vannes liep het wat stroef en moesten we op een paar punten aanschuiven, zo kwamen we omstreeks 18u35 aan de camping municipal in St-Anne d’Auray. De plaats die we aangewezen kregen,33, was al bezet door een tent, we kregen dan de plaats ernaast, plaats 32.

Nadat we er stonden en de stroom was aangesloten, besloten we eerst eens naar de begraafplaats te gaan kijken in de hoop dat deze nog open was. Wat een mooi dorp, we besloten direct om twee dagen te blijven. Een kleine twee km. verder zagen we een grote, mooie begraafplaats waar er  2106 gesneuvelden liggen waarvan 274 Belgen. Na wat zoekwerk hadden we de vijf mannen van het 5e Linie gevonden, De Wilde, Smet, Thuillier, Berleur en Monsieurs en plaatsten er een kruisje, terug een tevreden Phil. Door de verre verplaatsing besloten we iets te gaan eten in het plaatselijk restaurant “l’Auberg’Ine” Als aperitief nam Fie een glaasje Crémant en Phil een Duvel, deze was jammer genoeg over zijn datum. Als hoofdgerecht at Fie Lotte cotriade (een bouillabaise) en Phil een sole meunière, dit met een lekker flesje rosé côte de Provence. Als dessert kozen we beiden voor een millefeuille pomme, kiwi en crème de cassis, alles heel lekker. Zo was het al na 22u. toen we terug op de camping waren, Phil typte nog wat over de voorbije dag, Fie werkte haar sociaal net”werk” af. We gingen slapen omstreeks 23u45.

Dinsdag 06 augustus – Dag 12 – Sainte-Anne d’Auray
Wat een rustige camping is dat, niks van geluid of licht kan je daar storen. Pas wakker om 8u., maar nog rekening houden dat je niemand wakker maakt, zo zette Phil de koffie. Fie volgde een half uurtje later, toen het begon te regenen en ging tegen 9u. ons stokbrood halen. Deze smaakten als ontbijt met een spiegeleitje. Net voor 11u. ging Fie ook nog gaan afrekenen, we bleven nog een nachtje, zodat we het centrum eens beter konden verkennen. Het was omstreeks 11u30 tot de regen ophield, Fie had wel reeds het grootste gedeelte van deze tekst kunnen verbeteren. We vertrokken dan maar op het goeie geluk, maar we hadden ons voorzien met regenvesten en regenscherm. Gelukkig hadden we deze niet meer nodig en konden we alle moois bezichtigen in het dorpje, een echte aanrader. We gingen ook nog eens het Militair Kerkhof bezoeken, om te eindigen in de basiliek en de omringende kloostergebouwen. Zo was het 14u15, toen we terug op de camping kwamen en we probeerden eerst om onze Mobil II te verplaatsen, zodat we misschien nog schotelontvangst konden hebben, maar het lukte niet. In plaats van een middagmaal kozen we voor een flesje champagne met veel hapjes, de zon was ondertussen van de partij, iets heel anders dan de weersvoorspellingen, we stelden de zetels buiten en hielden een siësta. Plots had Fie een lumineus idee, zouden we niet eens pétanque spelen. We hadden namelijk voor het verlof voor elk een stel pétanque-ballen op maat gekocht. En het werkte goed, Phil won de eerste drie partijen en liet dan maar de vierde aan Fie, met een kleine voorsprong van 2 punten ;-). Na nog een kort aperitiefje zorgden we samen voor scampi’s in roomsaus met rijst, met een glaasje wijn vervolledigde dit ons avondmaal. Samen deden we de vaat en bleven nadien nog een tijdje buiten genieten, tot het te fris werd. Phil stak alles op zijn vaste plaats in de garage, zodat we de dag nadien daar geen rekening meer moesten mee houden. Phil typte nog wat aan deze tekst, terwijl we naar wat muziek van de jaren ’70 luisterden. We gingen slapen omstreeks 23u.
Woensdag 07 augustus – Dag 13 – Sainte-Anne d’Auray – Saint-Benoit-Des Ondes
Kilometerstand 69.723Km., Trip 222,5Km., Verbruik 9,4L. Reistijd 3u53.
Door de rust op de camping was het alweer 7u40 toen we wakker werden. Nadat de koffie klaar was, ging Phil douchen, Eens Fie klaar ging ze het toilet ledigen. We zetten nog alles terug vast, alle ramen dicht en de stroomdraad opbergen en reden omstreeks 9u25 de camping af. De GPS was ingesteld naar Dinard, we hadden graag van daaruit naar St. Malo gevaren met de taxiboot. Maar het lot besliste er anders over, net voor 11u30 waren we aan de camping “Le port blanc”, de receptie was open, maar we kregen te horen dat de camping “complet” was. We stelden dan de GPS in naar een camping in St. Malo zelf, maar deze stuurde ons langs zo’n smalle wegen, dat Phil er plots genoeg van had en voorstelde om er gewoon weg te rijden en andere oorden op te zoeken. Iemand sprak ons van Cancale, daar was alles overal volzet. We dachten van langst de kustlijn wel ons plaatsje terug te vinden, waar we enkele jaren voordien waren. We reden een stuk weg van St. Malo, om dan zo naar de kustlijn terug te keren, maar dat was ook geen goed idee. Nadat Fie nog eens de kaart bekeek en Vivier sur Mer voorstelde, stopten we even om het op te zoeken op onze site, en inderdaad daar moesten we zijn. De GPS werd ingesteld, maar eerst eens gaan tanken in St. Malo om van daaruit naar Vivier sur Mer te rijden. Onderweg konden we eindelijk op een mooie cp in Elven ons grijs water kwijt, wat tot nu toe nog niet gelukt was op de laatste campings. Met een tank vol water en een lege tank afvalwater reden we op ons doel af, camping “de I’lle Verte”, volzet… Iets verder zagen we Aire de camping car du Belvédère, daar hadden we nog veel plaats, het was 14u15. We stelden ons halverwege de cp, Fie ging 7euro betalen aan de automaat, maar moest op haar stappen terugkomen, het kon enkel met de kaart. Eens we klaar waren, gingen we eens kijken naar de oesters en andere schelpdieren. Alle winkeltjes van de kwekers waren open, maar voor een middagmaal was het te laat. Fie ging in “Jardin du fruit de mer” vragen of we een tafeltje konden bespreken voor s’ avonds, we kregen zelfs de mooie ronde tafel aan het venster aangeboden. We trokken terug naar de cp, waar we besloten iets te drinken met wat hapjes, onze honger was gestild tot 19u30. Ondertussen hadden we buren gekregen, ook Belgen die waren van Antwerpen en deden hun eerste uitstap met een huurcamper. Na een uurtje stilzitten, gingen we nog eens op wandel tot aan het dorpje er naast en terug langs het padje achter de municipal camping. Bij onze terugkeer hadden we voor de deur bezoek van een coloradokever, na wat foto’s kwam er terug een camper opgereden, die mensen vertrokken samen, maar de dame kwam kort daarop terug met het ticket. Ze was nog niet heel ver of hun camper sloeg in alarm. Velen van de mensen die op de cp aanwezig waren, begonnen direct te zagen, er was zelf 1 die op de banden van de camper ging schoppen. Phil liep nog eens naar de uitgang en zag daar de eigenaars op de bank zitten. Die kwamen direct het probleem oplossen. Nadien bleven we nog praten met deze, tot we moesten vertrekken naar het restaurant. We waren mooi op tijd in het restaurant, maar zagen dat onze ronde tafel reeds bezet was. toen we zeiden dat we een plateau des fruits de mer gingen eten, kregen we de kans om aan een vierpersoonstafel te zitten. We bestelden eerst een pastis als aperitief en kozen voor twee Jardin schotels met een spinnenkrab met een karaf rode en een karaf rosé wijn. We lieten het ons smaken en kregen ook een goeie bediening. Als dessert aten we een crêpe Bretonne met karamel, ijs en room met een koffie. Net toen kwam er een man binnen die ons blijkbaar begreep en inderdaad, hij was van Nederland, maar was naar school gegaan in Kortrijk en Gent en woonde nu met zijn vriendin in Berlijn. Na een tijdje riep de uitbaadster van het restaurant zijn vriendin binnen, omdat hij bij ons bleef praten. We stelden voor om samen nog een pint te drinken, maar na de pint bleven we maar kennismaken en dronken elk nog een drietal shots met diverse smaken, waarvan de uitbater er twee van betaalden. Zo was het 23u30, toen we het restaurant hielpen sluiten. Nadat we afscheid hadden genomen van Tjalle en Cécile, wandelden we naar de cp, Fie ging snel slapen, Phil keek nog naar het laatste nieuws op tv.
Donderdag 08 augustus – Dag 14 – Saint-Benoit-Des Ondes – Cherbourg – Saint-Vaast–La–Hougue.
Kilometerstand 69.965Km., Trip 240,7Km., Verbruik 9,9L., Reistijd 3u32.
Na een rustige nacht w
aren we om 7u40 wakker, Fie ging brood halen, terwijl Phil de koffie zette. We genoten van ons ontbijt en maakten ons klaar voor vertrek. Zo reden we de cp af omstreeks 10u. met de GPS ingesteld naar Cherbourg, daar ligt namelijk ook nog een soldaat van het 5e Linie begraven. De rit verliep vlot en ook het kerkhof vonden we vlot. Toen we het kerkhof zagen, was er nergens parkeerplaats te vinden en dit was ons geluk. Waar we konden parkeren, waren we aan de hoofdingang en ook meteen ook op de plaats waar de Militairen begraven liggen. Henri De Smedt vonden we snel en plaatsten er nog een kruisje met margeriet, terug een goed gevoel voor Phil. Vandaar ging onze rit naar camping “La Gallouette” in St.-Vaast-La-Hougue. Daar kwamen we terug iets voor 14u aan. Fie ging eens naar de receptie kijken en zag, dat er al twee voor stonden te wachten. Deze keer hadden we geluk, we konden nog juist de laatste plaats bemachtigen, deze was juist vrij gekomen. Plaats 138 lag juist achter het zwembad, maar we zijn toch niet zoveel aan onze Mobil II en we hadden stroom en schotelontvangst. Eerst stilden we onze honger met een stuk baguette met wat kaas. We vertrokken nadien op verkenning en herkenden nog vele dingen van jaren geleden, maar eens we aan de haven kwamen, waren we verloren. De vorige keer waren we er namelijk eind september en was het er heel rustig. Er kwamen net enkele vissersboten binnen met allemaal bullots, raar maar waar. We trokken nog eens naar de kern van het dorp, waar we de kerk gingen bezoeken, een grote, mooie, maar heel sobere kerk. Een paar straten verder namen we een stop en gingen op het terras van een PMU een 1664 drinken. Op de terugweg naar de camping begon het wat te druppelen, maar we geraakten bijna droog binnen. Na een goeie bui was de regen terug voorbij en begon de camping terug tot leven te komen. Na een aperitief ging Fie ons een pizza halen als avondmaal, het was al 19u30. Twee verschillende pizza’s, maar even lekker. De vaat, twee messen en twee vorken lieten we liggen voor de dag nadien. De avond werd verder gevuld met tv kijken en rond 23u. gaan slapen.
Vrijdag 09 augustus – Dag 15 – Saint-Vaast-La-Hougue
Tijdens de nachtelijke uren was het blijkbaar rustig, maar we kregen enkele buiten over ons heen, nadat de zon was opgekomen. Phil was koffie aan het zetten om 7u30, nadat deze klaar was, volgde Fie en maakte zich klaar om ontbijtkoeken en een baguette te halen. Normaal gaat die open om 8u., maar de bakker was iets later en ze moest wachten, tot die had geleverd. Daardoor smaakten ze niet minder, de suissen hadden een doorsnee van ongeveer 15cm. Nadien ging Fie douchen en typte Phil verder aan deze tekst. Door de regen bleven we tot iets na 11u in onze Mobil II en vertrokken dan naar het centrum. We ontdekten warempel nog enkele straten, waar we nog niet geweest waren, waar we enkele mooie winkels konden bezoeken. Op het middaguur besloten we terug iets te gaan drinken in de PMU zaak “Le Mouillage”, voor elk een 1664. Een half uurtje later gingen we op zoek naar ons middagmaal, dat we vonden bij “La Criée du Tomahawk” We bestelden beiden een  Filet de bar grillé, Fie met rijst Phil met frietjes. Daarbij dronken we een karafje Rood en rosé. Als dessert bestelde Fie kaas en Phil gewoon een kopje koffie. Een aanrader voor iemand die een lekkere maaltijd zoekt voor een eerlijke prijs. Na nog een korte wandeling trokken we terug naar de camping, waar we iets na 14u. waren en net van een serieuze regenbui konden ontkomen. We vulden onze namiddag met rummikub, dit hadden we bij ons laatste bezoek aan de camping in Ieper geleerd van Hilde en Marc, een legermakker van Phil. Na een vijftal spelletjes was het tegen 19u en ging Phil een douche nemen. Nadien aten we nog Baguette met charcuterie en een lekkere camembert. Door de felle wind had onze schotel moeite om ontvangst te houden met de satelliet, zo begon Fie met kruiswoordraadsels en Phil aan deze tekst. We dronken nog een glaasje wijn en gingen slapen omstreeks 22u20.
Zaterdag 10 augustus – dag 16 – Saint-Vaast-La-Hougue – Sainte-Mère-Eglise
Kilometerstand 69.993Km., Trip., 28,2Km., Verbruik 10,7L., Reistijd 33min.
Wakker om 7u10, maar wel na een winderige nacht, waar Fie net iets meer last van had dan Phil. Koffie zetten, maar Fie kwam niet direct op de geur af en bleef nog een tijdje slapen. Tenslotte kwam ze tevoorschijn en maakte zich klaar om onze ontbijtkoeken te halen.
Na het ontbijt begonnen we ons klaar te maken voor vertrek, Fie ging nog eens het toilet ledigen, Phil reinigde de ramen van de cabine. Fie deed ook nog de vaat en voor de rest stonden we klaar voor vertrek. Aan het tweede rond punt stopten we aan de Carrefour, waar we eerst goedkoop tankten en Fie wat inkopen ging doen. Een half uurtje later, het was 10u30, reden we onze bestemming op en zagen direct dat er nog veel plaatsen vrij waren. Er is daar namelijk ook een mooie camperplaats en velen blijven maar voor 1 dag. We kregen plaats 47 toegewezen en boekten direct voor twee dagen, er is daar genoeg te zien. Een klein beetje de rechtse kant omhoog zetten en stroom aansluiten en we konden vertrekken naar het centrum. We verkenden na negen jaar nog eens het centrum, veel was er niet veranderd buiten enkele dingen die er dit jaar waren bij gekomen met de 75 jarige herdenking van de landing. We zagen in een winkeltje enkele mooie T-shirts voor Cash, de kleinzoon van Phil, hangen en stuurden enkele foto’s door naar Phils’ dochter, om te weten wat ze mooi vond. We dronken net naast het museum een pintje en kregen ondertussen een bericht van Celine wat ze mooi vond en gingen deze kopen met nog een trui er bovenop. Daarna liepen we  terug naar de camping. Fie begon aan ons middageten en we dronken ondertussen nog een Gin-Tonic. Kippenfilet met sla en rijst, we lieten het smaken en gingen samen de vaat doen. Phil had ook zijn zinnen op zo een trui gezet, maar we waren er nog de dag nadien, dus was er geen haast bij. We liepen nog wat verder het centrum uit, maar vonden geen nieuwe dingen, maar bezochten een paar andere winkels. We dachten eerst, dat we de kerk nog niet hadden bezocht, maar eens binnen wisten we het weer, we waren hier al. In een soort PMU gingen we nog een Stella drinken. Toen gingen we kijken voor Phil zijn trui, ze hadden die in een grotere maat, we beslisten er alle twee zo eentje te kopen. Van deze in Phil zijn maat was de rits niet in orde, de dame zocht een andere, we rekenden af en wandelden terug naar de camping, Phil gelukkig. Toen Phil zijn trui eens aan deed voelde die ruimer aan dan deze in de winkel en inderdaad , die was een maat groter. Was het nu echt de bedoeling om ons er in te luizen? We gaan het nooit weten, maar we keerden terug naar de winkel en konden deze gelukkig omwisselen. Terug op de camping stelden we de zetels buiten en genoten wat, ondanks de wind, van de zon. Toen de zon achter de bomen was verdwenen, gingen we binnen. Ons avondmaal was baguette met kippenfilet, sla en tomaat. De vaat kon wachten tot de dag nadien, de avond vulden we met aan deze tekst te werken en tv te kijken. We gingen slapen omstreeks 22u30.
Zondag 11 augustus – dag 17 – Sainte–Mère–Eglise.
Wat bestaan er toch veel rustige plaatsen ‘s nachts, Phil was pas wakker om 8u15 en toen Fie de koffie rook was het al 8u40. Onze plannen waren om 9u. het museum te gaan bezoeken, maar door ons lang slapen, was het een half uur later tegen dat we ons verfrist hadden en het ontbijt hadden genomen. Het was 9u30 toen we aan de ingang van het museum stonden. Een museum dat je moet gezien hebben, als je in de omgeving bent, meer dan de moeite waard. We hadden onze tickets al en kregen voor het starten elk een tablet als gids. Eens je er kan mee werken is het een goeie hulp en… in het Nederlands. Het was reeds 12u45 tot we er buiten kwamen. Om onze dorst te lessen gingen we binnen bij Café Bar Au Domino en dronken beiden een Stella. Zo was het na 13u, toen we terug op de camping waren en dat Fie ons middagmaal bereidde. Phil vulde ondertussen ons vers water bij. Ze maakte een lekker sausje met pepers, paddenstoelen, sjalot en tomaat. Dit met gebakken aardappelen en gebakken hamburgers. Phil ging nadien de vaat doen. Om 16u gingen we nog eens op wandel om enkele inkopen te doen in de kleine Cocci Market, we hadden boter, room en een fles rode wijn nodig, bij de bakker gingen we twee baguettes en een paar suissen halen. Nadat we onze inkopen naar onze Mobil II hadden gebracht, vertrokken we terug op wandel en belandden, nadat we op zoek gegaan waren naar het hospitaal van in 1944, in “Le Biscuit de Ste Mère Eglise”. We dronken er een kop koffie en genoten van een ijscoupe met caramel saus en slagroom. Nadien deden we nog een wandeling, maar belanden tenslotte terug op het terras van Café Bar Au Domino. Na onze Stella waren we snel terug aan de camping en ging Fie een douche nemen, Phil deed na haar terugkeer net hetzelfde. Toen hij terug was, had Fie de zetels buiten gezet, het was echt aangenaam weer buiten en we konden er ons aperitiefje drinken. Eens de zon onder was, gingen we naar binnen en aten een baguette met charcuterie, Phil typte wat aan deze tekst, terwijl Fie de vaat ging doen. Phil deed nog een tijdje verder, we keken ondertussen wat tv naar de film Schellebelle. We gingen slapen omstreeks 22u40.
Maandag 12 augustus – dag 18 – Sainte–Mère–Eglise – Bayeux
Kilometerstand 70.063Km., Trip 69,4K., Verbruik 10,5L., Reistijd 1u26.
Een heftige nacht met hevige regen, gelukkig was de wind weg. Phil was al een tijdje wakker voor hij opstond, het was 7u10 en Fie volgde snel. Na ons ontbijt ging Fie het toilet ledigen e
n de vaat doen, Phil hield zich bezig met enkele andere activiteiten. We vertrokken om 9u. richting Pointe du Hoc.  Eens daar reeds Phil iets verder dan de parking, zo moesten we op onze stappen terug keren, maar dit was geen probleem. We waren vroeg, dus was het nog niet druk, maar eens we goed en wel tussen de kraters kwamen, zagen we een mooie regenboog en die voorspelde weinig goeds. En ja, enkele minuten later kregen we een serieuze regenbui over ons hoofd, we hadden wel onze regenvestjes aan, maar tegen dat we in een bunker konden schuilen, waren we al goed nat. Toen het verminderde, gingen we iets verder, maar het begon opnieuw en we moesten terug vluchten. Nu bleven we wel een kwartiertje in deze grote bunker. We konden er wat foto’s nemen en werden niet nat. Toen het verminderde, besloten we terug naar onze Mobil II te gaan, tegen dat we daar we waren, waren we voor de derde keer gedoopt in 1 voormiddag. Nadat we droge kledij hadden aangedaan, stelden we de GPS in naar Colleville-sur Mer, naar het Overlord Museum. Bij aankomst hadden we geluk, dat er net een andere camper vertrok. We moesten wel een tijdje blijven zitten door nog een regenbui en daardoor stonden er ook rijen volk te wachten om binnen te gaan. Wat moet een mens anders doen op een regendag, een museum bezoeken zeker. Zo was het bijna op het middaguur, toen we het museum binnen trokken en er anderhalf uur terug buiten kwamen. Onze indruk, het museum in Sainte-Mère-Eglise is stukken beter. Van daaruit kan je via een natuurwandeling naar het Normandie American Cemetery and Memorial. Zeker een bezoekje waard, je kan er uren rondlopen, maar dan mag je niet terug een ferme regenbui over jou heen krijgen, zoals ook wij weer. We wandelden in de regen terug naar onze Mobil II en deden nog maar eens andere kleren aan. We waren het moe en besloten een camping in de buurt op te zoeken, we vonden er 1 in Bayeux “Municipal des Bords de l’Aure”. We waren er omstreeks 14u50 en kregen plaats 33 toegewezen, een mooie plaats, maar blijkbaar hadden de vorige bezetters een hond en kat mee, er lagen overal katten en hondenbrokken op de campingplaats. Eens we geïnstalleerd waren, gingen we boodschappen doen in de Carrefour, zo hadden we terug voedsel en drinken voor enkele dagen. Toen we daar binnen met onze winkelkar rondliepen, hoorden we dat er terug een ferme regenbui bezig was, we bleven wat rondlopen in de winkel, tot het wat rustiger werd op het dak. We rekenden af en vertrokken met onze aankopen, amper enkele meters op de parking moesten de regenschermen open en konden we 50 meter verder gaan schuilen onder de ingang van een winkel. Toen het nog wat druppelde, spoedden we ons naar de camping en konden het deze keer redelijk droog houden. Eens alles in de koelkast begonnen we aan het aperitief, het was maar 17u, maar we hadden wel het middagmaal overgeslagen. Met het aperitief een garnaaltje en wat foie gras op toast, meer moet dat niet zijn. Fie bereidde ons avondmaal, kotelet, aardappelen en witte bonen in tomatensaus. Samen deden we de vaat. Terwijl Fie met de vuilnis naar de ingang van de camping was, waaide er een glas omver waar er nog wat wijn in was. Phil zijn short en de zetels hadden er wat van gevangen, Fie ging wel direct na haar aankomst de short uitwassen, hopelijk geen wijnsporen. Daarna werkte Phil wat aan deze tekst, de rest van de avond werd gevuld met tv kijken. We gingen slapen tegen 22u35.
Dinsdag 13 augustus – Dag 19 – Bayeux – Le Havre – Dieppe – Eu.
Kilometerstand 70.325Km., Trip 262,2Km., Verbruik 9,6L., Reistijd 4u49.

Terug een heel rustige overnachtingsplaats, Phil sliep tot 7u30 en zette de koffie, Fie volgde snel en ging tegen 8u30 onze bestelde baguettes halen en ze smaakten. Fie’s gsm wilde niet meer opladen, ze stuurde nog een bericht op haar profiel, dat iedereen ze kon bereiken via Phil de zijne. Na het ontbijt maakten we onze Mobil II klaar voor vertrek en reden om 9u30 de camping af met de GPS ingesteld naar Le Havre. Daar lagen op het kerkhof “Saint-Marie” vijf oud-strijders van het vijfde Linie begraven, Phil wilde daar ook een kruisje achterlaten. Daar onze GPS ingesteld is zonder tolwegen was het weer wat foefelen om toch via de Pont de Normandie te gaan, maar het lukte. Het kostte ons wel in het totaal 6,90 euro om dit te doen. Kort daarna kwamen we aan de muur van het kerkhof, we hadden snel een parkeerplaats en moesten op zoek naar de ingang. Via een klein poortje waren we direct aan een militair gedeelte, we dachten om daar snel onze mannen te vinden, maar het viel anders uit. We hadden er direct drie, Cools, Noterman en Van Kreukelven, van de twee anderen zagen we niks. We vonden wel nog enkele andere velden, maar daar lagen ze ook niet. We hadden het  bijna opgegeven, toen Fie dacht om eens te kijken naar de website van het kerkhof en eureka, we vonden wat we zochten, er waren nog secties op het kerkhof,  die we niet hadden gevonden. Phil terug een goed gevoel en we konden vertrekken. De volgende stop was Dieppe, daar was er één enkeling van het vijfde Linieregiment begraven. Eerst kwamen we daar uit op de verkeerde straat, nadat we het nog eens controleerden, zaten we goed, maar er waren wegenwerken. We parkeerden ons net waar de werken begonnen en juist aan een ingang van het kerkhof. We moesten volledig aan de andere kant zijn, maar we vonden wel veel Belgische gesneuvelden. We zochten een Vander voorde en vonden een Van Devorde en we zochten verder, maar vonden niks. We zochten dan eens op het Wardeadregister.be en vonden er geen enkele Van Devorde. Het kruisje plaatsten we dan bij deze, omdat het gewoon geen ander kon zijn, een fout bij het register of in Frankrijk, we zoeken het nog uit. Door al dit was het alweer veel later dan we in gedachten hadden, maar besloten toch nog 1 gesneuvelde te gaan opzoeken in EU. Er was ook een municipal camping op het domein van een kasteel. We gingen ons eerst aanmelden, het was reeds 16u15 en hadden nog niks gegeten, we besloten dan maar eerst een aperitief te drinken met enkele hapjes. Omstreeks 18u. vertrokken we te voet naar de begraafplaats een kleine 2Km. verder. Gustave Van der Stuyft lag niet ver van de ingang en we konden daar ook een kruisje met margeriet nalaten, missie elvendertig geslaagd. Terug op de camping konden we aan ons avondeten beginnen, wok. Fie had reeds de kippenfilet gemarineerd, Phil sneed de groenten fijn, eens zijn werk gedaan kon Fie beginnen en ging hij een douche nemen. De wok was geslaagd, de vaat gingen we samen doen. De rest van de avond werd gevuld met tekst typen en wat overleg voor de dag nadien en gingen slapen omstreeks 23u.
Woensdag 14 augustus – Dag 20 – EU – Stasegem.
Kilometerstand 70.552Km., Trip 227Km., Verbruik 9,4L., Reistijd 4u50
Doordat de weergoden ons niet zo goedgezind meer waren en de breuk van Fie haar smartphone, was dit onze laatste dag van ons verlof. Na het ontbijt ruimden we alles op en ging Fie nog eens het toilet ledigen. Nadat de stroomdraad was opgeruimd, vertrokken we om 8u20 richting Amiens Saint-Acheul, daar lag ons laatste bezoek voor deze uitstap. Oscar Joseph Génique was overleden in het hospitaal van Valloire op 3 oktober 1918 als sergeant van het 5e Linieregiment.

Het was een zalige rit tussen EU en Amiens, bijna geen verkeer, met soms verzichten waar we in België maar kunnen van dromen. De GPS zette ons mooi af aan het kerkhof, maar we hadden wel de helft van het centrum moeten doorkruisen. Parking was er geen probleem en lang moesten we niet zoeken. Net aan de ingang stonden tien Belgische grafstenen, de sergeant lag op de eerste rij, de tweede steen. Een kwartier later reden we reeds weg van de begraafplaats. Tot in Arras hadden we nog mooie landwegen, maar daar gingen we de snelweg op tot in Stasegem. Een mooie vakantie met veel mooie herinneringen, maar ook rekening houdend met de gesneuvelden van het 5e Linie.
Totaal aantal kilometers 3.296,3Km. Gemiddeld verbruik 9,7L., Reistijd 50u15.

Foto's


© Phil en Fie 07/11/2019