NEDERLAND 2019

Sluis Maastricht        
           

Wie We Zijn

 

Onze Mobil

 

Onze Uitstappen

 

      België

      Frankrijk
      Italië
      Nederland

      Zwitserland

      Tsjechië
      Duitsland
      Denemarken
      Luxemburg
 
 

Links

 

Foto Album

 

Gastenboek

 

Home

 

Contact

 

Datum : 28 december – 1 januari

Eens een jaartje geen Frankrijk op oudejaarsavond, maar wel eens Nederland en meer bepaald Maastricht. We waren er al wel enkele malen voor de kerstmarkt, maar bij de overgang van oud naar nieuw nog niet. Daar hoopten we wel wat vuurwerk te zien. Door de drukke dagen moet onze Mobil II reeds op donderdag klaar voor vertrek.

Zaterdag 28 december: De laatste werkdag in 2019 konden we omstreeks 12u. alle wapens neerleggen en vertrekken om 12u45 richting Marina haven in Maastricht. 205Km. verder waren we ter plaatse en belden de verantwoordelijke, dat we aan de poort stonden. Het duurde een tijdje voor er iemand in een jeep de poort kwam openen en we mochten onze plaats kiezen. In het eerste gedeelte was er nog een plaats op de voorlaatste rij, zo kozen we deze bij gebrek aan andere. Vlak zetten was niet nodig, enkel de stroom aansluiten en klaar tegen 16u. We hadden besloten het de eerste dag heel rustig aan te doen.  We hadden voor ons vertrek besloten om te wachten met ons middagmaal tot we op onze bestemming waren. Terwijl Fie ging afrekenen, deed Phil de voorbereidingen om onze spaghetti klaar te maken. Nadat Fie terug was, dronken we ons eerste glaasje champagne en een toastje met foie gras. Ondertussen werd de spaghetti gekookt en de saus opgewarmd. Na onze maaltijd gingen we eens rond op de cp om de voorzieningen te vinden. Nadien deed Fie de vaat en kwam ze Phil ook helpen om de verduistering te plaatsen. De rest van de late namiddag en avond was het wat tv kijken. Fie ging slapen om 22u. Phil volgde een half uur later.
Zondag 29 december: Een heel rustige nacht, Phil pas wakker om 8u. Nadat de koffie was gezet, volgde Fie. Als ontbijt aten we elk een drietal spiegeleieren met een stuk stokbrood. Phil deed het rustig aan, Fie daarentegen was heel de tijd bezig met vuilnis wegbrengen, grijs water ledigen,  enz.. Ondertussen was het bijna 11u. we en vertrokken te voet naar het centrum. Na drie bezoeken was dit onze eerste keer en waren we aangenaam verrast van het mooie zicht. Na een tijdje zagen we een mooi gebouw en dacht aan een school, kliniek of rustoord, maar een koppel passanten wist ons te vertellen, dat dit het gouvernementsgebouw was, waar in 1992 het verdrag van Maastricht werd getekend en er ook beslist werd over het gebruik van de euro. Twee bruggen verder kwamen we in het centrum en gingen eerst eens kijken naar de markt. Na de rommelmarkt en een bezoek aan enkele winkels trokken we naar het Vrijthof waar de kerstmarkt stond. We verkenden de volledige markt en gingen dan op zoek naar een plaatsje waar we iets konden drinken en belandden tenslotte in “Lunch & Zo” waar we besloten iets te eten. Als aperitief vroeg Phil een Mojito en Fie een Gin-tonic, maar het tweede hadden ze niet, dus bestelde Fie dan maar een karaf rode wijn. Voor de maaltijd kozen we een lasagne Lunch & zo, Nadien dronken we nog een koffie, Fie nam er nog een bord poffertjes erbij. Na het afrekenen wandelden we nog eens langs de winkelstraten, tot Phil een sanitaire stop nodig had. We zagen in de veranda van’t Pothuiske net een tafeltje vrijkomen en namen dit vlug in. Beiden bestelden we een Karmeliet, na de bediening ging Phil op zoek naar het toilet. We genoten nog wat van de rust en het zicht en vertrokken net voor 16u. richting station. Daar was onze bus net vertrokken en was het een half uur wachten. Het was op die manier bijna een uur later, toen we terug op de cp waren. Phil hing nog eerst de lichtjes die we in juni van onze overleden vriend, Marc Van Den Neucker kregen, op aan de luifel. Nadien was het rustig in onze Mobil II, wat tv kijken met een glaasje champagne en een lekker toastje met foie gras. Enkel nog een klein broodje met charcuterie en een glaasje wijn vervolledigden onze avond. Fie ging slapen omstreeks 23u. Phil volgde een half uurtje later.
Maandag 30 december: Terug een heel rustige nacht ondanks de pijnlijke kelen van beiden. Phil wakker omstreeks 8u en zette direct een verse koffie, Fie volgde om 9u. Ons ontbijt was stevig, elk 4 pannenkoeken, zo konden we er voor een tijdje tegen. Samen deden we de vaat en Fie ging ook nog het toilet ledigen en Phil stofzuigde onze Mobil II. We deden het verder rustig aan en vertrokken omstreeks 11u10 naar het centrum en deden dit terug te voet. We deden een grote ronde in Maastricht en ontdekten vele nieuwe plaatsjes, onder andere de site van de Sphinx opgestart door “Petrus Lorentius Regout”. Het was reeds 13u55 toen we het terras van “In den ouden Vogelstruys” opzochten en er een Karmeliet dronken. Na dit wandelden we naar het Jumbo warenhuis en kochten er witte en rode wijn en ook nog enkele hapjes om te nuttigen op oudejaar. Van daaruit vertrokken we terug naar de camperplaats, nadat we hadden besloten opnieuw te voet te gaan. Het was net na 16u. toen we terug in onze Mobil II waren. Nadat we een beetje bekomen waren van de wandeling dronk Phil een Gin Tonic en Fie een glaasje champagne. Phil schilde ondertussen de aardappelen en zette de kidney bonen klaar om deze als groente bij onze hamburger maison op te smullen. De vaat deden we samen, maar Fie zorgde voor de opkuis. Toen dit alles klaar was, begon net het nieuws van 19u. De rest van de avond was het wat tv kijken, we gingen de laatste nacht van 2019 slapen omstreeks 22u30.
Dinsdag 31 december: De laatste dag van 2019 en pas wakker om 8u15, we aten als ontbijt nog eens pannenkoeken. Het was een duistere dag en we bleven daardoor iets langer binnen. Voor ons vertrek, omstreeks 11u30, deden we het rustig aan. We besloten terug te voet naar het centrum te gaan, langs de Maas zagen we tientallen aalscholvers in de bomen zitten met reeds goed gevulde buiken. We wandelden de Maas over via de Hoge brug en kwamen op die manier in het “Jekerkwartier” waar we verwonderd waren van de vele mooie oude gebouwen, vestingmuren en de twee watermolens. Twee uur later waren we terug op het Vrijthof en konden plaats nemen aan een vrij tafeltje op het terras van “In den ouden Vogelstruys”. We bestelden ons elk een La Trappe tripel, één van de lekkerste Nederlandse bieren. Eens terug op stap gingen we nog eens de Jumbo binnen voor tagliatelli  en liepen dan door naar het station om een half uurtje later bus 5 te nemen naar de Marina haven. Het laatste stukje te voet tot aan onze Mobil II waarin het blijkbaar 30° was. Phil had per ongeluk aan de knop in de verkeerde richting gedraaid zodat de verwarming een halve dag op 5 had staan blazen. Phil ging direct de vers watertank bijvullen en moest 3 maal met de jerrycan heen en weer lopen tot deze terug voor ľ gevuld was. Fie ging ondertussen het vuilnis wegbrengen  en ledigde nadien nog het toilet. Eens de zon onder, het vuurwerk begon langs alle kanten te knallen, maar we lieten ons niet beďnvloeden en begonnen aan het aperitief met enkele hapjes. Onze maaltijd bestond maar uit 1 schotel, st-Jacobs-vruchten in een roomsaus met prei. Phil dronk daarbij een glaasje witte wijn, Fie bleef bij champagne. We deden de vaat samen, keken nadien wat tv en luisterden naar de massa’s vuurwerk die de ganse avond door ontplofte. Net voor middernacht gingen we eens naar buiten en bewonderden overal waar we konden kijken de opgehelderde hemel. Na een kwartier trokken we terug in onze Mobil II en keken nog wat tv. Fie probeerde te slapen omstreeks 1u. Phil volgde een half uur later toen het vuurwerk wat was afgenomen.
Woensdag 01 januari 2020: Wakker in alle stilte om 8u20. Koffie zetten en brood voor Phil met charcuterie en Fie met confituur. We moesten voor 11u de camperplaats af en daar zorgden we dan ook voor. Fie deed de vaat, zorgde dat ons vuilbakje geledigd was en hielp Phil met het opruimen van de verduistering. Phil rolde nog de stroomdraad op en ruimde de garage wat op. Zo reden we om 10u20 de smeedijzeren poort buiten. Er was nogal wat mist langs de Maas, pas langs de snelweg kon er goed doorgereden worden. Hier en daar waren er wel nog mistbanken, maar kon er vlot doorgereden worden. Zo kwamen we thuis omstreeks 12u55, ledigden Mobil II en kon deze op zijn staanplaats gezet worden.
Kilometerstand 75655Km., Trip 427,7Km., Verbruik 9,6L., Reistijd 5u08.

Foto’s


 

© Phil en Fie 09/01/2020