FRANKRIJK 2009

Normandië

Troyes Normandië 2

Provence

Nord pas de calais

Normandië 3
Reims Normandië 4        

Wie We Zijn

 

Onze Mobil

 

Onze Uitstappen

 

      België

      Frankrijk
      Italië
      Nederland

      Zwitserland

      Tsjechië
      Duitsland
      Denemarken
      Luxemburg
 

Links

 

Foto Album

 

Gastenboek

 

Home

 

Contact

 

Datum : 11 - 14 april

Tweede familiebezoek zie ook Normandië in 2008
Nadat we Phil zijn familie hadden gevonden in Francheville hadden we enkele foto's opgestuurd en ook de vraag of ze  de reeds opgemaakte stamboom een beetje konden aanvullen. Nadat Geneviève de omslag had ontvangen, heeft ze ons opgebeld met de vermelding dat we de volgende keer zeker moesten verwittigen wanneer we zouden gaan. Bij deze werden we ook uitgenodigd om daar te blijven eten. Zoals afgesproken hebben we 2 weken voor ons vertrek naar Frankrijk gebeld om onze komst aan te kondigen. We zouden daar op Pasen rond 11u verwacht worden.

Zaterdag 11 april: Middag, Phil had in de voormiddag nog gewerkt en Fie had alles klaargemaakt voor vertrek. Nog vlug het kapsel van schoonmoeder in orde brengen een broodje eten en we konden vertrekken richting Normandië. 12u45. Via Arras, Amiens en Rouen (waar Phil bijna een te lage tunnel inreed).Onze eerste plasstop was in Maucomble. Enkel Phil kon dit nog uitstellen. Rond 18u waren we te Moyaux in Le Petite Val. Een chambre d' hôte waar moedre en Werner zouden overnachten. Als de valies op de kamer was zijn we dan nog vlug onze inkopen gaan doen bij Benoit Charbonneau. Ik kan iedereen aanraden daar eens van de Calvados te gaan proeven. Wij zijn er in elk geval met 4 flessen vertrokken en nog enkele andere lekkere dingen die hij daar zelf maakt. Je kan hem ook terugvinden bij France passion. Wij stonden met de Phil & Fie-mobil op de plaats die hij ter beschikking stelt juist naast de boomgaard, rustig, maar geen voorzieningen. Fie en moedre hebben daar nog rond 18u45 een lekker potje gekookt. Kip, rijst, sla en tomaten. Tijdens het klaarmaken hebben we nog een fles Champagne soldaat gemaakt. Na het eten nog de afwas en onze medereizigers naar hun slaapplaats gebracht. Op de camperplaats stond er een Spaanse mobilhome die opeens zijn stroomgroep deed draaien. Voor ons was het de eerste maal dat we dit meemaakten op een o zo rustige plaats. Gelukkig was het na een uurtje gedaan en konden we  na een regenachtige namiddag rond 23u. onder de wol.
Zondag 12 april: Rond 8u opstaan, koffie maken en de Mh klaarmaken om te vertrekken. Zo waren we zoals afgesproken rond 9u in Le Petit Val om ma en Werner op te halen. Onderweg naar Francheville zijn we nog in Cormeilles gestopt om brood en charcuterie te kopen, met de bedoeling dit 's avonds op te eten. Rond 9u30 in Beuzeville de mazouttank gevuld en op naar de familie. We waren afgesproken tussen 11 en 11u30, juist middenin waren we ter plaatse. Gelukkig herkende Fie de boerderij, daar we van een andere kant kwamen, was Phil deze voorbij gereden. Het verwelkomcomité stond bij aankomst ons al op te wachten. Geneviève, Antoon, de broer van Geneviève en zeker niet te vergeten "Babar" het hondje. Guy kwam ook rap de troepen vervoegen en André die aan zijn zetel gekluisterd zit, gingen we binnen een goeie dag zeggen. Het weer was stukken beter dan de dag voordien. De zon scheen nu en dan al eens door de wolken.
Ma en Werner hadden voor de gastvrouw en -heer Belgische pralines en een bloemstukje mee. Phil & Fie een fles Ricard van 4,5L. Nadien bleek dat onze kleine attenties eigenlijk niet genoeg waren voor hetgeen ons te wachten stond. We mochten plaats nemen in hun kleine maar gezellige eetplaats die tevens ook dienst doet als slaapkamer voor André en Guy, die de wacht houdt bij zijn vader.  De flessen voor het aperitief stonden al klaar. Iedereen koos voor een Ricard, we zijn tenslotte in Frankrijk. Het volgende menu volgde :

  • Zalm met een macedoine
  • een soort saucisson met magret de canard en foie gras
  • sorbet met calvados van 60°
  • Rosbief of filet pur
  • kaas
  • koffie met gebak 2 soorten (aardbeien en réligieuse)

De eerst 5 allemaal met brood, witte of rode wijn en Phil samen met Guy en Antoon nog nu en dan een pintje tussenin. Tussen de kaas en de koffie moesten de koeien gemolken worden, het moment om enkele foto's te nemen in en rond de boerderij. Na de koffie en gebak, het was dan al 18u30 heeft Phil samen met Guy wat gewerkt aan de stamboom, vele leegtes werden opgevuld met neven en achterneven. We hebben dan nog samen met een gezellige babbel, 2 flessen Papillon (Zuid Afrikaanse schuimwijn) geleegd, terwijl Guy begon te zoeken waar we ma en Werner te slaap konden leggen. Na enkele te vergeefse telefoons dan maar eens bij de buren proberen, daar was het blijkbaar geen probleem om familie  een slaapplaats te geven. Phil was niet meer in de form om nog ver met de Mh te rijden. Op de boerderij was er plaats genoeg om deze ter plaatse te laten staan. Als we ma en Werner bij de buren zijn gaan afleveren, was het ondertussen 21u, zijn Phil & Fie nog terug bij Geneviève, Guy en Antoon binnen gegaan. André was ondertussen al onder de dekens verdwenen. In de keuken hebben we nog een paar pinten gedronken. Opeens kwam Guy uit de kelder met een bokaal met een sinaasappel erin, dit moest ik zeker nog proeven. Ze noemden dit "44" Wat het juist was, wisten we niet. Ondertussen heeft Phil wel al terug getelefoneerd naar Geneviève en eens gevraagd wat er juist in die bokaal zat. 44 koffiebonen, 44 suikers en 1 sinaasappel. Dit alles in een bokaal van 1liter doen en opvullen met eau-de-vie en 44 dagen laten rusten. LEKKER!!!!!
Om 23u zijn we naar de Mh gegaan waar Phil nog vlug de schotel juist zette om toch nog de uitslag van Parijs-Roubaix te weten. Tommeke Boonen wist toch weer het langst recht te blijven, Phil daarentegen lukte het zo goed niet meer. op handen en voeten de alkoof binnen, sluipen gelijk een panter ;-), over Fie, in zijnen hoek.
Maandag 13 april: Een goeie nacht ? Neye. Die gasten daar zijn gewoon van vroeg op te staan, de verpleegster komt André de nodige verzorging geven rond 6u30, om 7u een camion die om de twee dagen de melk komt ophalen. Om kort te houden, Phil wakker met koppijn. Nadat we wat opgefrist waren, zijn we even binnen gaan kijken. De tafel was gedekt en het ontbijt stond klaar, enkel een kop koffie was nodig om de dag te starten. Ook had Guy een drietal flessen rode wijn klaargezet en ook een fles calvados van 60°. Daarna had Phil verse lucht nodig en met het mom om nog enkele foto's te nemen zijn Phil & Fie daar wat in de omgeving gaan wandelen en ook wat beelden te schieten. Eens gaan kijken waar ma en Werner hadden geslapen, alles was daar stil, na een berichtje wisten we dat ze nog aan het ontbijt zaten. Nadat Fie met Geneviève nog heeft geholpen de was uit te hangen was het de moment dat onze medereizigers, vergezeld van hun gastheer, terug op de boerderij kwamen. Na een intens afscheid zijn we om 9u30 richting La Barre en Ouche vertrokken. Daar zijn we nog eens de neef van Werner een verrassingsbezoek gaan brengen, zodat we om 10u50 terug op weg waren naar Honfleur. Aangekomen op de goed bevolkte camperplaats vonden we nog een plaatsje tussen twee anderen ongeveer halverwege. Elektriciteit was iets anders, geen enkele aansluiting was nog vrij. Daar we nog slaping moesten zoeken voor ma en Werner, zijn we eerst naar het centrum gewandeld. Rond de jachthaven was alles volgeboekt. In de zijstraat waar de dames mosselen staan te plukken was er nog plaats in Hotel "Les Cascades" Als we zeker waren dat dit in orde was, konden we iets zoeken om te eten. Volgens ik vorige keren had gezien was Brasserie "Les Deux Ponts"  een ideale plaats om fruits-de-mer te eten. Phil zag het wel effen niet zitten om zo een berg eten naar binnen te werken na een dag als gisteren en bestelde een gewone portie mosselen. Ma en Fie een plateau Fruits-de-Mer en Werner een entrecote. Phil met een grote pint en de rest met een fles rode wijn. Nog wat rondgeslenterd tussen de vele artiestenwoningen om te eindigen op een terrasje van Pub Ivanhoe, met nog een goeie frisse pint, een Loburg. Als onze dorst gelest was, zijn we terug naar de camperplaats gaan kijken of er reeds een mogelijkheid was om elektriciteit aan te sluiten. En ja, er was nu wel een aansluiting vrij. Tegen dat alles op zijn plaats stond en lag, was het tijd om ons brood en vlees op te eten dat normaal bedoeld was om de dag voordien te verorberen. Tegen 21u zijn ma en Werner vertrokken naar hun hotel, het was volgens hen niet nodig om mee te gaan met de valies. Zo waren we direct op ons gemak en zijn we eigenlijk nogal snel onder de wol gekropen om nog verder te recupereren van de dag voordien.
Dinsdag 14 april:  op een treffelijk uur waren we reeds wakker, een kop lekkere koffie gezet en na een goeie douche waren we klaar om de laatste dag aan te vatten. Phil moest nog eerst Fie's haren in model brushen. De vaat, stroomkabel opkuisen en alles terug zijn vaste plaats geven. Zo waren we klaar om ma en Werner op te wachten. Als ze aangekomen waren, moesten we nog het grijs water laten lopen en het toilet uitkuisen. Sommigen zie je toch op merkwaardige plaatsten hun toiletten uitkuisen, man man... Via de Pont de Normandië zijn we zo dicht mogelijk bij de kustlijn naar Veules-Les-Roses gereden. Een klein en rustig kustdorpje waar er ooit een watermolen op de dijk zou hebben gestaan, zeker een bezoek waard. voor ons middagmaal vonden we daar ter plaatse de Brasserie - Restaurant "Le Victor Hugo" waar we een lekker menuutje aten en een ferme pint voor de heren... Rond 13u30 zijn we voldaan vertrokken om zo verder langs de kustlijn naar St. Valery s/Somme te rijden, waar we nog de oude vestingen zijn gaan bezoeken. Daarna hebben we bij Le Jehanne D'Arc nog eens de dorst gelest en at Fie nog een dieet-ijscreme. Tegen 16u. zijn we verder getrokken naar Cap Blanc Nez, daar hebben we juist onze neus buiten gestoken, zo'n wind hadden we niet verwacht. Van daaruit, 17u45, was het een rechtstreekse tocht naar huis waar we rond 21u thuis waren. Alles leegmaken wat er uit mag, ma en Werner hun bagage, en niet te vergeten, onze lekkere Calvados van bij André en Geneviève.
We gaan zeker terug, zo een mooie dag moeten we koesteren, ook de rest van onze familie. En dat gaan we zeker doen.

 Foto's

 

© Phil en Fie 24/10/2016