Wie We Zijn

 

Onze Mobil

 

Onze Uitstappen

 

      België

      Frankrijk
      Italië
      Nederland

      Zwitserland

      Tsjechië
      Duitsland
      Denemarken
      Luxemburg
 

Links

 

Foto Album

 

Gastenboek

 

Home

 

Contact

 

Datum  03 - 08 juli

Cleres - Brest - Auray - Mont Saint-Michel - Le Tréport
Het was één van Phil zijn dromen om ooit eens "Le Grand Départ" van de tour de France mee te maken. Dus wij daar naar toe

Donderdagavond 3/7/2008 vertrokken om 17u voor een rit van een 270 km Richting Cleres. Fie had enkele broodje klaargemaakt zodat we geen tijd verloren voor de start en eens ter plaatse ook geen werk meer moesten doen. Dit is een rustige Camperplaats tegen 21u30 waren we ter plaatse. Normaal zijn er alle voorzieningen maar de mensen die reeds aanwezig waren (allen Fransen) zeiden dat er niks meer vrij was om elektriciteit aan te leggen. Voor de eerste maal kon Phil nu zoeken met onze  manuele schotel om TV-Vlaanderen te ontvangen. Maar liefst 1u08 gezocht naar satellietontvangst, maar het werkte. oef... Moe maar blij dat we in verlof waren, konden we van een rustige nacht genieten.
Vrijdag 04/07/2008 Vroeg opgestaan om te genieten van boterhammetjes met heerlijke Bazelse kersenconfituur van Materne. Terug vertrokken rond 7u30 richting Brest via de Pont de Normandië. Getankt achter de pont de Tancarville om 09u55. Langs de weg zagen we al de Mont Saint-Michel staan in de verte, maar dat was voor op de terugweg. Na een vlotte rit kwamen we aan bij het accreditatiecentrum van "Le Tour" Als we daar de nodige papieren hadden, Fie was mijn technische assistente, en een volgbewijs voor op de Mh konden we  daar een glaasje drinken en babbeltje slaan met enkele Belgen die we kenden. Op de kleine tafeltjes lagen onopvallende  briefjes dat de pers uitgenodigd was op een buffet in Océanopolis in Brest. We werden verwacht om 18u30 en konden er blijven tot 20.30. We zijn dan ondertussen maar gaan zoeken naar een overnachtingplaats voor MH. Op een 300m van de plaats waar we moesten zijn stuurden ze ons een parking op  juist aan de jachthaven.  Eerst wilde Phil nog eens proberen om TV-Vlaanderen op het scherm te krijgen. Dus eerst de schotel omhoog duwen en platter draaien, tv aanleggen, en zonder zoeken was er al beeld. Dit was een mooie compensatie voor de dag voordien. Zo konden we al op het gemak eens rondkijken waar het buffet zou doorgaan. Een 100-tal meter verder waren ze druk bezig een grote luifel aan het opzetten voor een optreden. We hadden er het raden naar maar er begon al stilletjes al wat volk toe te komen. Eens langs de jachthaven wandelen en dan zoeken naar de ingang van het Océanopolis. Bijna twee maal rond het gebouw gelopen, en dat bijna niet, daar was juist de ingang. We werden wel heel goed ontvangen op vertoon van de perskaart. ln de zaal aangekomen stonden er een 4-tal buffetten met van alles en nog wat. De champagne vloeide er rijkelijk. Na een goeie uur zijn we dan even een verdieping lager de vissen gaan zien. Enkele haaien en andere bewoners van de zee konden we daar bewonderen. Tegen 20u. zijn we terug Mh gegaan. Het was slecht weer, regen en wind. Buiten was het een echt machtsvertoon van politie. Voor die optredens werd er blijkbaar nog het één en ander verwacht. Als  we terug aan de grote luifel kwamen was er daar al enorm veel volk. Het was een presentatie van Michel Drucker die rechtsreeks op tv werd uitgezonden. Eens terug in de Mh, waren zagen we nog altijd zwermen volk naar dat optreden trekken. Na de lange rit, eten en drinken hadden we wel een goeie nacht kunnen gebruiken maar de regen, de nodige decibels van dat optreden en dan nog dronken gasten die, midden de nacht, het plezant vonden op verschillende campers te komen kloppen.
Zaterdag 05/07/2008   – Le Grand Départ du Tour De France …..
Enkel koffie gedronken, we konden in het vipdorp toch van alles eten. Dan zijn we onmiddellijk met de MH vertrokken naar de Grand Depart. Door het volgbewijs op de wagen konden we rond 9 uur op 100 meter van de vertrekplaats parkeren. Om 9u15 ging het vipdorp open. Ontbijt gegeten,  allerhande koeken, gebakken spek en knakworstjes, koffie, choco en zelfs na een tijdje wat warme pasta's. Nog wat rondgekeken en dan op naar de bussen, gaan kijken naar de Renners en sportbestuurders die zich klaarmaakten voor de rit. Indrukwekkend, die gigantische bussen en het feit, dat je zo dicht bij de renners kon, was voor Fie een hele revelatie. Het getrek en geduw van de pers, om toch de mooiste foto’s vast te leggen, das allemaal heel speciaal om van dichtbij mee te maken.
Na de officiële start zijn we ‘hors course’ een tijdje langs een baan gestuurd die bijna 40 km evenwijdig liep met het parcours van de renners.. Wij zijn niet gereden tot aan de aankomst, maar hebben koers gezet naar Auray, waar de dag nadien de start 2de rit was.. In Auray aangekomen hebben we ons op de voorziene camperplaatsen geparkeerd aan een Intermarche. Terug eerst de schotel juist zetten en warempel, zonder bij te moeten regelen, werkte hij terug meteen. Zo konden we dan direct te voet vertrekken om Auray te gaan verkennen. Het dorp Auray zelf was niet veel soeps, tot we een ‘point de vue’ teken zagen en zo zijn beland op de Port van Auray, genaamd Saint-Goustan. Gezellig klein dorpje via een brug over het water bereikbaar. Gezellige smalle straatjes en enkele restaurantjes. Waar we ons een plaatsje hebben gereserveerd in restaurant "La Licorne" tegen 19u30. Dan terug naar MH om ons te verkleden, iedere keer een wandeling van een half uurtje. Zoals we hadden vast gezet waren we om 19u30 terug in het restaurant. Eerst een aperitiefje en dan een lekkere plateau "fruits de mer" met King Crab. LEKKEEERRRRR !!! Daarna nog een koffie met een Calvados voor Phil en een ijs voor Fie en zo konden we voldaan verder trekken. Op de terugweg zijn we nog op een overdekt terrasje en fris pintje gaan drinken terwijl het juist een felle regenbui deed. Nog een wandeling tot aan de Mh en onder de wol.
Zondag 06/07/2008 Wakker worden en opstaan, gelukkig een dagelijkse gewoonte. Een verse kop koffie doet het toch, iedere morgen weer. Genoeg cafeïne om in het vipdorp te geraken. Vandaag is het behoorlijk bewolkt maar droog. In het vipdorp die pas open was om 10u was het enorm druk ook omdat de oppervlakte veel kleiner was dan in Brest. Daardoor waren we daar rap buiten en hebben nog eens door Auray gewandeld. Als de rennersbussen aankwamen zat het centrum direct propvol. Die kleine dorpscentra zijn niet voorzien om de mastodonten van bussen te ontvangen. We zijn ons dan gaan posteren bij het startpodium waar alle renners moesten komen tekenen voor het vertrek van de rit. Na de start zijn we op het gemak terug naar de Mh gewandeld en konden we ons klaar maken om de tour te verlaten. Het is mooi om eens mee te maken, maar iedere dag in de drukte van de start is ook niet alles. Rond 14u zijn we na een tankbeurt vertrokken uit Auray, richting Mont Saint-Michel, waar we tegen 16u30 de parking zijn opgereden.
Voor ons was het de eerste keer dat we daar waren. Het was nog altijd zwaar bewolkt en de moment dat we begonnen waren aan de trappen te beklimmen zijn die dreigende wolken hun belofte nagekomen. Omdat we al aan het klimmen waren zijn we dan maar in de gietende regen tot aan de ingang van het kasteel gegaan. Daar hebben we 2 min staan overleggen om tot het besluit te komen direct terug naar beneden te gaan, we waren nu toch kletsnat. Halverwege was het gedaan met regenen zodat we, als we aan de Mh kwamen, terug al een beetje droger waren. Gelukkig was het juli, januari zou het rap niet gegaan zijn. Voor onze €8 dat we betaald hadden mochten we overnachten op de camperplaats op een kleine km van daar. Blijkbaar waren we een oprit te vroeg ingeslagen en belandden we op een andere plaats waar er ook al enkele campers stonden. Blijkbaar geen probleem. Alles afgesloten maar toch eerst de schotel juist zetten, deze keer was Phil er toch een vijf min. mee bezig, wat ook nog meeviel. Zo konden we eens gaan rondneuzen wat er daar in de omtrek zo al te zien was. Hotels en restaurants en een kleine winkel was blijkbaar het enige die daar in trek was. Ondertussen was het 19u30 en kregen we wel een beetje honger en zijn gaan eten in restaurant "La Rotisserie". Op die parking hebben we rustig kunnen slapen.
Maandag. 's morgens is Fie ontbijt gaan halen in een klein winkeltje die we daar de avond voordien hadden gezien. Ondertussen maakte Phil zijn vermaarde koffie. Na alles terug op zijn plaats te hebben gestoken zijn we dan verder huiswaarts gereden. Juist voor Caen zag Phil een tank staan van in de tweede wereldoorlog en vond dit de gepaste moment om een sanitaire stop te maken. Tegen 13u30 waren we in Trouville sur mer, waar we een wandeling maakten, en iets hebben gegeten op het terras van "La Guinguette". Tegen 15u55 zijn we de Pont de Tancarville overgereden. We hadden besloten onze laatste nacht door te brengen in Le Tréport maar op de aangewezen camperplaats was er geen plaats meer vrij. Juist voor dat men de camperplaats bereikt komt men voorbij een camping. Fie is op municipale camping "Les Boucaniers" dan maar gaan vragen of er daar nog plaats was. Geen enkel probleem, er was nog veel plaats vrij zodat we zelf mochten kiezen. We moesten ons wel beperken om de keuze te maken tussen een 30-tal plaatsen. Er stonden er al een 8-tal. Phil wilde eerst de schotel terug juist zetten maar zag dan dat er richting zuiden , enkele bomen in de weg stonden. Dus een paar plaatsen opschuiven en het probleem was opgelost... na 48 min deze keer. Eten, wat tv kijken en slapen, meer zat er niet in vandaag.
Dinsdag. Na ontbijt, afwas en toilet uit te hebben gekuist zijn we dan vertrokken voor de laatste trip huiswaarts.Tussenin zijn we nog gestopt in de baai van de Somme, in
Le Hourdel een deelgemeente van Cayeux s/Mer en hebben we op een overdekt terras een Martins Pale Ale gedronken. Nog iets verder in een klein kuststadje hebben we ons nog een pita gekocht. Verder hebben we nog voor een stukje proberen de weg langs de kust te volgen maar we kregen zo de indruk dat het te laat zou worden als we thuis zouden komen. Zo hebben we dan maar de snelste (snel)weg genomen. Tegen 18u waren we thuis. Nog de documentatie uithalen, de koelkast  legen en de trip naar "Le Grand Départ" zat er op.

Foto's

 

 

© Phil en Fie 31/03/2016