Wie We Zijn
 
Onze Mobil
 
Onze Uitstappen
 

      België

      Denemarken
      Duitsland
      Frankrijk
      Italië
      Luxemburg
      Nederland
      Oostenrijk

      Zwitserland

      Tsjechië
 
Links
 
Foto Album
 
Gastenboek
 
Home
 
Contact
Datum : 30 maart – 04 april

Paasweekend, het moment om de familie in Normandië te gaan bezoeken. Na enkele telefoon- en Messengergesprekken wisten we, dat zij ergens op Pasen zelf ergens op bezoek moesten gaan, wij welkom wel op 2de Pasen. De nodige voorbereidingen werden op vrijdag gedaan, zo konden we de zaterdagmiddag na het werk snel vertrekken.


Zaterdag 30 maart: Zoals we een beetje hadden gehoopt, konden we reeds om 12u35 vertrekken met 49.846Km op de teller. De GPS was ingesteld naar Saint-Valery-sur-Somme met de hoop daar St. Jakobsschelpen te kunnen kopen en deze op zondagmiddag te kunnen opsmullen met een lekker roomsausje. Onderweg ging het goed vooruit, maar we waren wel verrast, dat in Frankrijk de diesel nog duurder stond dan in België. We waren vertrokken met een halve tank, maar we hadden dat beter niet gedaan. Net voor de geplande overnachtingsplaats stopten we dan maar om te tanken in Boismont en betaalden 1,372 euro/L. Met een volle tank reden we nog de korte rit naar de cp, eens daar zagen we dat deze overbevolkt was. We stelden de GPS dan maar naar Moyaux naar de door ons gekende calvadosboer. Onderweg zagen we plots Cléres staan, we namen de afrit naar deze camperplaats waar we reeds een paar keer waren. Er stonden 5 campers toen we aankwamen, vlak zetten was niet nodig en stroom konden we ook missen voor een nacht. We vertrokken direct op wandel richting centrum, in de winkel Vival kochten we een potje foie gras, bij gebrek aan beschuitjes, die we niet in de winkel vonden, kochten we dan maar grote beschuiten die we in stukken konden snijden. Met dit en nog een fles Ricard voor Guy verlieten we de winkel. We verkenden het stadje nog wat verder en zagen aan de toeristische info dat er op 1 april een soort rommelmarkt was, wij blij. Terug aan de camperplaats zagen we dat er al een paar campers waren bijgekomen. Voor ons was het tijd voor het aperitief en dit met een toastje met foie gras, nadien deden we het met onze spaghetti. Samen deden we de vaat en keken nog wat tv. Fie ging slapen om 21u30, Phil volgde een half uur later.
Zondag 01 april: We hadden ondanks de regen een rustige nacht. Omstreeks 6u30 hadden wel enkele jongeren het idee van eens goed te toeteren en wat te roepen, maar we overbrugden dit probleem en konden nog wat slapen tot 7u45. Phil zette de koffie, Fie volgde snel en na het eerste kopje koffie maakten we ons klaar om naar de rommelmarkt te trekken. We dachten dat het niet veel soeps zou zijn, maar bijna alle straten stonden vol. Phil vond snel een obus van 40mm en een paar Willy jeeps voor zijn verzameling, Fie kocht een asbak van Remy Martin en in de Vival een fles azijn, zodat we ons toilet eens konden ontkalken J
. Tussen onze aankopen in ging Fie enkele Suisen kopen om onze magen wat te kalmeren.  De laatste aankoop was een baguette, dit voor ons avondmaal. Tegen 10u waren we terug op de cp en konden 10 min later reeds vertrekken naar onze volgende bestemming, Breteuil sur Iton. Alles verliep terug vlot onderweg en na 130Km stonden we op camping “Les Berges de l’Iton”. We konden gelukkig op een verharde plaats staan, maar bleek dat we door een boom geen satellietontvangst hadden. Gelukkig konden we met de nieuwe maatregelen via wifi wel naar  Yelo Play kijken. Op de dag dat de ronde van Vlaanderen gereden wordt, is dit echt geen luxe. We gingen eerst eens het centrum verkennen en bij onze terugkomst testten we de wifi eens uit. Deze viel nu en dan wel uit, maar het was beter dan niks. Het was 14u toen Fie begon aan ons middagmaal, Kipfilet opgevuld met kaas, sla, tomaat en aardappel. Na de aankomst van de koers gingen we in het sanitair gebouw samen de vaat doen en deed Phil het toilet met de azijn. Daarna ledigde Fie deze, maar vond geen werkende kraan om deze uit te spoelen, Phil ging aan een andere waterbak wat water nemen tot de uitbaatster kwam zeggen dat de waterslang wel werkte, probleem opgelost. Na al dit gingen we nog een ferme wandeling doen van 1u20 een 5,4Km. Terug in onze Mobil II restte er ons nog enkel wat van onze baguette eten en wat tv kijken. Na gevoel voor tumor gingen we slapen, hopelijk zonder regen op ons dak.
Maandag 02 april: Wat een fantastische nacht, in een trek van 22u tot 7u30. Phil zette de koffie, terwijl Fie een douche nam. Nadat Fie’s kapsel in de plooi lag, ging Phil douchen en ging Fie een baguette halen voor ons ontbijt. We moesten tussen 10u30 en 11u bij Christine, Louis en Laura zijn, zo hadden we een rustige ochtend. Na het opruimen van de stroomdraad en het wegbrengen van ons vuilzakje reden we om 10u15 de camping af met amper 10Km voor de boeg. Fie meldde telefonisch onze komst aan, Louis kwam de poort van onze staanplaats openmaken. Het werd een aangenaam terugzien van onze familie in Frankrijk en we werden direct een drankje aangeboden. Na een half uurtje kwam Guy, de broer van Christine, er ook aan. Toen begonnen we aan het aperitief met terug een groot aantal hapjes, achteraf was het een gratin met allerhande schelpdieren waaronder St. Jakobsschelpen. Als hoofdgerecht een zelfgekweekte kip, dan volgde de kaas en een appeltaart dewelke Guy had gebakken, we waren nog maar eens goed gevuld. Als alles een beetje gezakt was, reden we eens naar Francheville om naar de verbouwingen van hun toekomstige woonst te kijken. Bijna alles is al vernieuwd, nog enkel een kamer moet boven de nieuwe woonkamer komen. Daar rechtover woont Guy, we gingen daar nog eentje drinken en kochten ook een twaalftal flessen van onze lievelingswijn. Eens terug in Bourth was het alweer aperitieftijd, gelukkig was alles een beetje lichter dan bij het middagmaal. Met wat charcuterie en een stuk baguette konden we er tegen tot ’s morgens. Iedereen was moe, zo waren we tegen 20u30 reeds in onze Mobil II en keken we nog naar een film voor het slapen gaan om 22u.
Dinsdag 3 april: Om 7u luidden de klokken, Phil stapte vanonder het donsdeken, zette de verwarming iets hoger en plaatste de gevulde fluitketel op het vuur. We hadden afgesproken omstreeks 8u30 bij Louis te gaan ontbijten, Christine moest gaan werken. We konden rustig aan reeds een kop koffie drinken en alles reeds klaarzetten voor vertrek. Op het afgesproken uur gingen we gaan ontbijten en kregen we lekkere verse croissants aangeboden met een hete kop koffie. Na het ontbijt kregen we nog wat charcuterie, een kip en een oude obus mee. Na het afscheid van Louis vertrokken we met de GPS ingesteld naar Saint-Valery-sur-Somme. Het verliep vlot tot we normaal gezien een departementale moesten oprijden waarvan de oprit afgesloten was. Onze Garmin stuurde ons een C wegje in voor een 3 kilometer 900 meter verder stond er een camion met stro ten midden op de weg zijn lading vast te leggen. Achteruitrijden was geen optie en door de vochtige kanten van de weg konden we ook onmogelijk terug draaien. De bestuurder kwam zeggen dat hij nog 5 minuten werk had en dan opzij zou gaan. Hij raadde ons aan gewoon op camionsporen te rijden, deze zouden vast gereden zijn, maar. De eerste vijf meter gingen goed, dan slipten de wielen door, wat in achteruit en het lukte terug voor een paar meter. Net niet er voorbij stonden we terug stil en het lukte niet meer direct. Fie werd bang omdat onze Mobil II een beetje was beginnen overhellen. Ze sprong eruit en durfde niet meer kijken, Phil kon dan terug een halve meter vooruit en dan was het pompen of verzuipen en het lukte. Onze vakantiewoning op wielen was in modder tot over zijn oren, maar we waren eruit. Phil spoedde zich om het laatste stuk van de veel te smalle weg achter zich te laten. Enkele kilometers verder geraakten we wel op de D weg voor een tijdje. Onderweg besloten we om een service plaats te zoeken, waar we het meeste vuil toch een beetje konden afspoelen. We waren net dicht bij Elbeuf en konden daar in de industriezone ons ding doen, maar we waren alle twee ook afgespoeld. Nog een goeie 100Km naar onze bestemming verliep zoals we het liefst hebben, vlot. Het was gelukkig niet meer zo druk als op onze heenreis en hadden plaats te over. Eens we stonden en vertrokken waren naar het centrum, zagen we dat er nu plaatsen zijn met stroom, daarom is de plaats nu zo druk bezocht. We gingen naar beneden met de bedoeling om een brood te kopen, maar we gingen dan toch maar een Sla Montagnarde eten bij ‘La Terrasse”.

Het nadeel was wel, we hadden amper aan onze aperitief genipt en ze waren er al met de slaatjes. Toen ze kwamen vragen of we een dessert wilden, vroegen we of ze een tijdje konden wachten, zodat we onze wijn rustig konden uitdrinken, geen probleem. In de Baai zagen we nu en dan een zeehond zijn kop boven steken en genoten  van de passanten die met volle bewondering de dieren gade sloegen. Na onze koffie wandelden we nog de rest van de baai af op zoek naar wat schaaldieren. De winkel waar we enkele jaren terug altijd onze inkopen deden, was verdwenen en in de resterende viswinkel stond hetgeen we zagen liggen ons niet aan. Fie moest plots heel dringend naar het toilet, zo belandden we in “Au coin des Augustines” en aten er nog een ijsje en kon Fie haar ding doen. In de regen gingen we terug naar de cp, en waren ter plaatse tegen 16u15. We bleven er voor de rest van de dag, heel de tijd kwamen er buien voorbij, weliswaar soms met tussenpauzen van een kwartier, maar we zagen het niet meer zitten. We keken nog wat tv, Phil werkte aan deze tekst, terwijl Fie wat  patience speelde en kruiswoordraadsels invulde. Na wat tv kijken gingen we slapen tegen 22u30.
Woensdag 04 april: Buiten nu en dan een windvlaag was het een rustige nacht. Phil was wakker om 7u40, draaide de verwarming op 3 en plaatste de fluitketel op het vuur. Na nog 10min. terug onder het donsdeken liet laatstgenoemde zich horen, tijd voor de lekkere geur van verse koffie. Eens deze klaar, kwam Fie ook vlug tevoorschijn. In tegenstelling van de dag voordien, was de zon al van de partij. Nadat Phil het toilet was gaan ledigen, maakten we ons klaar om nog een wandeling te gaan doen. We begonnen met de afdaling naar het centrum en wandelden eens tot aan de sluisdeuren waar de Somme verdwijnt in de baai en tenslotte in de Noordzee. Overal waren ze de terrassen aan het klaarzetten in afwachting van de zomer. Terug in het centrum ging Fie de bakkerij binnen en kwam terug met 2 flantaartjes, 2 suisen en 2 baguettes. De twee eerste aten we op, terwijl we naar de andere kant van de baai wandelden in de hoop we nog eens een zeehond zouden zien, maar blijkbaar bij laag water komen ze daar niet. Na een wandeling van 7Km. waren we terug op de cp en maakten ons direct klaar voor vertrek. Fie betaalde €12 voor onze overnachting, eens buiten stelden we de GPS in naar Calais. 96,5 Km. verder parkeerden we ons aan het Cimétiere Nord, waar we op het “Carré Militaire Belge” de gesneuvelden van het 5e Linie een bezoek gingen brengen. Er stond een bloemist aan de ingang, we kochten aan de dame een potje bloemen die niet teveel water nodig hebben, we konden namelijk deze onmogelijk water komen geven. De poort was nog gesloten, maar kort daarop kwam de verantwoordelijke er aan. Die merkte op dat we normaal geen foto’s mochten nemen op het kerkhof, Phil gaf hem gewoon het fototoestel. We deden het dan maar met onze telefoon.  Een klein uur later vertrokken we terug en gingen op zoek naar een plaatsje waar we onze baguette met wat charcuterie konden opeten. Dit plaatsje vonden we lang het kanaal van de Haute Colme in Armboutskappel. Een dik half uur later reden we de laatste 81Km. richting Stasegem. Hier en daar moesten we wat geduld uitoefenen door tractoren op de weg, maar we hadden tijd en voor de rest was het rustig op weg. Zo parkeerden we onze Mobil II om 17u45 voor de deur. Toen deze geleegd was, ging Fie nog op boodschap.
Kilometerstand 50.777Km., Trip 931,2Km., Verbruik 9,9L., Reistijd 14u39.

Foto’s


© Phil en Fie 03/01/2019