FRANKRIJK 2009

Normandië

Troyes

Normandië 2

Provence

Nord pas de calais Normandië 3

Reims

Normandië 4

 

     

Wie We Zijn

 

Onze Mobil

 

Onze Uitstappen

 

      België

      Frankrijk
      Italië
      Nederland

      Zwitserland

      Tsjechië
      Duitsland
      Denemarken
      Luxemburg
 

Links

 

Foto Album

 

Gastenboek

 

Home

 

Contact

 

Datum :  30 april -  05 mei

Pas op 29 april hebben we besloten welke kant we zouden opgaan. Volgens de weerrapporten was het het best richting Troyes. We hadden liefst eens een vakantie met wat zon en zeker geen regen. Dus werd het in ons verlengd weekend de verste stad in Champagne Ardenne.


Donderdag 30 april: Tegen 18u04 was de motor aan het draaien en reden we richting autosnelweg naar Rijsel. Via Douai - Cambrai en St. Quentin zijn we op aanraden van de GPS, zonder tolwegen, naar La Fère gereden. Dit was voor ons een mooie tussenstop, en hadden we nog enkele momenten ter plaatse voor het donker werd. Rond 20u35 waren we aan de Camping Municipal waar we voor €11,60 met de camper, elektriciteit en twee volwassen personen konden overnachten. De ontvangst was heel vriendelijk. In de omgeving is er blijkbaar niks te beleven. Enkel een voetbalveld en sporthal zijn er te zien. Wel zit je aan de achterkant van een wijk. Maar geen enkele last van. Bij een glaasje Papillon, een kaasje en een nootje zijn we enkele foto's gaan nemen van de camping en uitzichten. Wat we wel opmerkten, de douches en toiletten waren kraaknet, blijkbaar hebben ze hier de juiste keuze van uitbaters of is er ergens veel controle. Na de verkenningstocht is Fie begonnen met ons avondeten, biefstuk met ijsbergsla, voor Phil nog met een koele Stella. Na de afwas en onszelf nog wat opgefrist te hebben, deze tekst op de laptop zetten, met nog een biertje en een Pepsi Max, eens naar het nieuws kijken via TV Vlaanderen, belandden we rond 24u onder de wol. Slaapwel.
Vrijdag 01 mei: Opstaan om 7u55. Fie zag het zitten om de fluitketel op het vuur te zetten om koffie te maken. Na een kop koffie, een verkwikkende douche en de gewone dingen, opkuis en toilet ledigen, waren we bijna klaar om te vertrekken. Fie wilde nog terug eens lenzen uitproberen, dit lukte blijkbaar zonder moeite. Rond 9u40 zijn we dan vertrokken, terug zonder tolwegen zijn we zo via Soisson, Château-Thierry, Montmirail en Sézanne naar Troyes gereden. Onderweg nog een paar maal gestopt bij oorlogsmonumenten om wat foto's te nemen. Na 202Km zijn we in Pont Ste-Marie om 13u op de geplande "Camping de Troyes" aangekomen. Na het inchecken naar onze plaats en het gebruikelijk paszetten van de Mh en het richten van de schotel, waren we klaar om op zoek te gaan naar iets om te eten. In een Vietnamees restaurant "Le Bonsai" die pas de deuren had geopend, hebben we een lekkere menu gegeten voor €11.50. Als voorgerecht een soort buffet, voor hoofdgerecht Koos Fie voor een soort Cantonese soep en Phil, gelakte eend, een glaasje wijn en een pint vervolledigde ons middagmaal. Onderweg kochten we nog een bruin stokbrood voor bij het avondeten, dat we nog eerst naar de Mh brachten. Om alles te verwerken, hebben we dan een wandeling van een kleine 3km aangegaan. Richting het centrum van Troyes. Een stad met enorm veel geschiedenis. Als we naar de gebouwen keken zagen we dat er in die tijd nog geen sprake was van een waterpas. Fie had nog zin in een ijsje, zo hebben we ons op het terrasje van "Crêperie La Rozelle" een Café Liègeoise en een Cervoise Lancelot amber gepermitteerd. Na nog wat rond gekeken te hebben in het oude centrum, zijn we de terugmars gestart, om zo tegen 18u terug aan de Mh te zijn. Zo konden we nog een tijdje in onze zeteltjes van de zon genieten van een glas wijn en een Belgisch Stellatje van een halve liter. We hadden op de middag blijkbaar de juiste keuze gemaakt en stonden zo bijna de hele namiddag in de zon, waar we met volle teugen wisten van te genieten. Zelfs tijdens het avondeten was er nog een lichte zonnestraal die voor een aangename warmte zorgde. Na het eten zijn we eens de gehele camping gaan verkennen en zo nog hier en daar een praatje gemaakt met enkele Belgen. Iets na 20u zijn we terug in de Mh en hebben we, buiten tv kijken en Phil nog een deel van deze tekst intypen, niet veel meer gedaan. Bij het opvullen van de koelkast met enkele blikken bier, is er een blik opengescheurd en kon Phil ook nog al het opgespoten bier opruimen. Rond 23u zijn we moe maar voldaan, gaan slapen
Zaterdag 02 mei: Wat we dachten dat een rustige nacht zou worden, is volledig anders uitgelopen. Een camper met 3 jonge koppels hebben ons zo maar tot 5u in de morgen wakker weten te houden. Niet de volledige tijd, hoe meer duvel er uit de flessen ging hoe meer duivelse manieren die gasten hadden. Pas na 5u was het mogelijk om een paar uur na elkaar vast te slapen. Als wij opstonden was het dan ook al 8u40. Phil de Koffie, Fie brood gaan halen. Ondertussen zit de zon al mooi boven ons hoofd te blinken. Hopelijk blijft ze nu eens een volledige dag blinken. Na een lekker ontbijt en de afwas heeft Fie nog een dweiltje geslagen, omdat de vloer kleefde van het bier van gisteren. Iets na tien uur zijn we vertrokken voor een wandeling langs de kleine tuintjes die stadsmensen onderhouden, alle tuintjes liggen er piekfijn onderhouden bij. Wat verder kwamen we aan een soort industrieterrein, waar er een groot gebouw open was met allemaal kleine winkeltjes, meest fruit en groenten maar ook 2 beenhouwerijen en 1 viswinkel. Als we doorgingen kwamen we via het voetbalveld terug in het dorp. Onderweg hebben we nog wat vlees gekocht om 's avonds op onze nieuwe grill van campingaz te testen. Tegen 11u40 waren we terug aan de Mh en zijn we 15 min nadien vertrokken naar het centrum, waar we na het verkennen van enkele smalle straatjes uitgekomen zijn op een wekelijkse markt met allerlei groenten, fruit, bloemen enz... uitgekomen waar we asperges gekocht hebben. Per toeval ontdekten we een overdekte markt juist naast de wekelijkse, waar je alles van verse voeding kon vinden. Dan was het tijd om ons een plaatsje te zoeken op het zonnig terrasje Van "Brasserie Vosgienne" aan de plaatselijke carrousel. Fie dronk er 2 glazen champagne en Phil 2 Leffe's. In een blakende zon was het zalig. Na dit vonden we het tijd om terug te gaan naar de Mh maar niet zonder eerst eens naar de plaatselijke supermarkt "Learder price" te zijn geweest. Deze bevindt zich een 100 tal meter van de camping. Qua producten zijn het meest "witte producten" juist enkelen noten, nieuwe vuilniszakken en een paar witte pensen voor op de grill en we waren rond. Terug aan de Mh heeft Fie de asperges gekuist en Phil de neus van de Mh gewassen zodat de insecten van de eerste rit niet teveel in de zon konden inbakken. Daarna hebben we nog een Papillon gedronken. Nog wat onze verbrande huid aan de zon blootgesteld en ondertussen de witte pens gebakken op onze nieuwe grill. Voor de liefhebbers... Het werkt perfect, onze eerste indruk en smaak van het aangekochte vlees was gewoon dik in orde. Fie kookte de asperges en kuiste de rest van de ijsbergsla en enkele tomaten. Samen met de merguezen en de filet de beuf, hadden  we een lekkere maaltijd. Na de afwas en nog een ontploft blik stella hadden we onze dagtaak volbracht. tegen dat de zon achter de bomen en horizon verdween,  waren we klaar om ons in de Mh te nestelen. Na nog wat Tv en tanden poetsen, was het bedtijd, slaapwel.
Zondag 03 mei: Om 8u opstaan, de toppen van de bomen zitten in de mist, geen zon deze morgen. Na een lekker eitje en een verse kop koffie zijn we rond 9u15 naar de in het groot aangekondigde bloemenmarkt gegaan. Waar wij dus, als we de drie kramen zagen, gewoon voorbij gelopen zijn. Misschien waren we te vroeg maar we zijn niet terug gegaan. In plaats daarvan zijn we terug via het voetbalveld, de industriezone en zo via de wal die rond de stad loopt naar het centrum geweest. Op de plaats waar er de dag voordien een gewone markt was, was er nu een "rommelmarkt" van Vespa's, Solexen en allerlei onderdelen van oude motoren. In de overdekte markt was er ong. 80% van de standjes open. Daar hebben we ons vlees en groenten kunnen kopen voor ons middageten. Ook vonden we er een "pain Complet" wat je in Frankrijk wel niet zo vlug vindt. Met onze aankopen moesten we zo redelijk snel terug naar de Mh. om het vlees in de koelkast te kunnen steken. Dit lukte tegen 12u. Daar hebben we ons dan wat ontspannen en een aperitiefje gedronken. Vandaag was dus de stralende zon van gisteren niet echt van de partij, soms kwam ze eens een minuutje blinken maar tussenin was het maar frisjes. Rond 14u zijn we terug in actie gekomen en de grill terug uit de verpakking genomen om onze aankopen te bakken. Ondertussen bakte Fie de aangekochte paddenstoelen en sneed te tomaten en ijsbergsla. Ons spek, kotelet en brochette smaakten prima. Na de afwas zijn we naar de sanizuil gereden om ons grijs water af te laten, het toilet uit te kuisen en vers water bij te vullen. Rond 16u zijn we nog maar een keer naar centrum gewandeld, Fie was iets voor Phil vertrokken om onze rekening van de camping te betalen. Voor onze drie nachten met elektriciteit betalen we €48,90. Dan zijn we nog maar eens een andere kant opgelopen, daar waren enkele lokalen petanque aan het spelen. Sommigen weten toch een balletje te werpen. Na een tijdje wisten we toch weer een terrasje te vinden, waar we een ijsje met een koffie konden kopen. Daar de zon het niet voor mekaar kreeg om door de wolken heen te schijnen, was het een beetje te fris om lang te blijven zitten, zo zijn we maar via een ommetje terug naar de camping gewandeld, ik denk dat we vandaag zo een 15 à 17 km in de benen hebben. Tegen dat we terug waren, stond er al 18u20 op het uurwerk. Fie is dan een douche gaan nemen in het sanitair van de camping en Phil heeft er één genomen in de Mh. Phil heeft nog Fie haar kapsel verzorgd en hebben we nog wat voorbereidingen voor morgen getroffen, zodat we zonder veel moeite op een redelijk uur kunnen vertrekken. Om 19u35 zaten we knus in onze pyjama naar tv te kijken. Op het nieuws op FR3 beloven ze ons morgen terug mooi weer, Ondertussen is Phil terug bezig met één oog deze tekst in te typen en met het ander naar tv aan het kijken. Tegen 23u onder de wol om de maandag fris aan te vangen.
Maandag 04 mei: 4 mei Phil is er 53, Tegen 7u30 uit de wol. Fie is enkele koffiekoeken gaan halen, ze was wel vergeten er 53 kaarsjes op te zetten, nu een mens kan niet aan alles denken. Dju toch. De planning was nog vlug eens door te rijden tot aan de eerste wijnstokken iets over Troyes. Phil had er iets meer van verwacht en zo zijn we dan maar eens gaan kijken naar Lac Du Der-Chantecoq. Phil was daar in de jaren '90 enkele keren gaan vissen en wou nog eens kijken of er daar veel veranderd was. Bij aankomst waren er direct enkele herkenningspunten. Op zo'n momenten komt ne mens zijn haar nog eens recht, bij de aanblik van zo een plas en daar vis kunnen uit halen. Het hengelsport winkeltje waar we vroeger de premie konden kopen om daar te mogen vissen was laatst een immobiliënkantoor. Blijkbaar gaat het daar momenteel ook niet zo goed, deze was ook als gesloten. Na het dorpje zijn we naar Nuisement gereden, daar was ooit Phil zijn eerste sessie aan de Lac. Na wat foto's te hebben genomen zijn we via Ste Marie du Lac naar Vitry-le-François gereden. Daar zijn we dan op zoek geweest naar de camping, maar die was nog gesloten tot 6 juni. Op een parking iets verderop was er ook plaats voorzien voor caravans enz. Van daaruit zijn we naar het centrum geweest om onze dorst te lessen en waar Fie een croque-monsieur at en Phil een "pression" ... dronk. Veel was er daar verder niet te beleven of te zien. Dan hebben we maar besloten om naar Epernay te rijden. We waren als eerste camper, tegen 16u.,  op de voorziene plaats dicht bij het centrum. De Mh stond direct mooi horizontaal, na alles te hebben afgesloten, zijn we richting centrum vertrokken. We hadden in de gps voor alle zekerheid het centrum van Epernay ingegeven maar... na 600m stonden we aan een kerkje, maar vraag ons niet het welke. Na volledig de andere richting te zijn uitgegaan en nog eens de weg te hebben gevraagd onderweg, zijn we uiteindelijk in het centrum, waar we wilden zijn, uitgekomen. Na wat rondkijken om 's avonds iets te eten, zijn we in het Café de centre een eerste terrasje gaan doen. Na een beetje wandelen nog een terrasje Brasserie "Le Bodega" en nog een tijdje nadien nog eentje bij Barasserie "Le Progres" ergens op een groot rond punt. Om tenslotte terecht te komen in "Bistrot Le 7" waar we heel lekker hebben gegeten, maar ook heel  snel. Ons menu; Champagne, Asperges, Roodbaars en kaas, met dit alles een fles Cote Du Rhone van 2005 een heel lekker wijntje. Tegen 21u15 waren we terug in de camper, daar er nergens een schotel te zien was, was het hier een tijdje zoeken om signaal te vinden. Terwijl Phil met een pintje, nog wat tv keek, was Fie al vertrokken naar de dromenwereld. Rond 22u30 dan maar onder de wol. Slu 53ste verjaardag, op naar de volgende.
Dinsdag 05 mei: Onze laatste verlofdag startten we rond 8u30 na een redelijke drukke nacht. Heel de tijd hoorden we uitwerpselen van de vogels die in de hoge bomen sliepen op de Mh vallen, en ze kwamen van hoog. ook waren er rond 3u nog enkele jonge gasten die wat herrie moesten maken. Tegen 9u zijn we naar Cumière gereden bij de Ennio om het juiste adres te vragen van Jacqueline haar zus, waar we in december  ook waren geweest. Daar was niemand thuis en zijn we tot aan de boot geweest of ze daar misschien het juiste adres wisten. De aanwezige dame had direct Jacqueline aan de lijn en zo konden we vertrekken naar de juiste bestemming. Dus tegen 9u30 waren we al champagne aan het proeven bij Caillez-Lemaire. 15 min later waren we in het bezit van 2 kartons Millésime en een fles Marc De Champagne. Dan zijn we terug op zoek gegaan naar de plaats die we ook de vorige keer bezocht hadden, maar door de mist er niks te zien was. "Plateau de Californie" nu was het stukken beter maar door de lichte regen, was het ook niet optimaal. Na wat foto's zijn we vertrokken richting "caverne du dragon" maar we konden het enkel bezoeken onder begeleiding en dat zagen we niet direct zitten. Terug weg dan maar, stilletjes naderde de middag en kregen we wat honger. St Quentin was de geschikte plaats. Nogal rap hadden we een plaatsje voor de Mh te parkeren, de achterkant stak wel een beetje uit de parkeerplaatsen maar ja, als de honger het hoogst is... Hadden we ook rap een restaurantje gevonden Restaurant "Le Glacier" waar Phil een ricard en Fie een kannetje rode wijn dronk. een menuutje van € 15.90 en dan nog onze drank, en we hadden voor nog geen € 50 gegeten. Vroeger dan we aanvankelijk gedacht hadden, namelijk 14u15, waren we terug aan de Mh en vertrokken we richting huiswaarts met de ingave in gps om geen snelwegen te gebruiken. 131Km waren we van huis. Onderweg zagen we opeens "source de 'l escaut" De bron van de Schelde. Dat hadden we nog niet gezien, dus die weg ingeslagen. Langs enkele smalle baantjes kwamen we dan aan de bron. Jammer dat veel mensen maar dat respect kunnen opbrengen voor zo'n dingen. Na wat beeldmateriaal waren we terug op weg en kwamen we thuis tegen 18u15.
Een mooie uitstap, rustig en redelijk weer.
Op naar de volgende

Foto's

 

© Phil en Fie 31/03/2016