NEDERLAND 2017

Eede Maastricht        
           

Wie We Zijn

 

Onze Mobil

 

Onze Uitstappen

 

      België

      Frankrijk
      Italië
      Nederland

      Zwitserland

      Tsjechië
      Duitsland
      Denemarken
      Luxemburg
 
 

Links

 

Foto Album

 

Gastenboek

 

Home

 

Contact

 

Datum : 9 – 11 december

Vorig jaar waren we reeds naar deze kerstmarkt getrokken en hadden we er een plank van een olijfboom gekocht. Van deze had Phil een salontafel gemaakt. Deze wilde hij achteraf uitbreiden, maar vond nergens planken van hetzelfde materiaal. Zo gingen we voor het tweede jaar op een rij naar de kerstmarkt in Maastricht. We boekten enkele weken voordien al een camperplaatsje op “Maastricht Marina”.

Zaterdag 09 december: Fie kuiste ons huisje en Phil kapte enkele dames. We vertrokken reeds om 12u35 richting Nederland met 47.516 Km op de teller en hadden een 210Km voor de boeg. Alles verliep vlot ondanks de regen. We stonden voor de poort van de camperplaats iets na 15u. Na een telefoontje naar de verantwoordelijke konden we binnen rijden en kregen onze plaats toegewezen. We hadden geluk, we stonden met de neus naar de jachthaven. Om onze Mobil II vlak te zetten en de stroomdraad aan te sluiten, hadden we juist een droge periode. Ook de voorruit werd afgedekt, zodat we de koude wind iets beter konden buitenhouden. Nadat dit alles klaar was en we ons goed hadden ingeduffeld, vertrokken we naar het centrum, op zoek naar onze olijfboomplankjes. We wilden dit nog op zaterdag doen, daar we de dag nadien afgesproken waren met een koppel die daar niet zo veraf woont. Nog voor we aan de bushalte waren, zagen we de bus afkomen, we zwaaiden naar de chauffeur en liepen een stapje, zo konden we naar het centrum zonder wachttijd. Voor €12 hadden we twee dag tickets en een klein half uurtje later waren we aan het station. Het was een frisse wind, maar gelukkig droog, toen we de lange winkelstraat doorliepen. Eens de Maas over, was het er druk, heel druk. Alle winkels waren open, in combinatie met de kerstmarkt was dit een normale zaak. Op de markt stond er de vaste markt waar men groenten, fruit en vis kan kopen en een heel klein gedeelte rommelmarkt. Deze deden we niet, omdat we de dag nadien meer tijd gingen hebben. Na een korte wandeling waren we op het Vrijthof, waar de kerstmarkt doorgaat. Fie wist blijkbaar nog goed waar we naartoe moesten voor de man met de plankjes. Toen we er waren, vertelden we dat we het jaar voordien een grote plank hadden gekocht. Hij zei direct “kijk wat je nodig hebt, ik maak dan een prijsje”. We kochten  plankjes en kregen €5 per stuk korting, wij tevreden. Iets verder stond er een kraampje met kleine tinnen diertjes, de vos die we zagen had maar 1 oor, maar op een pillendoos stond er een mooie vos, we waren onze €15 winst al terug kwijt. Nadat we nog eens hadden rondgelopen, zochten we een plaatsje op een verwarmd terras, maar alle beste plaatsen waren bezet. We besloten dan maar terug naar de cp te gaan, maar op het einde van de eerste zijstraat zagen we een vrij tafeltje op het terras van “Brasserie Amadeus” Phil bestelde hem een Duvel, Fie hield het bij een cappuccino. Na de rustperiode wandelden we rustig tot aan het station, waar we terug net op tijd waren om op de bus te stappen. Twintig minuten later stapten we af aan de halte Beemdenplein/Maasveld en na nog een korte wandeling waren we terug in onze knusse Mobil II. We dronken nog een aperitiefje, terwijl Fie de spaghetti klaar maakte. Na het avondmaal deden we nog samen de vaat. We keken nog wat tv, maar lang konden we het niet meer trekken, om 21u30 was het stil en donker ten huize Phil & Fie.
Zondag 10 november: Na een heel rustige nacht, waren we wakker omstreeks 7u30. Toen de koffie klaar was en Fie ook al vanonder de wol gekomen was, warmde ze onze pannenkoeken op. Ondertussen was het beginnen regenen, maar wij moesten naar het centrum. We duffelden ons goed in met de hoop ook waterdicht verpakt te zijn. Tegen 10u20 vertrokken we naar de bushalte, de regen was gestopt maar de koude wind was wel komen opsteken. Nu moesten we wel een 10-tal minuten wachten op de bus, vorig jaar waren alle diensten veranderd, dit jaar enkel de uren. Op de bus kochten we terug een dag ticket, we waren namelijk met vrienden afgesproken en waren niet zeker hoe laat we terug uit het centrum konden vertrekken. De afspraak was om ’s avonds samen iets te eten, het kon dus zijn dat we geen bus meer hadden richting cp. Tien minuten later stonden we aan het station en gingen binnen eens gaan vragen, wanneer we de laatste bus naar het Beemdenplein hadden. Die was iets na 23u, dit zou dus nog moeten lukken. Het was minder druk dan op zaterdag, de winkels gingen maar op de middag open, misschien was dit de reden. Ondertussen was het wel wat beginnen sneeuwen, maar we waren er naar gekleed. Zonder spoed kwamen we terug in het centrum, maar op de markt was er deze keer geen rommelmarkt te zien, dit zal aan de weersomstandigheden hebben gelegen. Nadat we rond de markt waren gelopen, gingen we terug naar het Vrijthof om nog enkele onderleggers te kopen om op de salontafel te gebruiken. De man in het kraampje herkende ons en beloofde ons terug korting, deze keer kregen we 20%, niet slecht voor domme Belgen in Nederland
J. Een tweede vosje had de verkoper aan het tin-kraampje niet meer, jammer. Op het middaguur besloten we dan nog eerst iets te gaan drinken en vonden terug een vrije tafel op terras van “Brasserie Amadeus” Phil dronk terug een Duvel, Fie nam deze keer een Glühwein. Om 12u30 ging de “Boekhandel Dominicanen” open, daar gingen we eens een kijkje nemen om ons wat op te warmen. Rond 12u50 kreeg Phil een telefoontje van de vrienden, dat ze onze afspraak gingen moeten afzeggen door het slechte weer. Blijkbaar lagen de wegen net over de grens in België nog witter dan in Maastricht. Het was reeds 13u30 toen we de winkel uitkwamen en besloten om een eetgelegenheid te gaan opzoeken. Op het Sint Amorsplein vonden we B-For en dachten er kalfszwezeriken te eten, maar de dame wist ons te vertellen dat deze enkel na 17u te verkrijgen waren. Voor de lunch was het een uitgebreide maar simpele kaart. We verkozen beiden een slaatje met scampi en frieten en dit smaakte. Goed opgewarmd en met volledig droge kledij trokken we nog eens naar het Vrijthof en snuisterden nog wat rond en gingen dan op zoek naar een kruidenierswinkel om nog wat inkopen te doen. Tegen dat we aan de Maasbrug kwamen, moest Phil plassen en trokken we “Buvette ’t piepenhoes” binnen. Deze keer hielden we het alle twee bij een koffie, Phil met Whisky en Fie met 43…. Op onze smartphone zochten we dan naar een winkel en zagen dat er tegen het Vrijthof een Albert Hein is, we keerden zo op onze stappen terug. Na de inkopen besloten we om terug naar onze Mobil II te gaan. In een van de zijstraten hoorden we een soort optocht. We dachten wat studenten die een feestje vierden, maar het waren mensen die betoogden en opriepen om meer vluchtelingen te steunen, moeten we nog niet genoeg afstaan? Aan de maasbrug zag Phil op het terras van “Buvette ’t piepenhoes” een vrij tafeltje. We bestelden ons beiden een Karmeliet en genoten een dik half uur van de rust en de omgeving. De weg naar het station was vertraagd door enkele stops in schoenwinkels. Tenslotte geraakten we toch aan het station, waar we nog eens de uren bekeken. Normaal moest er kort daarop een bus nr. 5 komen, maar een Duits meisje wist ons te vertellen dat ze er al een tijdje stond en er nog geen enkele was voorbij gekomen. Deze keer moesten we zeker 30min. wachten tot we konden opstappen, zo was het terug 18u30 als we de camperplaats opwandelden. We hielden ons avondmaal wat later op de avond heel simpel, wat ganzenpastei opgevuld met foie gras, dit met een glaasje bubbels, meer moest het echt niet zijn. Nog net geen 22u en we zaten onder de wol.
Maandag 11 december: Terug een rustige nacht, maar tegen 7u vlogen er een paar zware vrachtvliegtuigen over en deze maakten ons wakker. Het was frisjes, Phil zette eerst de verwarming iets hoger en kroop vlug terug in het warme nestje. Na een kwartuurtje was het warm genoeg en kon de koffie gezet worden. We aten terug pannenkoeken zodat we ertegen konden voor de rit huiswaarts. De weermannen voorspelden heel slechte wegen in Vlaanderen, zo besloten we om niet te laat te vertrekken. Het was ondertussen ook goed beginnen regenen en de stroomdraad, verduistering en keggen moesten nog weggestoken worden. Phil trok de regenvest aan en ruimde snel alles op, toen minderde de regenval wel zeker. Voor alle zekerheid reed Phil tot aan de containers waar de afval in moet en kon zo de rest van de kledij nog redelijk droog houden. We reden de cp af om 9u45, onze GPS gaf nogal snel een 90-tal minuten vertraging op en stelde een ander route voor die 35minuten sneller was, we kozen deze. Ergens rond Luik tankten we nog in een Q8 station, om zeker niet zonder brandstof te vallen in geval van lange files. We hadden een goeie zet gedaan met de GPS te volgen, nergens geen file, terwijl we in de radio niets anders hoorden dan zware sneeuwval en meer dan 1000Km file. Pas toen we Kortrijk naderden zagen we de eerste sneeuw. De rest van de weg werd er heel rustig gereden en in Stasegem konden we onze Mobil II netjes achter onze andere wagen parkeren, deze sneeuwvrij maken voor we verplaatsten en Mobil II op zijn vaste stek te rijden. FINI kerstmarkt in Maastricht.
Kilometerstand 48.001Km., Trip 485Km., Verbruik 9,9L., Reistijd 5u58.

Foto’s

 

© Phil en Fie 16/12/2017