Wie We Zijn

 

Onze Mobil

 

Onze Uitstappen

 

      België

      Frankrijk
      Italië

      Nederland

      Zwitserland

      Tsjechië
      Duitsland
      Denemarken
      Luxemburg
 

Links

 

Foto Album

 

Gastenboek

 

Home

 

Contact

 

Datum : 31 oktober – 05 november

Zoals iedere keer rond Allerheiligen trekken we naar de familie in Frankrijk. Dit jaar viel 1 november op een vrijdag, we besloten er een heel lang weekend van te maken en vertrokken reeds op donderdag avond. Zo moesten we reeds zorgen dat alles klaar stond op de middag, we moesten nog werken, Phil tot 17u en Fie tot 18u.


Donderdag 31 oktober: Omstreeks 16u liet Fie weten dat er bij de fabrikant van onze Mh brand was, inderdaad Maesss stond in lichten laaie, de toonzaal in ieder geval. Als Phil huiswaarts reed, kwam de rook al Desselgem voorbij, was er overal file, geen verkeer was nog toegelaten in de straat van de brand. Door de vele campers in de toonzaal was er nu en dan een ontploffing, later bleek dit van de banden te komen. Door de hele situatie vertrokken we iets later en moesten we pas na ons vertrek diesel tanken. De start verliep vlot tot we een stukje over de grens waren, file tot over Rijsel, we waren een uur kwijt. Gelukkig verliep de rest vlot, maar de laatste loodjes wogen het zwaarst, we reden tenslotte vier uur over iets meer dan 200Km. Zoals gepland stopten we in Callengeville om te overnachten, een camperplaats zonder faciliteiten, maar die hadden we niet nodig. We genoten op een laat uur van onze spaghetti en deden nog de vaat samen, zodat we ’s morgens niet teveel werk meer hadden. Zo was het reeds na middernacht toen we gingen slapen, maar hadden gelukkig een heel goeie nacht.
Vrijdag 01 november: We hadden de wekker om 7u gezet ,
maar dit was in principe  niet nodig, de klokken van het kerkje naast de cp hielden na een valse start een klokkenconcert. De fluitketel op het vuur voor onze kop koffie, na enkele koppen konden we ons klaar maken voor de laatste etappe naar Bourth. De 160Km verliepen vlot. Er was door de hoogdag bijna geen verkeer. We stopten nog eens aan het kerkhof in Francheville waar André begraven ligt. Tegen 10u50 parkeerden we ons aan het huis van Christine, Louis en de dochter Laura. We waren blijkbaar iets te vroeg, ze waren nog volop bezig met de taarten bakken en aardappelen schillen. Terwijl ze verder deden, genoten we al van een klein aperitiefje. Rond het middaguur gingen Louis en Phil de andere genodigden halen, Geneviève en Antoine. Pas toen begon het tafeluurtje… Schuimwijn met quiche, gerookte zalm met toast, gratin met St. Jakobsschelpen, mosselen en langoustines, een sorbet van peer met calvados, varkensgebraad met kleine aardappelen en ratatouille en nog keuze uit twee zelfgebakken taarten. Als afsluiter dronken we nog een afzakkertje. Phil maakte nog een e-mailadres aan voor Laura, blijkbaar verkopen ze in Frankrijk internet zonder mailbox, dan maar een gmail adres aangemaakt. We kregen nog enkele flessen cider en een grote zak noten mee. Na een korte rit reden we onze camperplaats van Antoine op, die ons reeds stond op te wachten. Nadat we de stroom hadden aangesloten gingen we bij Geneviève binnen om nog wat bij te babbelen. Fie dronk er nog wat water, Phil kraakte samen met Antoine een fles rode wijn. Omstreeks 20u waren we in de Mh, ze zijn hier nog altijd gewoon van met de kippen op stok te gaan. Wij keken nog wat tv, Phil typte ondertussen wat aan deze tekst. Buiten was er een kleine storm bezig, waaien en regenen. Fie ging ook heel vroeg slapen. Van Phil was het 22u15.
Zaterdag 02 november: Beter dan we hadden gedacht, een heel rustige nacht, gelukkig maar. Phil kwam vanonder het donsdeken om 7u45 en zette de koffie. Bij de lekkere geur kwam Fie ook een verdieping lager en nam na een kopje koffie een douche zo moest Phil ook nog eens werken, en maakte dat Fie’s haar terug droog was en in de plooi lag.
Tegen 10u gingen we binnen bij onze gastdame. Waar we nog een kopje koffie dronken met een gezellige babbel erbij. Ondertussen zorgde Antoine ervoor dat we twee grote bakken met aardappelen mee kregen, 12 flessen lekkere Bordeaux wijn en nog een twee liter “goutte”. Wat dit is, we hebben dit reeds leren kennen de eerste keer we bij de familie waren, lekkere dinges. Na het aperitief kregen we foie gras als voorgerecht, het hoofdgerecht was een gigot d’ agneau, misschien wel het beste stukje vlees van het schaap, dit stukje woog wel bijna 4Kg met flageolet bonen. Na de kaas dan nog taart, onze magen waren dus nogmaals goed gevuld. Fie en Geneviève deden de vaat, terwijl Phil de Mh klaar zette voor vertrek. We konden omstreeks 15u vertrekken naar Honfleur. Alles verliep vlot, maar een 10Km voor ons doel zaten we plots in een hevig onweer, waaien en regen. We reden juist door een stuk bos, gelukkig waaiden er geen takken af. Bij het naderen van de cp zagen we dat er niet teveel plaatsen meer vrij waren en parkeerden ons bij het oprijden naar links in het midden van de parking. We hoorden nog snel dat we juist onder een kabel stonden en dat we dit wel, bij regen, heel de tijd gingen horen. We plaatsten ons tenslotte volledig rechts op het einde van de parking. We hadden geluk en vonden nog een vrije aansluiting voor stroom. Terwijl Phil deze aansloot, ging Fie een ticket kopen voor €10,50 konden we 24u blijven staan. Door de regen bleven we nog in de Mh tot 18u, we konden dan droog vertrekken naar het centrum. Tegen dat we op het einde van de parking waren, begon het wat te druppelen, maar het hield gelukkig even snel op dan dat het was begonnen. Er was veel volk op de been, we zagen dat er in bijna iedere galerij een receptie aan de gang was, misschien normaal op de zaterdag avond, geen idee. We kochten een baguette voor het geval we nog een late honger zouden krijgen. Ondertussen keken we bij de vele restaurants naar de prijzen van de plateaus fruits de mer, de prijzen swingden de pan uit, het dubbele van hetgeen we tot nu toe gegeten hadden. Tegen 20u waren we terug aan de Mh. De verwarming een beetje hoger, onze pyjama aan, de baguette werd aangesneden en een blikje hazenpastei werd opengedaan, dit samen was een lekker hapje en zorgde er voor dat we geen honger meer kregen. Voor de rest was het rustig, tegen 21u20 was Fie in dromenland, Phil type wat aan deze tekst. Alles was stil en donker in onze MH tegen 22u30.
Zondag 03 november: Een nacht van regen en veel wind, het kan beter, gelukkig waren we in vakantiemodus en hadden we nog 2 nachten om te recupereren. Phil zette tegen 8u de koffie en keek wat naar de zondagmorgen programma’s. Fie volgde om 8u35 en begon direct met het ontbijt, nog een restje van het Frans brood met Italiaanse Kriekenconfituur in een Belg zijn maag, een internationaal ontbijt… De zon was ondertussen ook van de partij. We vertrokken rond 10u20 naar het centrum om boodschappen te doen en dit langs het rechterdeel van de haven. Eens we aan de vuurtoren kwamen, liepen we ons vast. Geen probleem, we hadden toch enkele mooie foto’s. We gingen eerst naar de “Petit Casino” dicht bij de cp en kochten er ons kalkoenfilet, ratatouille, en nog een flesje Crémant d’ Alsace. Toen we buiten kwamen, begon het weer te druppelen, maar we waren toch van plan terug naar de Mh te gaan met onze aankopen. Toen het terug over was, vertrokken we opnieuw op zoek naar ons dagelijks brood. Toen we aan het kerkje kwamen, zagen we een kleine rommelmarkt, maar we vonden niks dat bij onze beurs paste. Via enkele smalle, weinig bewandelde straten kwamen we terug in één van de winkelstraten met op de hoek een bakkerij met op het venster de tekst “meer dan 30 verschillende soorten brood” dit was wat we zochten.
Fie kocht er een zeer smakelijk uitziend broodje, als het zo was, was afwachten. We slenterden nog wat rond en gingen op het overdekte terras van Lutétia een aperitiefje drinken, Fie dronk er een campari orange, zonder orange en Phil een Affligemse blond. Nadien gingen we naar de cp, onderweg gingen we nog eens binnen bij het vismarktje en kochten er nog een 500gr diepzeegarnalen. Terug aan de Mh ging Phil nog eerst het toilet ledigen, terwijl Fie enkele foto’s maakte van de zoveelste regenboog die we te zien kregen. Tijdens het aperitief begon Fie aan ons middagmaal, Phil schilde nog eerst de aardappelen. Met een lekkere fles wijn genoten we van ons middagmaal. Na een korte rustpauze deden we samen de vaat en keken nadien naar de cross in Zonhoven. Nys won die op een manier dat enkel hij kon door zijn ondervinding en lef. Ondertussen bleef het bij ons maar regenen en zagen we dat het in Zonhoven zonnig was. Na de cross vertrokken we toch bij een goed bewolkte hemel, we hadden echt geen zin om binnen te blijven. Fie ging nog eens€10,50 in de automaat gaan steken, ook iets waar we niet meer moesten aan denken. We gingen nog eerst een langs L’ église Saint-Léonard, voor zover we ons konden herinneren waren we daar nog niet geweest, maar achteraf bekeken, wel dus. Iets verder kwamen we nog een herdenkingsmonument tegen van 14-18. Terug aan de haven zagen we gebeuren hetgeen we de dag voordien hadden gehoord, een zwerm spreeuwen die kwam slapen in de bomen links van de jachthaven. Aan diezelfde jachthaven lesten we nog eens onze dorst en namen een tafeltje in beslag op het verwamrde terras van “Le Perroquet Vert”. We vroegen er twee trippel Karmeliet, maar ze hadden er maar één meer, Fie dronk dan maar een Westmalle tripple. We genoten echt van de rust en het zicht aan de haven, voor ons een echte vakantieavond. Onderweg werden er nog enkele avond / nachtfoto’s gemaakt. De cp was voor de helft leeg gelopen, het weekend was voor velen blijkbaar gedaan. We dronken een glaasje Crémant en aten daarbij een sneetje van ons broodje en enkele diepzeegarnalen, tot zover ons avondeten, en het was héél lekker. Phil bracht nog de vuilbak weg, zo hadden we de geur van de garnaalresten niet in de Mh. De rest van de avond werd gevuld met wat tv kijken. Omstreeks 22u gingen we slapen, nadat we de schotel hadden plat gelegd voor de bijna stormwind.
Maandag 04 november: Jawadde, een tweede nacht na elkaar waaien en regenen met weinig rust dus. Iets voor 8u opstaan, koffie zetten en ons direct beginnen klaarmaken voor vertrek naar… ergens landinwaarts, misschien hebben we daar meer geluk. Na het lozen van het grijs water en ledigen van het toilet gingen we op weg naar Rouen. Dit was gewoon, omdat we niet over de pont de Normandie of Tancarville zouden moeten rijden met die
stormwinden. Nog voor we daar waren, besloten we richting België te rijden, meer bepaald naar Ieper, we konden daar nog eens de last post beleven. Nog 4uur rijden die vlot verliepen. We stopten nog enkel om eens te tanken en te eten, het tanken was in Le Translay en het eten in Dieval Nog 1u20 rijden en we waren aan de cp in Ieper, we waren maar met drie camper. We hadden dus de keuze van plaats, we namen nummer 1, voor ons de beste plaats. We tankten wat water bij en namen dan onze plaats in. Vlak zetten en stroom aansluiten was vlug gebeurd, we konden vertrekken naar het centrum en gelukkig met weinig wind en zonder regen. We gingen op zoek naar vlees en brood, maar het eerste waar we binnen gingen was een Mobistar winkel en vulden onze abonnementen aan met een simkaart voor in de tablet, makkelijk voor het binnenland. Tenslotte vonden we een kleine, maar heel nette beenhouwerij “Slagerij Plancke” in de Diksmudestraat en kochten er vier vogels zonder kop, blinde vinken. Op de hoek van de markt kochten we een rozijnenbrood en een paar koeken, zo hadden we al ons ontbijt ook. Om onze wandeling af te ronden gingen we eentje drinken bij Cyper, Fie dronk een Westmalle trippel en Phil een Brugse trippel. Terug op de cp begon Fie direct aan ons avondmaal. De vogels werden gebakken, de Franse aardappelen gekookt en de gele sperziebonen opgewarmd, we hadden een lekkere maaltijd. Tegen 19u vertrokken we naar de last post en wisten terug een mooi plaats te bemachtigen, Phil zag ook nog enkele mensen van de Bevrijding-5 Linie die ook deelnamen aan de plechtigheid. Ook een jonge Brit speelde er doedelzak samen met de klaroen spelers. Wij terug naar de Mh en deden samen de vaat, er restte ons nadien nog enkel wat tv kijken en deze tekst typen. We gingen hopelijk een rustige nacht tegemoet rond 22u30
Dinsdag 05 november: Eindelijk een rustige nacht zonder wind of regen, zo kwamen we pas wakker om 7u55 waarna Phil direct de koffie zette. Fie kon ook niet lang meer blijven liggen. We aten kort daarop onze suisen en rozijnenbrood als ontbijt. Ondertussen was het beginnen regenen, het was eens iets anders. We hadden nog een volledige dag vrij, we hadden geen haast. Tegen 11u was de regen voorbij, we maakten ons klaar en vertrokken naar het centrum. Nu en dan hadden we nog enkele druppels, maar we konden er tussen lopen. Via enkele voor ons nog onbekende straten kwamen we plots uit aan de gevangenis met daarnaast nog een Amerikaans kerkhof. Iets na de middag wandelden we op de markt de Cyper binnen voor ons middagmaal. Eerst donken we een aperitief, Fie at er kalfsvleesstoofpotje en Phil kalfsniertjes. Na het lekker middagmaal wandelden we terug naar de Mh waar Fie de vaat deed terwijl Phil wat verder aan de tekst werkte. Het was ondertussen weer beginnen regenen en het verbeterde niet meer. We besloten dan maar een paar uur vroeger naar huis te gaan, alles aan de kant, de stroom afkoppelen, de keggen wegsteken, dan restte ons nog enkel het grijs water te lozen. Op een kleine veertig minuten stonden we thuis en konden we plannen maken voor de volgende uitstap.

Foto’s


© Phil en Fie 31/03/2016