NEDERLAND 2016

Sluis Sluis Maastricht      
           

Wie We Zijn

 

Onze Mobil

 

Onze Uitstappen

 

      België

      Frankrijk
      Italië
      Nederland

      Zwitserland

      Tsjechië
      Duitsland
      Denemarken
      Luxemburg
 
 

Links

 

Foto Album

 

Gastenboek

 

Home

 

Contact

 

Datum : 10 – 14 december 2016

Na twee weekends door verplichtingen niet op stap te kunnen gaan met onze Mobil II, konden we gelukkig plannen smeden om nog eens naar een kerstmarkt te gaan. Keuze te over, maar daarom niet makkelijker om te kiezen. Tot we ons oog lieten vallen op een verslag over Maastricht. Fie boekte ons een plaatsje aan de jachthaven, wel iets verder van het centrum, maar volgens hetgeen we er over vonden, zoveel beter. Met veel ijver werd onze Mobil II klaargezet voor vertrek.

Zaterdag 10 december: In de voormiddag verliep alles gesmeerd, we vertrokken om 12u50 met 35.177Km op de teller voor ongeveer 210Km naar Maastricht. Eerst nog de tank vullen, zodat we tijdens onze uitstap daar geen problemen meer over hoefden te maken. Onderweg verliep alles vlot, zo stonden we voor de poort van de cp tegen 15u20. Na een telefoontje naar de havenmeester konden we de poort binnen rijden en werden we onze plaats toegewezen. We hadden geluk, we stonden op een hoek, dus langs een kant vrij. We betaalden 70 euro voor 4 nachten, niet goedkoop, maar met zicht op de maas, was het zijn prijs waard. We vroegen waar er een bushalte was en kregen ook de uitleg van het volledig reglement van de cp uitgelegd. Nadat we vlak stonden en de stroom aangesloten was, gingen we op zoek naar de bushalte. We hadden niet goed geluisterd en liepen langs de grote baan op zoek, maar vonden niks. Gelukkig begon het reeds een beetje te verduisteren en zag Phil een bus hokje in de verte staan, wel in een zijstraat. We gingen een kijken, er kwamen juist vier bussen aan met gehandicapten met daarachter een stadsbus, we zaten dus juist.

De halte is juist aan een instelling waar de mensen uit de vier bussen verblijven. We wandelden terug naar de cp en genoten in onze Mobil II van een glaasje Prosecco voor we de traditionele spaghetti opaten. Samen deden we de vaat. De rest van de avond was het rustig, wat tv kijken en wat aan deze tekst werken. Fie ging reeds om 20u30 slapen, Phil bleef nog op tot 22u30.
Zondag 11 december: Buiten een regenbui en enkel windstoten waardoor we de schotelantenne neer moesten laten, hadden we een rustig lange nacht. Fie sliep de klok rond, Phil ook uitzonderlijk tot 8u15. Koffie zetten en ontbijten waren de eerste werken, ons klaarmaken om naar het centrum het tweede. Om 10u vertrokken we naar de bushalte, eens daar zagen we een bus staan en haastten er ons naartoe. De chauffeur wist ons te vertellen dat het de juiste bus was, maar in de verkeerde richting. Op onze vraag, wanneer de juiste zou komen, antwoordde hij, dat hij het zou zijn en dat we mochten opstappen. De ritten waren toch gratis voor iedereen die dag, zo konden we nog genieten van de omgeving. Zo kwam het dat we maar om 11u aan de Maasbrug richting centrum van de bus stapten. We kwamen nogal vlug op het Vrijthof uit, onze eerste indruk was wow, doe zo voort, maar gelijk waar we op zoek gingen, kwamen we geen kerstkraampjes meer tegen. Enkel op de Markt was er een kleine “rommelmarkt”. We besloten dan maar terug naar het Vrijthof te gaan op zoek naar ons middagmaal. Onze keuze viel op “Eetcafe Rekko”. Ons aperitief was een glaasje Prosecco, we aten dan beiden spareribs en dronken een Karmeliet. Dit allemaal voor 49 euro. We slenterden nog wat rond op de kerstmarkt tot rond 15u30. Aan de St Servaasbrug besloten we nog iets te drinken op het verwarmd terras van ” ’t Piepenhoes”, Phil koos terug voor een Karmeliet en Fie voor een cappuccino. De duisternis kwam reeds om 16u piepen, we wandelden naar de plaats waar we opgestapt waren en namen bus 5 terug op de doorgang, we dachten dat hij wel op dezelfde route zou uitkomen, maar… We passeerden het station en reden in eerste instantie in de goeie richting tot we op een zeker moment gewoon op onze stappen terug keerden en terug aan het station belandden. Daar vroegen we aan de chauffeur hoe dit mogelijk was, opstappen op bus 5 en eindigen op bus 6. Op deze zondag veranderden ze het gehele systeem, ze hadden zelfs veel nieuwe bussen voor de eerste maal in gebruik genomen. We moesten dus een ander bus op met nummer 999 en de tekst “Buiten dienst” Hollandse logica. Binnen de kortste keren waren we aan ons vertrekpunt, maar wel een dik uur later. Het was ondertussen 18u 15 toen we terug in onze warme Mobil II waren. We deden het voor de rest van de avond rustig aan, na een Prosecco nog een boterham met wat charcuterie en wat tv kijken, gingen we slapen omstreeks 23u.
Maandag 12 december: Terug een heel rustige nacht, zonder regen of wind, zo waren we maar wakker iets voor 9u. We ontbeten met een spiegeleitje en verse kop koffie. Onze plannen voor vandaag, pas na de middag vertrekken naar het centrum en iets later terug naar de cp terugkomen. We namen de bus om 11u15 en betaalden 12 euro voor twee dag tickets, niet echt duur. We stapten af aan het station en slenterden door de wijk “wyck” waar er verbazend mooie winkels zijn en zelfs enkele heel goeie restaurants. Nadat we de Maas overgewandeld waren, slenterden we door de wijk “Jekerkwartier”, waar de oude vestingmuren van de stad zich bevinden, ook de duurdere winkels kan men er vinden. Toen we hadden besloten om naar het vrijthof te gaan om iets eetbaars te vinden, kwamen we aan het Onze Lieve Vrouwplein. Toen we de kaart van “Van de Kaart” hadden bekeken, trokken we er ook binnen. Onze keuze viel op een van de suggesties, Steak Tartare, nog nooit hadden we dit op die manier gegeten. In Limburg gebruiken ze dan de woorden “ech leeeekker”
J. Daarvoor dronk Fie een Gin Tonic en Phil een Duvel, met het lekkere eten dronk Fie een glaasje rode wijn en Phil een gewone pint. Voor het dessert nam Fie een tiramisu, Phil koos voor een Dame Blanche, dit beiden met een kop koffie. Het was reeds 16u30 toen we er buiten kwamen. We bezochten op de Markt nog enkele winkels om nadien op zoek te gaan naar een voedingswinkel die we vonden onder het Maastricht Forum. In de Jumbo winkel kochten we wat groenten, brood en charcuterie. Met een volle rugzak gingen we tenslotte naar het station om daar net de bus voor onze neus te zien wegrijden,15 minuten later hadden we een andere, deze kwam om 17u33, een goeie 20 minuten later wandelden we het domein Pieterplas op. We hadden er terug onze 10Km opzitten voor vandaag en waren we blij om wat te kunnen rusten. Toen we wat bekomen waren, was het tijd voor een glaasje bubbels om nadien onze gekochte broodjes met charcuterie op te eten. Net op tijd klaar zodat we naar thuis konden kijken, na de slimste mens gingen we slapen.
Dinsdag 12 december: Net voor zonsopgang hadden we nogal wat regen, maar tegen dat we opstonden om 8u45 was het voorbij. Een kop koffie met een klein ontbijt was voldoende om de dag te starten, de rest zagen we dan wel in het centrum. We gingen naar de bushalte, en konden reeds na enkele minuten opstappen. We betaalden terug 12 euro voor een dag ticket. We hielden het op een winkel-dag, neusden hier en daar in geschenkwinkels, kledingwinkel, kruidvatten en blokkers. Onze eerste stop hielden we op de Markt in de Grand cafe de la bourse, Fie dronk er een Mochito, Phil een Duvel. Na nog wat shoppen gingen we op het Vrijthof op de kerstmarkt, iets eten, Phil een XXL worst en Fie een Curryworst. We waren al een tijdje op zoek naar iets dat we konden gebruiken als salontafel. Er was een stand met allerhande snijplanken en andere plank-dinges waar we een plank van het formaat dat we zochten vonden. We kregen wat uitleg uit wat die planken bestonden, het was van olijfbomen, mooie vormen en heel mooie nerven in het hout. We kochten er een exemplaar dat aan onze eisen voldeed, dat plankske kostte ons wel honderd euro. Door het gewicht besloten we om eerst terug naar de cp te gaan zodat we dit al kwijt waren. Toen we aankwamen aan het station, konden we gelukkig direct opstappen en vooruit met de geit. We lieten onze last achter in onze Mobil II en spoedden ons terug naar de bushalte met de hoop nog dezelfde bus op zijn terugweg te halen. Maar ons of zijn uurwerk stond niet juist, de bus zagen we net voor onze neus wegrijden. Na een half uurtje wachten, het was dan 16u16kwam de volgende die ons terug naar het centrum voerde. Van het station gingen we terug richting centrum, maar deden terug enkele omwegen om dan toch onze dorst te gaan lessen bij “In den ouden Vogelstruys” en dronken er alle twee een Karmeliet. Voor ons was het tijd om terug naar het station te gaan. Daar hadden we terug geluk en konden nog net op de bus van 18u33 stappen. 20 minuten later stapten we de cp op waar er nog net geteld vijf campers stonden. Onze dag was mooi geweest, Fie begon direct aan ons avondmaal, Stoverij met aardappelen en rauw witloof, lekker. Maar eerst dronken we een aperitief, Phil een Whisky-cola en Fie de rest van onze Prosecco. De vaat nam Phil voor zijn rekening . De rest van de avond was rustig genieten van ons vakantiehuisje, nog wat tv kijken en genieten van een glaasje wijn. We gingen onder de wol omstreeks 23u30.
Woensdag 14 december: Rustiger kan het niet zijn om te slapen, we sliepen dan ook terug tot 8u30. Nadat de koffie klaar was, ging Phil het toilet ledigen. Ontbijten deden we niet, gewoon genieten van een kopje koffie en van de eerste zonnestralen van onze uitstap. Nadat we alles op de vaste plaats hadden gestoken, stroomdraad en keggen opgeruimd konden we tegen 10u20 de cp afrijden. De GPS werd ingesteld zonder snelwegen. In Korbeek-Lo, het was toen al middag, stopten we aan de Carrefour om wat inkopen te doen. Een half uur later kwamen we voorbij de brouwerij van Stelle Artois. Door de files op de ring rond Brussel stuurde onze GPS ons dwars door stad, wat weer enkele spannende momenten met zich mee bracht. Daar vonden we echt niks om ons broodje op te eten. We moesten tot in Nederbrakel rijden om op de parking van het zwembad te kunnen genieten van ons “middagmaal” het was bijna 15u. In Kluisbergen reden we richting Anzegem om zo in Waregem te komen en hopelijk daar propaan te kunnen tanken, zodat we met deze tot het volgend jaar weg te kunnen.  Maar de patron van Progalys was nog niet thuis, we maakten een afspraak om 18u30. Na een korte rit waren we thuis, parkeerden onze Mobil II op zijn vaste plaats voor onze deur en ledigden de koelkast, haalden de vuile was uit, enz… Op naar volgende uitstap.
Kilometerstand 35.394Km., Trip 429Km., Verbruik 9.8L., Reistijd 7u57.

Foto’s


 

© Phil en Fie 29/12/2016